Tέσσερα πέστο μυρωδικών για τις μακαρονάδες μας

Tέσσερα πέστο μυρωδικών για τις μακαρονάδες μας

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ποσότητες που σας δίνουμε φτάνουν για αρκετά μαγειρέματα (περίπου για 1 βάζο 500  ml). Οσο πέστο περισσεύει το βάζουμε σε ένα βάζο, καλύπτουμε την επιφάνεια με λάδι, που λειτουργεί μονωτικά, και το διατηρούμε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Πέστο δυόσμου

Προετοιμασία: 20΄

Υλικά (για 1 βάζο 500  ml)

  • τα φύλλα από 3 ματσάκια δυόσμο
  • 3 – 4 σκελίδες σκόρδου
  • 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα
  • 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα φύλλα δυόσμου, το σκόρδο και το λάδι, μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Δύο κουταλιές της σούπας φτάνουν για να νοστιμίσουν ένα πιάτο ζυμαρικών.


Ιδιαίτερο πέστο βασιλικού και λιαστής ντομάτας

Προετοιμασία: 20΄

Υλικά (για 1 βάζο 500 ml)

  • 150 γρ. λιαστές ντομάτες από βαζάκι, στραγγισμένες
  • 3 – 4  σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 3 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού
  • 50 γρ. σουσάμι
  • 80 γρ. Σαν Μιχάλη Σύρου ή άλλη γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βάζουμε τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο, το βασιλικό, το λάδι και το τυρί στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι τα υλικά να ψιλοκοπούν και να αναμειχθούν. Προσθέτουμε αλάτι (με μέτρο, καθώς το τυρί είναι αλμυρό), πιπέρι και το σουσάμι και ανακατεύουμε. Το τυρί μπορούμε να το βάλουμε κατευθείαν στα μακαρόνια.


Πέστο πράσινης ελιάς και κόλιανδρου

Προετοιμασία: 20΄

Υλικά (για 1 βάζο 500 ml)

  • 150 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια
  • 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • τα φυλλαράκια από 2 ματσάκια κόλιανδρο (αν δεν μας αρέσει, τον αντικαθιστούμε με την ίδια ποσότητα φρέσκου μαϊντανού)
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 80 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να προκύψει ένας ομοιογενής πολτός. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον λάδι. Προσέχουμε το αλάτι, διότι η ξερή μυζήθρα είναι αρκετά αλμυρή. Το τυρί μπορούμε να το προσθέσουμε κατευθείαν στα ζυμαρικά.

Μυστικό

Για να διατηρήσουμε τα πέστο μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, καλό είναι να μην ανακατέψουμε  το τυρί με τα υπόλοιπα υλικά αλλά να το προσθέτουμε στην ποσότητα πέστο που θα χρησιμοποιούμε κάθε φορά. Επίσης φροντίζουμε να καλύπτουμε το πέστο που διατηρούμε στο βάζο με ελαιόλαδο.


Πέστο κάππαρης

Η αλήθεια είναι ότι στην Ιταλία τα πέστο παρασκευάζονται είτε πλήρως πολτοποιημένα και με σχεδόν λεία υφή είτε σε ψιλοκομμένη μορφή, έπειτα από καλό χτύπημα των υλικών σε ένα γερό γουδί. Στα πέστο με κάππαρη, όμως, είναι καλύτερα τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα, για να γίνονται αντιληπτές στο στόμα οι διαφορετικές υφές και γεύσεις του κάθε υλικού. Χτυπάμε λοιπόν τα υλικά, στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, με διακοπτόμενη λειτουργία, μέχρι τα υλικά να κομματιαστούν καλά, αλλά να μη γίνουν ενιαία πάστα.

Προετοιμασία: 20΄

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 3 ματσάκια πλατύφυλλος βασιλικός
  • 5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στη μέση
  • 140 γρ. κουκουνάρια
  • 120 γρ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη με ένα κοφτερό μαχαιράκι
  • 250 – 300 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Χτυπάμε πρώτα στον πολυκόφτη που διαθέτουμε το βασιλικό, τα σκόρδα και τα κουκουνάρια, μέχρι να γίνουν ένας πολτός κοκκώδης. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο, χτυπώντας μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να δώσει πιο λεία υφή στο μείγμα και, τέλος, ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα, την ψιλοκομμένη κάππαρη και πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και σερβίρουμε.

ΠΩΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ

● Αντί του απλού, κλασικού πέστο σε ζεστά πιάτα ζυμαρικών.

● Ως συνοδευτική σάλτσα με ψητά σχάρας.

● Ως ντρέσινγκ σε σαλάτες, ιδίως πατατοσαλάτες ή σαλάτες ζυμαρικών.

Χριστόφορος Πέσκιας

 Τι πίνουμε

Με αυτά τα πέστο στα ζυμαρικά μας, ανοίγουμε ένα Sauvignon Βlanc, μια Μαλαγουζιά, μια Μαντίνεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT