Γιατί ο ύπνος είναι το «υπερόπλο» σας για καλή υγεία

Γιατί ο ύπνος είναι το «υπερόπλο» σας για καλή υγεία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς οι ακανόνιστες ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Αδιαμφισβήτητα ο ύπνος αποτελεί πηγή ζωής και αναζωογόνησης για τον οργανισμό, κάτι που υποδηλώνει πως η έλλειψή του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας. Πολλές φορές, όταν οι ώρες ξεκούρασης δεν επαρκούν, ο οργανισμός εξαντλείται, προκαλούνται ψυχολογικές διαταραχές (στρες), ενώ μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές στην υγεία μας. Ωστόσο, ακόμα και όσοι κοιμούνται επαρκείς ώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας σε περίπτωση που η διάρκεια του ύπνου είναι ακανόνιστη. Όταν δηλαδή μεταβάλλεται συχνά η διάρκεια αυτής της διαδικασίας ή αλλάζουν οι ώρες που κάποιος ξυπνάει και κοιμάται καθημερινά.

Πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης κατέδειξε ότι όσοι κοιμούνται ακανόνιστες ώρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα σε σχέση με αυτούς που έχουν ρυθμίσει σωστά τις ώρες ύπνου τους. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή και βασικό συντάκτη της έρευνας, δρα Τιάνιι Χουάνγκ, μελέτησαν σε βάθος πενταετίας περίπου 2.000 γυναίκες και άνδρες, ηλικίας από 45 έως 84 ετών, οι οποίοι στην αρχή της έρευνας δεν είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο. Οι συμμετέχοντες λοιπόν κλήθηκαν να φορέσουν στον καρπό τους για περίπου 5 χρόνια, 7 μέρες την εβδομάδα, μια ειδική συσκευή η οποία κατέγραφε τον ύπνο τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, αναφέρθηκαν 111 περιστατικά εμφράγματος, εγκεφαλικού ή κάποιου άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου. Μάλιστα, η έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, υπογραμμίζει ότι όσοι είχαν τον πιο ακανόνιστο ύπνο (απόκλιση τουλάχιστον δύο ωρών στη διάρκεια του ύπνου κάθε βράδυ) είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα για καρδιαγγειακό πρόβλημα. Όσοι είχαν το πιο κανονικό πρόγραμμα ύπνου (απόκλιση έως μιας ώρας από βράδυ σε βράδυ) κινδύνευαν λιγότερο. Το ίδιο ίσχυε και όσον αφορά την απόκλιση της ώρας που έπεφτε κανείς στο κρεβάτι για να κοιμηθεί: όσοι διέφεραν κατά τουλάχιστον 90 λεπτά από βράδυ σε βράδυ κινδύνευαν περισσότερο από όσους διέφεραν το πολύ κατά 30 λεπτά. Έτσι, ο επαρκής και σωστός ύπνος, η καλή διατροφή, καθώς και η τακτική άσκηση μπορούν όχι μόνο να αναβαθμίσουν τον τρόπο ζωής μας, αλλά και να αποτρέψουν την εμφάνιση σοβαρών θεμάτων υγείας. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT