Σοκολατένια τούρτα, εύκολη στην παρασκεύη, ο τέλειος επίλογος για το γιορτινό τραπέζι.
Εύκολη / Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 2 ώρες
Για τη βάση
- 2 έτοιμα παντεσπάνια
- 350 γρ. μαρόν γλασέ (κάστανα σιροπιασμένα – σε καλά ζαχαροπλαστεία), χοντροθρυμματισμένα (κρατάμε 3 – 4 ολόκληρα, για το στόλισμα)
Για τη μους σοκολάτα
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να αποκτήσει την υφή γιαουρτιού
- 320 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 55% κακάο, ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι
- 60 γρ. ζάχαρη
- 60 ml νερό
- 15 ml μπράντι
Διαδικασία
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε πάνω από κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει).
Αποσύρουμε, ρίχνουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα να ενωθούν και να σχηματιστεί μια αφράτη μους. Αν είναι πιο υδαρής (πρέπει να αλείφεται), αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά, να σφίξει.
Σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν και να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
Σερβίρισμα: Σε μια πιατέλα βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι και το αλείφουμε με το μισό σιρόπι.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή μους και σκορπίζουμε τα μισά μαρόν γλασέ. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, αλείφουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, απλώνουμε την υπόλοιπη μους και τα υπόλοιπα κάστανα. Αν θέλουμε, με μια σπάτουλα, καλύπτουμε με λίγη μους τα πλαϊνά της τούρτας.
Στολίζουμε με τα ολόκληρα κάστανα και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει, προτού σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr