Οι φυσαλίδες του terroir

Τα γενέθλια είναι πάντα ένα καλό άλλοθι για μικρές γκλάμορους υπερβάσεις.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι μικρές ατέλειες υπογραμμίζουν την αυθεντικότητα των κρασιών», λέει χαμογελώντας ο Francesc Escala ένα βροχερό μεσημέρι στη Βουλιαγμένη. Και σερβίρει στο ποτήρι μου Manuel Raventós Negra 2013. Ένα σπάνιο κρασί, που εμφιαλώνεται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές, μετά από έξι χρόνια παλαίωσης. Οξύτητα, δομή, όγκος, ένταση στον ουρανίσκο, χωρίς καμία ατέλεια, του επισημαίνω.

Να σας συστήσω όμως τον Francesc, τον γελαστό, πληθωρικό Καταλανό που μαζί με τον παιδικό του φίλο Pepe Raventos έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια μια επανάσταση στην Καταλoνία και στο ισπανικό αφρώδες κρασί γενικότερα. Το οικογενειακό οινοποιείο του Pepe, το Raventos i Blanc, ανήκει στην οικογένεια από το 1497 και είναι ένα από τα λίγα οινοποιεία με ντοκουμενταρισμένη αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή εδώ και πέντε αιώνες.

Ο Pepe και ο Francesc, αφού περιπλανήθηκαν στον κόσμο, γύρισαν στα πατρογονικά εδάφη και δεσμεύτηκαν να καλλιεργήσουν τη γη και να διατηρήσουν το κτήμα με τα αμπέλια, το δάσος και τη λίμνη σαν ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο. «Με την προοπτική μιας οινοτουριστικής μονάδας;» ήταν η εύλογη ερώτησή μου. «Δουλειά μας είναι να φτιάχνουμε και να πουλάμε κρασί», απάντησε κοφτά ο Francesc. «Ο τουρισμός είναι άλλων ιστορία.

»Εμείς φύγαμε από την ονομασία Cava, που χαρακτηρίζει τα αφρώδη της Ισπανίας. Τα δικά μας διεκδικούν την Designation of Origin (DO)Conca del Riu Anoia, το όνομα μιας μικρής γεωγραφικής περιοχής στην κοιλάδα του ομώνυμου ποταμού ανάμεσα στις οροσειρές Catalan Pre-Coastal και Coastal.

»Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάτι ιδιαίτερο, κάτι μοναδικό να προσφέρουμε. Τα αφρώδη κρασιά μας δεν μυρίζουν ζύμες, αλλά terroir! Δεν έχουν κανένα πρόσθετο και εκφράζουν την ορυκτότητα της περιοχής των συγκεκριμένων ποικιλιών και της συγκεκριμένης αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης». 

O Pepe και ο Francesc και όλοι όσοι εμπλέκονται στη Raventos i Blanc έχουν δεσμευτεί σε συγκεκριμένες αρχές. Να καλλιεργούν 100% γηγενείς ποικιλίες της περιοχής με 100% βιοδυναμική καλλιέργεια σε ιδιόκτητους αμπελώνες. Να οινοποιούν όλα τα κρασιά στο κτήμα. Μόνο χρονολογημένα (vintage) αφρώδη κρασιά που έχουν ωριμάσει με τις οινολάσπες τουλάχιστον 18 μήνες.

Δοκιμάσαμε όλα τα κρασιά (που εισάγονται στην Ελλάδα από την κάβα Φαίδων) και η βροχερή μέρα γέμισε φυσαλίδες. Φυσαλίδες δυναμικές, με στιλ και χαρακτήρα, που ανατρέπουν την πεποίθηση πως, όταν μιλάμε για μεσογειακά κρασιά, αναζητάμε στα ποτήρια ηλιόλουστες, μυρωδάτες ημέρες. Δοκιμάζουμε λοιπόν για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές.

→ De la Finca 2018 (27,20 €) Macabeu, Xarel-lp Perellada από τον αμπελώνα Fossils με τα μοναδικά θαλασσινά εδάφη, γεμάτα από θαλασσινά απολιθώματα. Αφρώδες κρασί με φανταστική αλατότητα, οξύτητα, για απόλαυση με θαλασσινά πιάτα.
→ De Nit 2019 (20,90 €), το αγαπημένο μου ροζέ! Φρέσκο, μεσογειακό και απίστευτα φινετσάτο. Με το κόκκινο Monastrel να προστίθεται στο χαρμάνι και να δίνει μια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα.
→ Blanc de Blancs 2019 (17,40 €) Macabeu, Xarel-lo, Parellada συμπληρώνονται με 5% Malvasia de Sitges και δίνουν ένα πλούσιο, κομψά αρωματικό, με θαυμάσια οξύτητα αφρώδες.
→ Textures de Pedra 2017 (37,60 €) Xarel-lo vermell, Bastard Negre, Sumoll, τρεις γηγενείς πάντα ερυθρές ποικιλίες, μετά από 48 μήνες ωρίμανσης με τις οινολάσπες, δίνουν ένα γκρι αφρώδες, πολύ συμπυκνωμένο, με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT