Τσουρέκι με ζαχαρωμένα φρούτα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις συνταγές του νέου τεύχους των «Γλυκών Αλχημειών» που κυκλοφορούν με την Καθημερινή αυτή την Κυριακή.

Προετοιμασία – ζύμωμα – πλάσιμο: 45΄, Αναμονή: 2½ ώρες, Ψήσιμο: περίπου 30΄

Υλικά για 1 τσουρέκι

  • 50 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ.)
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 10 γρ. αλάτι
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά + 1 επιπλέον για άλειμμα, ανακατεμένο με 1 κ.σ. γάλα
  • 300 γρ. βούτυρο αγελάδος, πολύ κρύο, σε μικρά κομμάτια
  • 200 γρ. ζαχαρωμένα φρούτα, ψιλοκομμένα (σε μαγαζιά με ξηρούς καρπούς και σε μπαχαράδικα) ή φρουί γλασέ (κόντιτα) ή γλυκά κουταλιού (πλυμένα, ψιλοκομμένα)
  • χοντρή, διακοσμητική ζάχαρη (είναι σε μορφή μεγάλων άσπρων κόκκων που δεν διαλύονται στο ψήσιμο – θα τη βρούμε σε μεγάλα μπαχαράδικα)

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και μόλις χλιαρύνει, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και διαλύουμε μέσα σε αυτό την ξηρή μαγιά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα 6 αυγά και το γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το εργαλείο για τις ζύμες) για 15 λεπτά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια για αρκετή ώρα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι πολύ κρύο (έτσι θα ενσωματωθεί καλύτερα στο τσουρέκι), και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη η οποία θα μαζευτεί όλη γύρω από τον γάντζο. Αν ζυμώνουμε με τα χέρια, συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο.

Μαζεύουμε το ζυμάρι, του δίνουμε σχήμα μπάλας και το βάζουμε σε ένα καθαρό μπολ. Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Έπειτα το ξαναζυμώνουμε με τα χέρια μας, προσθέτοντας και τα ζαχαρωμένα φρούτα. Το χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε σχήμα μπαστουνιού. Ενώνουμε τα μπαστούνια στο επάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.

Τοποθετούμε το τσουρέκι πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε καλύψει με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε απαλά με μια μεμβράνη ή με μια πετσέτα και το αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).

Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού με το μείγμα αυγού-γάλακτος, προσέχοντας να μην το τρυπήσουμε.

Τέλος, πασπαλίζουμε με χοντρή διακοσμητική ζάχαρη, αν βρούμε, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για περίπου μισή ώρα, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT