Το κόστος της φιλοζωίας

Δράσεις και οργανισμοί που αξίζουν τη στήριξή μας.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή η στήλη δεν ήταν ποτέ πολιτική. Διατηρούσε όμως πάντοτε την ίδια πολιτική: της διαφάνειας. Διαφάνεια σημαίνει να γνωρίζεις το κόστος και το όφελος της φιλοζωίας. Όχι σε μονάδες ηθικής αγαλλίασης, αλλά σε χρήμα. Διαφάνεια είναι να εισπράττεις δωρεές από ιδιώτες, εταιρείες και κρατικούς οργανισμούς και στο τέλος της δράσης σου να δίνεις λογαριασμό. Τόσα πήρα, τόσα έκανα, τόσα ξόδεψα, τόσα περίσσεψαν. Διαφάνεια δεν είναι τα κάθε λογής μπαζάρ που φουσκώνουν τις τσέπες των ηθικολόγων της φιλοζωίας, χωρίς απόδειξη. Γι’ αυτό και αυτή η στήλη, με μια πλούσια συλλογή αθωωτικών αποφάσεων για συκοφαντική δυσφήμηση εμπόρων της φιλοζωίας, στηρίζει αταλάντευτα το έργο της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος, της μισητής σε όλους όσους χαλάει τη σούπα της σπέκουλας, ΕΔΚΕ.

Τη χρονιά που μας αποχαιρετά, η ΕΔΚΕ έκανε 16 αποστολές, μέσα σε συνθήκες λοκντάουν και περιορισμένων μετακινήσεων, και στείρωσε 1.564 ζώα. Πήρε μέρος στη διάσωση των πυρόπληκτων ζώων της Αττικής, περιέθαλψε κατασχεμένα ζώα από καταφύγια-κολαστήρια, φρόντισε τα ζώα των αστέγων της Αθήνας σε συνεργασία με τις ΜΚΟ «Δείπνο Αγάπης» και «Steps», συμμετείχε σε ερευνητικά πανεπιστημιακά προγράμματα, και όλα αυτά σε ένα έτος που, λόγω πανδημίας, είχε μόνο οκτώ αντί για δώδεκα μήνες κινητοποίησης.

Για το 2022, λοιπόν, αυτή η στήλη σάς παρακινεί ανοιχτά να γίνετε πιο προσεκτικοί στο πού ξοδεύετε το υστέρημά σας, αν θέλετε τα χρήματά σας να αγγίξουν αυτό που οραματίζεστε ως σπόνσορες της φιλοζωίας. Και επιλέγει δύο στόχους. Όχι επειδή δεν υπάρχουν κι άλλες αφιλοκερδείς δράσεις, αλλά επειδή δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει τόσο στενά ώστε να εγγυάται για τις προθέσεις τους. Πέρα, ή μάλλον μαζί με την ΕΔΚΕ, σας ζητάω να στηρίξετε την Ελληνική Σχολή Οδηγών Τυφλών για την αγορά και την εκπαίδευση ενός σκύλου-οδηγού, ώστε ο κάθε τυφλός συνάνθρωπός μας να αποκτήσει, αν το επιθυμεί, έναν τετράποδο σύντροφο, χωρίς προσωπικό κόστος. Γιατί μέσα σε αυτή την ασυνάρτητη πόλη, όπου οι ανάπηροι είναι αόρατοι στο κράτος, στις δημοτικές αρχές και στους θεσμούς που υποτίθεται ότι προασπίζονται τα δικαιώματά τους, η πραγματική μας υποχρέωση είναι να πολιορκήσουμε τα τείχη που τους κρατούν μέσα στο σπίτι και να τους αποδώσουμε το δικαίωμα να κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Έλεγα τις προάλλες σε έναν φίλο ότι, έχοντας ζήσει πολύ καιρό πλέον στο εξωτερικό, έχω αναθεωρήσει πολλά σχετικά με την καθημερινότητα στην Ελλάδα. Δεν θα συμφιλιωθώ όμως ποτέ με την περιφρόνηση στα δικαιώματα των αναπήρων, με τις μπλοκαρισμένες ράμπες των πεζοδρομίων, με τα άβατα των μισών καταστημάτων και με το γεγονός ότι, για το κράτος, ο σκύλος-οδηγός τυφλών παραμένει μια περιττή πολυτέλεια. Για το 2022 βάλτε στόχο τα χρήματά σας να πιάσουν τόπο.

Info
 
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στα edke.gr, laraguidedogs.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT