Ψυχική υγεία και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ψυχική υγεία και ρευματοειδής αρθρίτιδα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H οικειότητα στη σχέση του ασθενούς με τους επαγγελματίες υγείας συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Οι επαναστατικές θεραπείες της τελευταίας εικοσαετίας έχουν συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ό,τι αφορά τη μείωση της φλεγμονής, καθώς και την επίτευξη ύφεσης της νόσου. Ωστόσο, εκτός από την ανακούφιση από τα συμπτώματα μέσω της χρήσης θεραπευτικών σκευασμάτων, σημαντική παράμετρος για την επιτυχή αντιμετώπισή της είναι και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια συχνή, αυτοάνοση, συστηματική νόσος, η οποία προσβάλλει το 1% του πληθυσμού. Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις αρθρώσεις, όπου προκαλείται φλεγμονή, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να εκτελέσει με ευκολία καθημερινές δραστηριότητες. Συνήθως, οι πάσχοντες δυσκολεύονται να γράψουν, να ανοίξουν ένα βάζο, να ντυθούν, να μεταφέρουν ένα αντικείμενο ή ακόμη και να περπατήσουν, όταν η νόσος εκδηλώνεται σε περιοχές όπως οι γοφοί και τα γόνατα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθούν και ζωτικά όργανα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα αγγεία, οι οφθαλμοί, τα νεύρα κ.λπ. Εάν λοιπόν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία, αλλά και μείωση του ορίου ζωής.

Όπως έχει καταδείξει σειρά μελετών από Ελλάδα και εξωτερικό, η ρευματοειδής αρθρίτιδα επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Εκτός από την επιβάρυνση καθημερινά σε λειτουργικό επίπεδο, η ασθένεια αυτή μπορεί να μειώσει και το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 5 έως 10 έτη. Έτσι, πέρα από τη χρήση φαρμάκων που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου και της βλάβης των αρθρώσεων, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η καλή ποιότητα ζωής στους πάσχοντες. Βασική προϋπόθεση είναι η καλή συνεργασία γιατρού και ασθενούς. Η θεραπεία λοιπόν πρέπει να βασίζεται σε κοινή απόφαση μεταξύ των δύο. Για έναν ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η καλή ποιότητα ζωής είναι συνώνυμη με την απουσία πόνου, την καλή ποιότητα ύπνου, τη διατήρηση της σεξουαλικής δραστηριότητας, την έλλειψη πρωινής δυσκαμψίας, εξάντλησης και άγχους, καθώς και τη διατήρηση της λειτουργικότητας του οργανισμού τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Η έρευνα ΡΑ NarRAtive, στην οποία συμμετείχαν 3.649 άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα από 13 χώρες, αναδεικνύει την ανάγκη των ασθενών να αισθάνονται άνετα με τους επαγγελματίες υγείας και να μιλούν ανοιχτά μαζί τους για τους θεραπευτικούς στόχους και τις προτιμήσεις τους, ώστε να αντιμετωπίσουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τη νόσο. Κατά την έρευνα, το επίπεδο οικειότητας με τον γιατρό έχει θετική επίδραση στην ασθένεια. Οι ασθενείς λοιπόν που εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες και τους φόβους τους έχουν 43% πιθανότητες να βλέπουν θετικά την κατάσταση της υγείας τους και να ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία. Η σιωπή συνιστά εμπόδιο στην καλύτερη περίθαλψη, με τρεις στους πέντε να αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται άνετα να εκφράσουν τους φόβους τους στον γιατρό τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT