Έξι μουσικές επιλογές από την Ουκρανία που πρέπει να ακούσετε

Έξι μουσικές επιλογές από την Ουκρανία που πρέπει να ακούσετε

Έξι άλμπουμ της τελευταίας πενταετίας, από indie ροκ μέχρι χιπ χοπ και grindcore, μας συστήνουν σε έναν κόσμο που δεν είναι πια ίδιος.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα κάθισα από περιέργεια να ακούσω ουκρανικά τραγούδια. Όχι παραδοσιακά, ούτε όμως και δημοφιλή μοντέρνα, από αυτά που φιγουράρουν στις τάσεις. Προσπάθησα να βρω δίσκους της τελευταίας πενταετίας, τους οποίους θα άκουγα ευχάριστα έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συμπάθειας για τη βαλλόμενη χώρα. Ένα άλμπουμ που πραγματικά κάτι μου έκανε είναι το кажущееся των Smeyushiysya Tigr. Όχι, δεν περιμένω να γκουγκλάρεις τον τίτλο, τσέκαρε όμως οπωσδήποτε αυτό το συναρπαστικό underground σχήμα, που εμπνέεται δημιουργικά από τις ροκ ενορχηστρώσεις των Radiohead. Το βραβείο του καλύτερου ονόματος μπάντας πηγαίνει στους Mandarinaduck, οι οποίοι τυχαίνει να είναι και ωραίοι. Στο Long Life αφομοιώνουν πειστικά το indie ροκ της Δύσης, με ευχάριστα γνώριμο ήχο. Αξιόλογοι είναι επίσης οι Signals feed the void. Έρχονται από τη νότια πόλη της Χερσώνας, με βάση τους το ποστ πανκ. Το φοβερό εξώφυλλο του ομώνυμου άλμπουμ τους (το μόνο από τα παραπάνω που δεν περιλαμβάνει κείμενο) είναι αντάξιο του περιεχομένου. Ψάχνοντας για χιπ χοπ, στάθηκα στην Alyona Alyona. Είναι μια πληθωρική πρώην νηπιαγωγός που ξεχώρισε μέσα από τις plus-size αναλογίες της, τον τσαμπουκά και το ποπ ένστικτό της, αποτελώντας σήμερα πρότυπο για πολλές νεαρές Ουκρανέζες. Για μια φουλ εμπειρία, δες τη σε κάποιο videoclip, που θα σου βγάλει στο κάτω μέρος και αγγλικούς υπότιτλους. Κατά τα άλλα, μπορώ να πω ότι συμπάθησα και τους Yuko: Στο Dura? του 2018 μπλέκουν τα φολκ φωνητικά με την electropop. Τέλος, στους λάτρεις του ακραίου ήχου συστήνω τους Degradatus, ένα grindcore δίδυμο το οποίο στηλιτεύει τη μοντέρνα αποκτήνωση – και σίγουρα θα έχει πολλά να πει για την τρέχουσα κατάσταση.

Έξι μουσικές επιλογές από την Ουκρανία που πρέπει να ακούσετε-1ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ
Aldous Harding – Warm Chris

Μέσα στη ζάλη των ημερών, η απαλή, αέρινη ψυχεδελική φολκ της Άλντους Χάρντινγκ έρχεται σαν βάλσαμο, σαν κάτι που παίρνεις για να σου περάσει το hangover. Η Νεοζηλανδή τραγουδοποιός παίζει με τη φωνή της, φτιάχνει στρωτές μελωδίες, καταλαβαίνει πως ο κόσμος της δεν απέχει πολύ από τον κόσμο της ποπ. Ένα άλμπουμ με μουσικότητα, ίσως όχι εντυπωσιακό, αλλά πάντως τρυφερό και καλλιτεχνικά άρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT