Βιβλίο: Πάρτι φαντασμάτων

Για τον Σέσαρ Άιρα και όσα υπάρχουν αλλά δεν φαίνονται.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρκαστικός, στοχαστικός, πολύπλοκος, αστείος και με μια ανεξάντλητη φαντασία που του επιτρέπει να γράφει πάνω από δύο βιβλία τον χρόνο (έχει συνολικά ξεπεράσει 
τα 120!), ο Αργεντίνος συγγραφέας Σέσαρ Άιρα (γεν. 1949) βρίσκει πάντα έναν τρόπο να μας ξαφνιάζει, και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στη νουβέλα Τα φαντάσματα (1987), που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη (στο βιβλίο εμπεριέχονται δύο ακόμα νουβέλες, Η παραγκούπολη και Το δείπνο). Η ιστορία αρχίζει ένα πρωινό παραμονής Πρωτοχρονιάς σε μια οικοδομή στο Μπουένος Άιρες, με τους ιδιοκτήτες των πολυτελών διαμερισμάτων να επιθεωρούν την πορεία των εργασιών, μαζί με αρχιτέκτονες και εργάτες που «μοχθούσαν επιδεικτικά». Στο σπιτάκι της ταράτσας ζει προσωρινά και ο νυχτοφύλακας, ένας μέθυσος Χιλιανός, μαζί με την οικογένειά του. Η μεγάλη κόρη, η έφηβη Πάτρι, είναι η μοναδική που δείχνει να ενδιαφέρεται κάπως για το ότι στην οικοδομή ζουν επίσης κάποιες διάφανες, γυμνές ανδρικές μορφές. Φαντάσματα. Η ξαφνική τους εμφάνιση δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την αφήγηση, αφού το γεγονός αντιμετωπίζεται ως κάτι που απλώς συμβαίνει. Άλλωστε και τα ίδια τα φαντάσματα απλώς υπάρχουν, δεν είναι ότι ενοχλούν. Υπάρχουν σημεία στην ιστορία που μοιάζουν ανεξήγητα και επιδέχονται ένα σωρό ερμηνείες (ή καμία), υπάρχουν άλλα που είναι τρομερά αστεία (π.χ. το βράδυ του ρεβεγιόν οι Χιλιανοί λένε γελοίες ιστορίες φαντασμάτων στην άδεια οικοδομή), υπάρχουν σημεία φιλοσοφικής σκέψης (παραληρήματος ενίοτε) και υπάρχει και το τέλος, το οποίο είναι κάπως αξέχαστο.

Βιβλίο: Πάρτι φαντασμάτων-1Info: Τα Φαντάσματα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Κώστα Αθανασίου. 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Βιβλίο: Πάρτι φαντασμάτων-2ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Δεκαετία του ’90, στα προάστια της Τιφλίδας. Ένας θλιμμένος και βίαιος κόσμος, ένα σχολείο με παιδιά χωρίς ελπίδα, μικρές και μεγάλες τραγωδίες. Το χωράφι με τις αχλαδιές (εκδ. World Books) είναι το εντυπωσιακό πρώτο μυθιστόρημα της σκηνοθέτιδος Νανά Εκβτιμισβίλι. Βρέθηκε στη μακρά λίστα του περσινού Μπούκερ.

Βιβλίο: Πάρτι φαντασμάτων-3ΘΕΑΤΡΟ
Στις ατέλειωτες καλοκαιρινές νύχτες στην Αγία Πετρούπολη, ένας ονειροπόλος άνδρας γνωρίζεται με μια μοναχική κοπέλα – το κλασικό, νεανικό και γλυκόπικρο κείμενο του Ντοστογιέφσκι Λευκές νύχτες ανεβαίνει στο θέατρο Μικρό Άνεσις, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη, ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί μαζί με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Βιβλίο: Πάρτι φαντασμάτων-4ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Πριν από ακριβώς εκατό χρόνια, ο μετέπειτα νομπελίστας Σινκλέρ Λιούις επιχείρησε με το φιλόδοξο Μπάμπιτ να αποτυπώσει και να σατιρίσει τη μεσαία τάξη και την κουλτούρα της εποχής στις ΗΠΑ. Εξαιρετική επιλογή από τις εκδόσεις Λέμβος να φέρουν ένα κειμήλιο της λογοτεχνικής ιστορίας στη γλώσσα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT