Περισσότερες ώρες στο σπίτι σημαίνει περισσότερες ταινίες ποιοτικού κινηματογράφου μέσα από την καινούργια πλατφόρμα Cinobo. Το «Κ» παρουσιάζει τη φιλόδοξη κίνηση της Δάφνης Μπεχτσή, η οποία άφησε το διδακτορικό της στη μέση για να ασχοληθεί με το σινεμά που αγαπάει.
Είναι η τρίτη εβδομάδα καραντίνας, τα σύνορα στις περισσότερες χώρες έχουν κλείσει και τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ ακυρώθηκαν το ένα μετά το άλλο. Και πάνω σε αυτή τη συγκυρία, έρχεται το Cinema No Border, όπως σημαίνει το όνομα της νέας ελληνικής streaming πλατφόρμας Cinobo, που λανσαρίστηκε στην Ελλάδα και στην Κύπρο στις 12 Μαρτίου. Ένα διαρκές προσωπικό φεστιβάλ κινηματογράφου ανεξάρτητων, arthouse και ελληνικών ταινιών στο σπίτι μας. Είναι μια νέα προσπάθεια, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «ελληνικό Νetflix», αλλά δείχνει έναν άλλο δρόμο, εκείνον του ποιοτικού κινηματογράφου. Οι απορίες μου πολλές. Ποιος; Πώς; Γιατί;
«Η ιστορία μας είναι κάπως κινηματογραφική, όπως και το περιεχόμενό μας, και κάπως ανεξάρτητη!» μου λέει η Δάφνη Μπεχτσή, γενική διευθύντρια του Cinobo. «Προέρχομαι από μια οικογένεια που δραστηριοποιήθηκε στον χώρο για πάνω από είκοσι χρόνια και, παρόλο που είχα επιλέξει μια εντελώς διαφορετική καριέρα, που με βρήκε για δέκα χρόνια και 3.500 χιλιόμετρα μακριά, σε εργαστήρια μοριακής παρασιτολογίας, η επαφή που είχα με το σινεμά και τα φεστιβάλ ήταν αναπόφευκτη. Αγάπησα το διεθνές και ανεξάρτητο σινεμά και η ριζική αλλαγή στο κινηματογραφικό τοπίο την τελευταία πενταετία ήταν κάτι που δύσκολα μπορούσα να αγνοήσω. Εγκατέλειψα, λοιπόν, το διδακτορικό μου για να σχεδιάσω το Cinobo. Ένα πρότζεκτ που έλειπε μέχρι τώρα, τουλάχιστον σ’ εμένα».
ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
Εκείνη το λέει «εγχείρημα», εγώ το χαρακτηρίζω τόλμημα, καθώς δεν ακολουθήθηκε ο πιο εμπορικός δρόμος. «Υπάρχουν ήδη αρκετές προτάσεις στην αγορά που καλύπτουν τα blockbusters, και το κάνουν και καλά. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό σινεμά, αυτό που αγαπάμε, που νιώθουμε ότι μας ταξιδεύει, αυτό που πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό. Ο λόγος που πιστέψαμε ότι θα έχει απήχηση το εγχείρημα; Διαπιστώσαμε ότι μας λείπει μια τέτοια ταινιοθήκη, άρα θα λείπει και από τη ζωή άλλων Ελλήνων θεατών. Η Ελλάδα αγαπά τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, και το Cinobo δίνει για πρώτη φορά άμεση πρόσβαση σε αυτόν και τον συστήνει με μια φρέσκια ματιά στο κοινό που δεν τον έχει εξερευνήσει ακόμα».
Μια άποψη από το περιβάλλον και το περιεχόμενο της πλατφόρμας Cinobo.
Πολλά ελληνικά γραφεία διανομής στήριξαν το Cinobo από την πρώτη στιγμή, Έλληνες παραγωγοί και δημιουργοί τού εμπιστεύτηκαν τα έργα τους και οι συνεργασίες με γραφεία του εξωτερικού έπαιξαν σημαντικό ρόλο για να εξασφαλίσουν εκατοντάδες ταινίες, αριστουργήματα του κλασικού κινηματογράφου, ταινίες βραβευμένες στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ, φιλμ δύσκολα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και τίτλους που δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ πριν στην Ελλάδα. «Η εκπροσώπηση του ελληνικού σινεμά υπήρξε από τους πρώτους στόχους μας, και έτσι ξεκινήσαμε δυναμικά και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επιμεληθήκαμε παρέα την πρώτη ελληνική συλλογή, τα Βραβεία Ίρις Καλύτερης Ταινίας της δεκαετίας, και κοιτάμε προς ένα μέλλον στο οποίο το Cinobo θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους Έλληνες δημιουργούς».
ΕΝΑ ΚΕΝΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Στον ιστότοπο της πλατφόρμας υπάρχουν πληροφορίες για την ομάδα που στελεχώνει το Cinobo, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνοι που επιμελούνται τις επιλογές ταινιών. «Στην πράξη δεν θα έλεγα ότι υπάρχει πρωτόκολλο στη διαδικασία επιλογής και σίγουρα είναι η αγαπημένη μας διαδικασία. Βρισκόμαστε διαρκώς σε αναζήτηση περιεχομένου, μοιραζόμαστε ιδέες και αποφασίζουμε μαζί ποιες ταινίες αξίζει να διεκδικήσουν χώρο στο Cinobo και χρόνο από τους συνδρομητές μας. Ταινίες που μπορούν να σε αγγίξουν, να σε διασκεδάσουν, να σε ταξιδέψουν. Ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, ταινίες-ορόσημα της ιστορίας του κινηματογράφου, ταινίες που δεν έχουν παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα και διαμαντάκια που δεν πρόλαβες να δεις στις αίθουσες, αλλά σίγουρα αξίζει να ανακαλύψεις. Στοχεύουμε να γεφυρώσουμε ένα κενό κάλυψης στην εγχώρια αγορά, στο οποίο εντάσσονται ταινίες που δεν μπορούν να βρουν χώρο προβολής στις αίθουσες ή που τους δόθηκε χρονικά μια πολύ μικρή ευκαιρία προβολής με τα δεδομένα της αγοράς του σήμερα».
Στο τέλος η Δάφνη μού λέει ότι είχε λίγο τρακ με τις απαντήσεις της, καθώς δεν έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής να ξαναδώσει αντίστοιχη συνέντευξη. «Έκανα ό,τι μπόρεσα, δεν ξέρω αν έπρεπε να είναι λιγότερο “καθημερινό” το ύφος μου», μου λέει. Μια πιο προσωπική κουβέντα λειτουργεί ανακουφιστικά αυτές τις μέρες. Ήθελα μια πιο ουσιαστική επαφή και να μάθω μέσα από τα δικά της λόγια την ιστορία γι’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία δίνει μια πιο ουσιαστική διέξοδο μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι συλλογικά και ο καθένας μόνος. Έχει άραγε εικόνα των αντιδράσεων του κόσμου αυτή τη στιγμή; «Έχουμε ήδη λάβει μηνύματα ενθαρρυντικά έως και συγκινητικά, θα έλεγα. Χαιρόμαστε πολύ με τη θερμή αυτή υποδοχή και ελπίζουμε ότι σύντομα οι συνδρομητές του Cinobo θα γίνουν μια κοινότητα που θα μοιράζεται την αγάπη της για τον κινηματογράφο εντός και εκτός πλατφόρμας».■
Τι βρίσκουμε μέσα στο cinobo
Χρυσούς Φοίνικες των Καννών, Χρυσές Άρκτους του Βερολίνου, Όσκαρ και Σεζάρ, Ευρώπη και Ελλάδα, Βόρεια και Νότια Αμερική, Ασία και Αυστραλία, ένα ασφαλές ταξίδι από τον χώρο μας. Κωμωδίες, θρίλερ, ερωτικές ιστορίες (από αυτές που μπορεί να μας λείπουν τώρα), οικογενειακά δράματα (πέρα από αυτά που μπορεί να ζούμε αυτές τις μέρες), ντοκιμαντέρ, animation. Κάθε Κυριακή, μια κλασική και σπάνια ταινία θα προστίθεται στο Cinobo, όπως το «Boy Meets Girl» του Λεός Καράξ, με το οποίο έγινε η αρχή και μας θυμίζει πώς είναι να γνωρίζεις κάποιον από κοντά για πρώτη φορά. Ταινίες που μας δείχνουν την τρέλα τού να ονειρεύεσαι και να απαιτείς την ευτυχία με κάθε τίμημα, όπως η «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα. Ή το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, για να μεταφερθούμε κάτω από τον καυτό ήλιο ένα καλοκαίρι στην Αντίπαρο. Είναι ήδη πολλοί εκείνοι που επιλέγουν αυτό το Σινεμά Χωρίς Όρια, με όραμα και πολυμορφία, που μας προσκαλεί να αφεθούμε σε κάτι μη γνώριμο και μας προκαλεί να συγκινηθούμε και να διασκεδάσουμε ξανά, όπως μπορούμε.
INFO
Cinobo.com / Συνδρομή 7,99 € τον μήνα, δωρεάν δοκιμή 14 ημερών και δυνατότητα ακύρωσης ανά πάσα στιγμή. Πρόσβαση από φορητές συσκευές και desktop.