Τι πρέπει να προσέξετε και πώς να προστατευτείτε.
«Life is a bitch» («Η ζωή είναι μια σκύλα»), λένε οι Αμερικανοί όταν πιστεύουν ότι η ζωή τούς φέρεται άδικα. Κάποιος, κάποτε, αιώνες πριν, παρατήρησε ότι η σκύλα είναι καλή, δοτική και χαδιάρα, μέχρι κάποιος να πλησιάσει με ύποπτες προθέσεις τα κουτάβια της. Τότε, αμέσως γίνεται άγρια, δεν κάνει πίσω ούτε σπιθαμή και είναι ικανή να ριχτεί στη μάχη και να θυσιαστεί ακόμα, για να σώσει τα παιδιά της. Άδικος λοιπόν ο χαρακτηρισμός. Μακάρι να ήταν η ζωή μια σκύλα.
Τώρα που η ζωή μάς έφερε μία από τις πιο δυσάρεστες εκπλήξεις της, η σκύλα (και το αρσενικό ανάλογό της) αποδεικνύουν για άλλη μία φορά πόσο πολύτιμος σύντροφος της ζωής είναι. Όχι της «ζωής» γενικότερα∙ της δικής σου ζωής. Στα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού, η λίστα με τις οδηγίες λέει: «όχι μετακινήσεις έξω από το σπίτι, εκτός αν πρόκειται για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, το φαρμακείο και βόλτα κατοικιδίου».
Γνωστοί μου από την Ιταλία και την Ισπανία μού στέλνουν ήδη αναφορές από γείτονες που ζητούν να δανειστούν τον σκύλο τους (!), ως αφορμή να βγουν έξω από το σπίτι για λίγες στιγμές. Οι βιαστικές βόλτες του πεντάλεπτου και του γύρου του τετραγώνου έγιναν ξαφνικά απολαυστικές περιηγήσεις στις άδειες γειτονιές. Απολαυστικές για τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους.
Κάποιοι έσπευσαν στα pet shops για να ψωνίσουν λουριά για τις γάτες τους. Κάποια από τα σπιτωμένα αιλουροειδή φάνηκε να απολαμβάνουν αυτή τη νέα μορφή (έστω και δέσμιας) ελευθερίας. Κάποια άλλα έχουν φρικάρει εντελώς. Παρ’ όλα αυτά, οι ιδιοκτήτες τους επιμένουν.
Όταν έγραφα το πρώτο μου άρθρο στο Κ9, το είχα τιτλοφορήσει «10 λόγοι για να μην πάρεις σκύλο». Σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, μπαίνω στον πειρασμό να γράψω το «είδες, για να μην έχεις πάρει σκύλο;».
Παρ’ όλα αυτά, και με δεδομένο ότι δεν θα κάνεις το λάθος να πάρεις σκύλο μόνο και μόνο για να τη βγάλεις τις δύσκολες εβδομάδες της απομόνωσης, να μερικές επιπλέον συμβουλές:
Όσο κι αν τους συμπονάς, μη δανείσεις τον σκύλο σου στους γείτονες για να βγουν βόλτα. Το τρίχωμα του ζώου μπορεί να σου φέρει μουσαφίρη τον ιό στο σπίτι και να διαρρήξει την καραντίνα σου. Ειδικά αν έχεις σοβαρό λόγο να τη διατηρήσεις ανέπαφη, μην πάρεις το ρίσκο. Εξήγησε ευγενικά ότι είναι πρακτικά αδύνατον να μην ακουμπήσουν το ζώο όσο θα είναι μαζί του. Και πως υπάρχουν πραγματικές πιθανότητες να το μετατρέψουν σε ακούσιο επιφανειακό φορέα του ιού.
Όταν βγάλεις το σκυλί σου βόλτα, προσπάθησε να αποφύγεις την επαφή του με επιφάνειες που μπορεί να έχουν ακουμπήσει άλλοι άνθρωποι. Τα δέντρα και οι θάμνοι είναι ασφαλή. Τα παγκάκια και οι κατασκευές σε παιδικές χαρές, γήπεδα και παρόμοια μέρη όχι.
Αν έχεις γάτα, πειραματίσου. Αν όμως ανακαλύψεις ότι είναι αθεράπευτη σπιτόγατα, μην την υποβάλεις στο μαρτύριο του έξω.
Επιστρέφοντας, πέρασε το ζώο σου με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι, φορώντας γάντια που θα πετάξεις μετά. Δεν είναι η απόλυτη προστασία, αλλά είναι κάτι. Προς Θεού, όχι οινόπνευμα!
Και τέλος, μη σε ακούσω να ξαναχρησιμοποιήσεις τον χαρακτηρισμό «σκύλα» για κάτι που σου κάνει τη ζωή δύσκολη. Ειδικά τώρα που μιλάμε, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.■