Ασπίδα για τις εποχικές ιώσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε ώστε να προστατευτούμε από ιούς.

Μολονότι ο χειμώνας είναι η αγαπημένη εποχή των ιώσεων, με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη να ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα ατόμων, η πρόσφατη εμφάνιση του κορονοϊού (COVID-19) καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη λήψη μέτρων προφύλαξης και αντιβακτηριακής προστασίας. Ιδίως μάλιστα όταν ο συγκεκριμένος ιός έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση.

Οι κορονοϊοί είναι μια ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις. Με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι πιθανό ότι αναπτύχθηκε αρχικά σε κάποιο ζωικό είδος και στη συνέχεια πέρασε στον άνθρωπο. Φαίνεται μάλιστα ότι ο νέος κορονοϊός πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος, ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις του αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών). Ο νέος αυτός ιός φαίνεται να σχετίζεται με τον ιό SARS του 2003 και προς το παρόν δείχνει να εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά. Προκαλεί δηλαδή από ήπιας μορφής συμπτώματα μέχρι βαριά ιογενή πνευμονία, με τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις (υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, διαβήτη και ηπατικές ή αναπνευστικές ασθένεις) να δείχνουν πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση πιο σοβαρών λοιμώξεων από τον συγκεκριμένο ιό. Τα συμπτώματα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, πονόλαιμο και αίσθημα κούρασης.

Κατ’ αντιστοιχία βέβαια, και τον χειμώνα αρκετοί ταλαιπωρούνται από εποχικές λοιμώξεις, θεωρώντας –όπως είναι αναμενόμενο– ότι γι’ αυτό ευθύνεται το κρύο, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Το κρύο όμως από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει συνάχι ή πονόλαιμο, εάν στο περιβάλλον δεν υπάρχουν μικρόβια και ιοί. Λόγω του κρύου, δημιουργούνται απλώς οι συνθήκες ώστε να προσβληθούμε από τα μικρόβια και τους ιούς, δεδομένου ότι με την πτώση της θερμοκρασίας μειώνεται η άμυνα του οργανισμού, με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ευάλωτοι. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, συχνάζουμε κυρίως σε κλειστούς χώρους, που δεν εξαερίζονται επαρκώς, ενώ ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη τη μετάδοση των ιών.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά την ατομική μας υγιεινή, ακολουθώντας κάποιους απλούς αλλά σημαντικούς κανόνες και μεριμνώντας ταυτόχρονα για την αποτελεσματική αντιμικροβιακή μας προστασία. Για παράδειγμα, όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, πρέπει να καλύπτουμε το στόμα μας με χαρτομάντιλο ή εναλλακτικά με το μανίκι μας (το πιο σωστό είναι το εσωτερικό του αγκώνα μας). Επίσης, καλό είναι να διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας από άτομα που νοσούν.

Μεγάλη εστία μολύνσεων, αλλά και μετάδοσης μικροβίων είναι και τα χέρια μας. Όταν ακουμπάμε μια επιφάνεια που φέρει ιούς και μετά αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας, συμβάλλουμε στην εξάπλωσή του. Ο συχνός καθαρισμός τους με νερό και σαπούνι, αλλά και η χρήση αντισηπτικού προϊόντος μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα κατά των μικροβίων. Όμως αυτά δεν είναι πάντα διαθέσιμα, γι’ αυτό και θα πρέπει να έχουμε μαζί μας και υγρά μαντιλάκια, τα οποία προσφέρουν αντιβακτηριακή δράση. ■

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT