Τρόποι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ουλίτιδας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγιεινής, που έχει οριστεί στις 20 Μαρτίου, αποτελεί ευκαιρία ενημέρωσης για τις παθήσεις της στοματικής κοιλότητας. Και αυτό γιατί αρκετός κόσμος, είτε περιστασιακά είτε σε μόνιμη βάση, έρχεται αντιμέτωπος με ανεπιθύμητα σημάδια, όπως αυτά της αιμορραγίας ή της φλεγμονής των ούλων, τα οποία μπορεί να θεωρηθούν και ως «προπομποί» για την εμφάνιση παθήσεων πιο οξείας μορφής στα δόντια και γενικότερα στη στοματική κοιλότητα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 50% των ενηλίκων υποφέρουν από κάποια μορφή ουλίτιδας, ενώ έρευνες καταδεικνύουν πως για το 10-15% των ενηλίκων η ουλίτιδα θα εξελιχθεί σε σοβαρή περιοδοντίτιδα. Η αιμορραγία των ούλων κατά τη διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών δεν είναι φυσιολογική.
Εάν μάλιστα παρατηρούμε αίμα στον νιπτήρα, είτε περιστασιακά είτε καθημερινά, θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, δεδομένου ότι αυτή η αιμορραγία μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι της ασθένειας των ούλων. Συνήθως, η αιμορραγία των ούλων οφείλεται στην πλάκα, ένα φιλμ βακτηρίων που συσσωρεύεται διαρκώς και κολλά πάνω στα δόντια, γύρω από αυτά αλλά και ανάμεσά τους. Ωστόσο, σε περίπτωση που αυτή η βακτηριδιακή πλάκα δεν αφαιρεθεί, υπάρχει περίπτωση τα ούλα να ερεθιστούν, οδηγώντας σε κοκκίνισμα, αιμορραγία και φλεγμονή. Βέβαια, πιθανές αιτίες της αιμορραγίας των ούλων, μπορεί να είναι το υπερβολικό βούρτσισμα, μια καινούργια οδοντόβουρτσα, ένα οδοντικό νήμα ή η χρήση κάποιου φαρμάκου.
Σε γενικές γραμμές, η ουλίτιδα σπάνια προκαλεί πόνο, γι’ αυτό και σε περίπτωση που υπάρχει μια τέτοια ένδειξη, καλό θα είναι να αναζητηθεί επαγγελματική συμβουλή απο οδοντίατρο προκειμένου να εξετάσει τα συμπτώματα και στη συνέχεια να δώσει, εάν χρειάζεται, κάποια θεραπεία. Ωστόσο, τα πρησμένα ούλα μπορεί να θεωρηθούν σημάδι ουλίτιδας. Με απλά βήματα, τέτοια φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν εφαρμόζοντας αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα της στοματικής υγιεινής.
Ενδεικτικά, καλό θα είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά με ειδική οδοντόκρεμα που βοηθά στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας των ούλων. Επίσης, ενδείκνυται να χρησιμοποιείτε μια μαλακή ή πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα, εστιάζοντας στη γραμμή των ούλων για την αφαίρεση της πλάκας. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η χρήση του οδοντικού νήματος. Τέλος, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, καθώς, ως ειδικός, μπορεί να εντοπίσει τα προβλήματα στα ούλα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. ■