Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα+10΄
Με ντόπιο κατσίκι και το δικό τους κόκκινο κρασί, το Μαυρούδι, μαγειρεύουν οι Τζιώτες τη συνταγή αυτή. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ένα κόκκινο κρασί με σώμα, π.χ. ένα Αγιωργίτικο, ή άλλο κόκκινο κρασί της αρεσκείας μας.
- 1½ κιλό κατσίκι, από μπούτι και σπάλα, κομμένο σε μερίδες
- 1½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες
- 2 κουτ. σούπας καλός ντοματοπελτές, διαλυμένος σε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι λίγη ζάχαρη
- τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τις μερίδες του κρέατος μέχρι να ροδίσουν όσο γίνεται από όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την κανέλα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και νερό ίσα να καλύπτει το κρέας. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Αν όμως στο τέλος του μαγειρέματος υπάρχουν παραπανίσια υγρά, τραβάμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα, βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και τότε ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Πετάμε την κανέλα και τα μπαχάρια, προσθέτουμε τοn δυόσμο, ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 10-15 λεπτά. Σερβίρουμε με απλό πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές.
Τι πίνουμε: Μια καλή Νεμέα ή ένα χαρμάνι με Syrah και Κοτσιφάλι.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr