Πρακτικές συμβουλές για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.
Έχει αναστατώσει την καθημερινότητά μας, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, απειλεί με αποσταθεροποίηση την παγκόσμια οικονομία. Αυτή είναι η εποχή του κορονοϊού.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που υποτιμούσαν τις συνέπειές του, ο νέος αυτός τύπος κορονοϊού δείχνει τα δόντια του σε ολόκληρο τον κόσμο, δοκιμάζοντας τις αντοχές υγειονομικών συστημάτων και προκαλώντας παράλυση της κοινωνικής ζωής.
Στην παρούσα συγκυρία που ο κορονοϊός έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις συμβουλές που δίνουν οι αρμόδιοι φορείς και η επιστημονική κοινότητα, χωρίς να πανικοβαλλόμαστε. Είναι στο χέρι μας να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, ώστε να προφυλάξουμε τον εαυτό μας αλλά και τους γύρω μας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες πρόληψης που έχουν ανακοινώσει εκπρόσωποι και φορείς του κλάδου της υγείας. Έτσι, θα πρέπει να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες πετσέτες ή χρήση αντισηπτικού διαλύματος ή μαντιλιού. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα για κάλυψη στόματος και μύτης στον βήχα ή στο φτέρνισμα και στη συνέχεια να τα πετάτε. Πρέπει να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες και τους πάγκους εργασίας, ενώ πρέπει να αερίζετε καλά και συχνά το σπίτι και τον χώρο εργασίας σας. Καλό είναι να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που φαίνεται να έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, καθώς και τους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
Επίσης, μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με τα χέρια σας, ενώ, αν φοράτε μάσκα, βεβαιωθείτε ότι καλύπτονται επαρκώς οι παραπάνω περιοχές. Ένα συχνό λάθος που θα πρέπει να αποφεύγετε είναι να αγγίζετε τη μάσκα αφότου τη φορέσετε. Αν παρουσιάσετε συμπτώματα βήχα, πυρετού ή δυσκολίας στην αναπνοή, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια και ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό για το ιστορικό των μετακινήσεών σας. Συνιστάται να αποφύγετε τα ταξίδια σε περιοχές με τεκμηριωμένη έξαρση κρουσμάτων, εάν φυσικά δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τους γενικούς κανόνες ατομικής υγιεινής, ιδίως όταν ταξιδεύετε. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια όπως οι γάτες και οι σκύλοι τον μεταδίδουν.■