Αγκινάρες, μάραθος και δυόσμος στο τέλος, όμως, για φρεσκάδα και δροσιά. Ε, και ένα πληθωρικό αυγολέμονο που πρέπει να προσπαθήσεις πολύ… για να κόψει.
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα: περίπου 2 ώρες
- 2 κιλά κατσίκι από σπάλα, κομμένο σε κομμάτια 6 εκ.
- 12 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στα δύο (τις βάζουμε σε μπολ με νερό και το χυμό 1 λεμονιού, για να μη μαυρίσουν)
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
- 1 φύλλο δάφνης
- 500 ml κρασί ξηρό, λευκό
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 μάτσο φρέσκος μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- ο χυμός από 1 – 2 λεμόνια
- 6 κρόκοι αυγών
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Αλατίζουμε το κατσίκι. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας σε μια πιατέλα.
Πετάμε όλο το περιττό λίπος εκτός από 2 κουτ. σούπας και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας, το σκόρδο, τη δάφνη, το κρασί, αλατοπίπερο και 200 ml νερό και βράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για άλλα περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο. Χτυπάμε σε ένα μπολ, με το σύρμα, τους κρόκους με το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε σταδιακά ζωμό από το φαγητό και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο. Aδειάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τα μυρωδικά και σείουμε την κατσαρόλα, για να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στα υπόλοιπα υγρά.
Τι πίνουμε
Ενα παλαιωμένο Vignier.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr