Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: όσο χρειάζονται τα μακαρόνια
Υλικά (για 4 άτομα)
- 500 γρ. πένες
- 180 – 220 γρ. μυζήθρα ή μανούρι (ή ανθότυρο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα), κομματιασμένο
Για τη βινεγκρέτ
- 8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (ή δυόσμου ή μαϊντανού), χοντροκομμένα
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη (αν θέλετε)
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 1 μικρή ώριμη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, κομμένη στα 4
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ στο μπλέντερ ή το μούλτι. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με το τυρί από πάνω.
Αν πριν ενώσουμε τα ζυμαρικά με τη βινεγκρέτ, τα κρυώσουμε κάτω από τρεχούμενο νερό και τα αφήσουμε να στραγγίξουν καλά, τότε έχουμε μια ωραία σαλάτα ζυμαρικών.
Τι πίνουμε
Ενα λευκό φρέσκο κρασί από κάποια ελληνική ποικιλία. Μια Ντεμπίνα, ένα Ασύρτικο και, φυσικά, πάντα ταιριαστό ένα Μοσχοφίλερο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr