Στο δρόμο που χάραξε η Τζέιν Φόντα

Η Ρόουζ Μπερν ακτινοβολεί ως απελπισμένη νοικοκυρά που φιλοδοξεί να γίνει σταρ του αερόμπικ στη νέα μαύρη κωμωδία Physical του Apple TV+, με φόντο τα ’80s.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα φθηνό μοτέλ δίπλα στον αυτοκινητόδρομο, τσίζμπεργκερ και πατάτες πάνω στο κρεβάτι και μια γυμνή 40άρα νοικοκυρά που ενδίδει –για άλλη μία ημέρα– στις ορέξεις της. Προσπαθώντας με τον τρόπο αυτόν (πρώτα τρώγοντας και μετά κάνοντας εμετό) να σταματήσει την εσωτερική της φωνή. Εκείνη που της λέει ότι, παρότι εξωτερικά παραμένει αντικειμενικά εκθαμβωτική, στην ουσία είναι «απαίσια» και «αποτυχημένη». Γιατί επέλεξε να βάλει στην άκρη τη δική της ακαδημαϊκή καριέρα για χάρη του φαφλατά, γυναικά και αποτυχημένου καθηγητή συζύγου της, ο οποίος πλέον επιδιώκει μια καριέρα στην πολιτική. Και απομάκρυνε όλους τους ανθρώπους γύρω της (βλέπε δεν έχει καθόλου φίλες), επειδή φοβάται ότι θα τη δουν γι’ αυτό που πραγματικά είναι. 

Μια σκηνή που, για μένα, ορίζει με τον καλύτερο τρόπο την ουσία του Physical. Τον πόνο δηλαδή που κρύβεται πίσω από την υπέροχη ρετρό ατμόσφαιρα στο Σαν Ντιέγκο των αρχών των ’80s, εκείνη που δικαίως φέρνει στον νου κάτι από Τζέιμι Λι Κέρτις και Τζέιν Φόντα. Γιατί μπορεί στα χαρτιά το Physical, διά χειρός της παραγωγού των Desperate Housewives, Άνι Γουέισμαν, να είναι ένα ensemble drama, με διάφορα plot lines να διεκδικούν την προσοχή μας, στην πραγματικότητα όμως η Ρόουζ Μπερν είναι τόσο καλή, τόσο έντονη και τόσο πειστική εδώ, που κλέβει ολοκληρωτικά την παράσταση. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που πραγματικά δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της, παρόλο που ως χαρακτήρας αντικειμενικά δεν έχει τίποτα θετικό με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς. Είναι αδιάφορη ως μάνα, ψεύτικη ως σύζυγος και εντελώς ψεύτικη σε όλες τις κοινωνικές συναναστροφές της. Ένα πλάσμα επιρρεπές στους εθισμούς, που είναι ο εαυτός του μόνο όταν, στην πορεία, ανακαλύπτει το αερόμπικ. Ανταλλάσσοντας στην ουσία τον έναν εθισμό (στο φαγητό) με έναν άλλο (τη γυμναστική), με εμάς να καλούμαστε να τη συνοδεύσουμε στο ταξίδι της, προκειμένου να μάθουμε πώς κατάφερε να γίνει μια αερόμπικ σταρ. Τότε απολαμβάνει τα φώτα που πέφτουν πάνω της, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι, ακόμη και τότε, οι δαίμονές της έχουν σταματήσει να της ψιθυρίζουν διάφορα αποκαρδιωτικά στο αυτί της.

ΙΝFO 
Δημιουργός: Άνι Γουέισμαν.
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 69%. 
Η σειρά προβάλλεται από το Apple TV+ σε εβδομαδιαία βάση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT