Γρήγορη μαρμελάδα φράουλα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία – παρασκευή: 35΄

Υλικά (για περίπου 1 1/2 κιλό)

  • 1 κιλό φράουλες
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (προαιρετικά)
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και τις καθαρίζουμε από τα κοτσάνια τους. Στη συνέχεια τις αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν εντελώς.

Ρίχνουμε τις φράουλες, το τζίντζερ και τη ζάχαρη σε μια πλατιά χαμηλή κατσαρόλα και με ένα πιρούνι ή κουτάλι πιέζουμε ελαφρώς τις φράουλες να μαλακώσουν λίγο και να ποτίσει κάπως η ζάχαρη με το ζουμί τους.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και, μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε την ένταση στο μεσαίο. Βράζουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας κάθε τόσο. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να δένει, ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει ελαφρώς.

Διατηρούμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα ή στο ψυγείο για 1 – 2 μήνες.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ

Στις μαρμελάδες, αντίθετα με τα γλυκά του κουταλιού, συνήθως δεν ξεχωρίζει το σιρόπι από το φρούτο. Πρέπει να έχουν σταθερή υφή και καθαρό χρώμα. Η γεύση τους δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ γλυκιά ούτε πολύ ξινή.

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για να φτιάξουμε μαρμελάδες. Σε αυτήν τη συνταγή επιλέξαμε να ρίξουμε απευθείας το φρούτο με τη ζάχαρη στη φωτιά, χωρίς να το μαρινάρουμε πριν και χωρίς να φτιάξουμε πρώτα ξεχωριστά το σιρόπι. Ενώ δεν είναι η ιδανική επιλογή, για τις φράουλες λειτουργεί μια χαρά, γιατί είναι ζουμερές, κι έτσι δεν θα αργήσει να λιώσει η ζάχαρη εξοντώνοντας το φρούτο από το πολύ βράσιμο.

Το δέσιμο της μαρμελάδας

Βάζουμε ένα άσπρο πιατάκι στο ψυγείο να κρυώσει. Μόλις βράσει η μαρμελάδα και τα φρούτα έχουν σχεδόν λιώσει, βγάζουμε το πιατάκι από το ψυγείο και ρίχνουμε πάνω του μία μικρή κουταλιά από τη μαρμελάδα. Φυσάμε να κρυώσει γρήγορα και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλό μας ή με ένα κουτάλι. Αν ο «δρόμος» που σχηματίζεται παραμένει ανοιχτός και δεν ενώνεται, σημαίνει ότι έχει δέσει η μαρμελάδα, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο και ξαναδοκιμάζουμε μετά από λίγο.

Αποστείρωση βάζων

Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα βάζα που έχουμε επιλέξει και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. Ιδανικά, τα βουτάμε έπειτα μέσα σε νερό που βράζει, πιάνοντάς τα με μια καθαρή λαβίδα, για να μην καούμε.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τα καπάκια. Στρώνουμε μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και τα καπάκια τους, ανάποδα, δηλαδή με το στόμιο να ακουμπάει πάνω στην πετσέτα, και τα βάζουμε στο φούρνο, στους 100° C, για 15 λεπτά.

Τα βγάζουμε και τα γεμίζουμε αμέσως, δηλαδή πριν προλάβουν να κρυώσουν, για να μην προλάβουν να αναπτυχθούν αερόβια μικρόβια. Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω με το ζεστό μείγμα. Κλείνουμε τα βάζα αμέσως, πολύ σφιχτά.

Τα γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε έναν πάγκο ή σε ένα τραπέζι, τοποθετώντας τα δηλαδή με το καπάκι προς τα κάτω. Τα αφήνουμε έτσι έως ότου κρυώσουν. Το μείγμα πέφτει λόγω της βαρύτητας προς τα κάτω, σφραγίζοντας το άνοιγμα και αποτρέποντας τον αέρα να εισέλθει.

Μόλις κρυώσουν τα βάζα και τα αναποδογυρίσουμε, παρατηρούμε σε αυτά με το μεταλλικό καπάκι ότι ο αφαλός στο κέντρο τους είναι βαθουλωμένος. Αυτό σημαίνει ότι έχει πετύχει η κονσερβοποίηση. Αν είναι ανασηκωμένος και ανεβοκατεβαίνει όταν τον πιέσουμε, κάτι δεν έγινε σωστά και θα πρέπει να επαναλάβουμε τη διαδικασία ή να βάλουμε το βάζο στο ψυγείο, για άμεση κατανάλωση.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT