Γενναίος νέος κόσμος

Μια έκθεση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη θέση της στη ζωή μας, από το Ίδρυμα Ωνάση, στο Πεδίον του Άρεως.

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος γνωρίζει τον συντομότερο δρόμο για το σπίτι μας; Ποιος μας θυμίζει γενέθλια και επετείους; Ποιος ξέρει τι θέλουμε να γράψουμε όταν στέλνουμε ένα sms στο κινητό μας; Η τεχνητή νοημοσύνη. Οι ψηφιακοί χάρτες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επεξεργαστές κειμένων, όλα όσα διευκολύνουν τη ζωή μας και μας επιβάλλουν μια νέα πραγματικότητα. Η έκθεση You and Al: Through the Algorithmic Lens του Ιδρύματος Ωνάση τοποθετεί στο Πεδίον του Άρεως 25 έργα, κυρίως υπερμεγέθεις οθόνες μεγάλης ανάλυσης, 3D γλυπτά και εγκαταστάσεις, τα οποία ξεπροβάλλουν μέσα από τη βλάστηση του πάρκου, συνοδευόμενα από ένα ηχοτοπίο που ενεργοποιείται όταν ο θεατής πλησιάσει σε συγκεκριμένα σημεία. Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι καθόλου τυχαία, σύμφωνα με την επιμελητική ομάδα. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το νέο φυσικό μας περιβάλλον, μια κοινωνική κατασκευή που καταλαμβάνει τον ψηφιακό αλλά και τον φυσικό δημόσιο χώρο, που ζει από τα ψηφιακά ίχνη που αφήνουν οι άνθρωποι όταν κινούνται ή εργάζονται, που παρεμβαίνει ακόμα και όταν εκείνοι θρηνούν ή ερωτεύονται.
Έως 18/7, onassis.org.

Το Zizi Project (2019-ongoing) του Jake Elwes, ένα πολυκάναλο βίντεο με draq artists, αποτυπώνει τους παραμορφωτικούς τρόπους με τους οποίους οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης ερμηνεύουν το διαφορετικό, ενισχύοντας τα κοινωνικά στερεότυπα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT