Οι φράουλες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δύο μυρωδιές θυμάμαι με νοσταλγία από τον κήπο των παιδικών μου χρόνων. Η μία από τους άγριους μενεξέδες και η άλλη από τις άγριες φράουλες. Και τα δύο σπανιότατα, αλλά, όταν μύριζαν αυτά, επισκίαζαν τα πάντα, τριαντάφυλλα, λουίζες, μοσχομπίζελα, γιασεμιά και λεμονιές».

Αυτό το έντονο άρωμά της είναι που έδωσε στη φράουλα τη λατινική της ονομασία Fragraria, που κατά λέξη σημαίνει «αρωματική». Αναφορές στη φράουλα βρίσκουμε ήδη στην αρχαία ρωμαϊκή γραμματεία, αλλά αφορούν στις υποτιθέμενες φαρμακευτικές της ιδιότητες. Η φράουλα χρησιμοποιούνταν ως αντικαταθλιπτικό.

Γύρω στο 1300, πρώτοι οι Γάλλοι (ας είναι καλά) καλλιέργησαν τις άγριες φράουλες που έβρισκαν στα δάση. Ο βασιλιάς τους, ο Κάρολος Ε΄, τον 14ο αιώνα περηφανευόταν για τις 1.200 φραουλιές που είχε στους βασιλικούς κήπους.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Οι σημερινές φράουλες στο εμπόριο δεν προέρχονται από αυτόχθονες ευρωπαϊκές ποικιλίες, αλλά μας ήρθαν τον 18ο αιώνα από τη Βόρεια Αμερική. Καθώς είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα, οι φράουλες καλλιεργούνται πλέον συστηματικά σε όλο τον κόσμο, για τον γλυκό και ζουμερό καρπό τους, που χρησιμοποιείται ευρέως. Κυκλοφορούν φρέσκες, κατεψυγμένες, αλλά και ως τεχνητό άρωμα, που συχνά αρωματίζει τις ζαχαροπλαστικές παρασκευές, όπως τα παγωτά. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή φράουλας ανήλθε, το 2011, στα 4.600.000 τόνους. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη Μακεδονία.

Πώς να τις διαλέξουμε

Θα πρέπει πρώτα από όλα να ξέρουμε ότι, δυστυχώς, στην αγορά δεν θα βρούμε άγριες φράουλες· θα πρέπει να τις μαζέψουμε μόνοι μας από κάποιο βουνό. Αυτές που θα βρούμε στις λαϊκές, στα μανάβικα, στα σούπερ μάρκετ και στις βιολογικές αγορές θα είναι ένα από τα άπειρα υβρίδια που κυκλοφορούν.

Και επειδή συνήθως, όταν ακούμε τη λέξη «υβρίδια», μας πιάνει μια προκατάληψη, θα πρέπει να πούμε ότι αυτά των τελευταίων χρόνων είναι αξιοπρεπή.

Κρατάμε, ωστόσο, μερικούς κανόνες στο μυαλό μας όταν αγοράζουμε φράουλες: κάνουμε υπομονή μέχρι τις αρχές Απριλίου για να βρούμε τις καλύτερες στην εποχή τους, προτιμάμε τους μικρούς προς μεσαίους καρπούς και όσους έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα φρούτα, ιδανικά δίνουμε και κάτι παραπάνω για να προμηθευτούμε βιολογικές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT