Πρόκειται για μια γαλλική παρασκευή επιτηδευμένα ανεπιτήδευτη, η οποία αποτελείται από κρεμώδη ζύμη που πέφτει πάνω από κομμάτια φρούτων και ψήνεται στο φούρνο μέχρι να χρυσίσει. Η κλασική εκδοχή γίνεται με μαύρα κεράσια και εμφανίζεται στο τραπέζι χλιαρή και πασπαλισμένη με λίγη άχνη. Οι παραλλαγές πολλές, καθεμία με τη δική της χάρη.
Προετοιμασία: 20΄, Ψήσιμο: 40΄
- 125 γρ. φράουλες (καθαρό βάρος)
- 150 γρ. κουβερτούρα λευκή
- 30 γρ. βούτυρο αγελάδος + επιπλέον για τη φόρμα
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αυγά (περίπου 3)
- 360 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος μεσαίου μεγέθους. Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τις ζυγίζουμε, τις κόβουμε σε κομματάκια της αρεσκείας μας και τις ρίχνουμε μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί: Την ψιλοκόβουμε σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνουμε στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει.
Ανακατεύουμε πού και πού μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αποσύρουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (να μην κάψει) και το ανακατεύουμε στη λιωμένη σοκολάτα. Χτυπάμε σε ένα μπολ, με έναν αυγοδάρτη, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα αυγά.
Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο και στο τέλος το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε πάνω από τις φράουλες. Ψήνουμε το κλαφουτί για 40 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr