Προετοιμασία: περίπου 30΄
- 1/2 κόκκινο λάχανο, λεπτοκομμένο (με καλό μαχαίρι ή στον τρίφτη)
- 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
- τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- 100 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα (έχουν υπόξινη γεύση και είναι κοντινοί συγγενείς με τα δικά μας κράνα. τα βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, deli, καθώς και σε καταστήματα με ρωσικά τρόφιμα) ή ξανθές σταφίδες (σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον)
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (αν θέλουμε)
- αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα κράνμπερις, ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό ώστε να τα καλύπτει και τα αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ το μέλι, το λεμόνι, τα μπαχαρικά, αλάτι και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε με το σύρμα ή με ένα πιρούνι, μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε το λάχανο, το καρότο, το δυόσμο, τα κράνμπερις και τη μισή ποσότητα αμυγδάλων και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν. Σκορπίζουμε τα υπόλοιπα αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr