Cabana: Η νέα ιταλική «βίβλος» του interior design

Cabana: Η νέα ιταλική «βίβλος» του interior design

Η Maritina Mondadori της ομώνυμης εταιρείας-κολοσσού των εκδόσεων μιλάει για το περιοδικό της, που έχει ενθουσιάσει τη διεθνή ελίτ του design.

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας κάνουμε τις συστάσεις λοιπόν. Η Martina Mondadori των οικογενειών Mondadori –ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στην Ιταλία– και Zanussi –ένα από τα ισχυρότερα brand οικιακού εξοπλισμού παγκοσμίως– γεννήθηκε στο Μιλάνο και τα τελευταία χρόνια ζει με τον άντρα της και τα παιδιά της στο Λονδίνο. Δεν είναι (απλώς) μια όμορφη socialite, με λαμπερή ζωή και φωτογενή στιγμιότυπα ζωής. Είναι η εκδότρια του coffee table περιοδικού διακόσμησης και interior design Cabana. Και αυτός είναι ο λόγος που θέλησα να μιλήσω μαζί της γι’ αυτό το αφιερωματικό τεύχος μας στο design. 

Το Cabana, που εκδίδεται από το 2014 δύο φορές τον χρόνο και εξαντλείται από τους λάτρεις του design παγκοσμίως, είναι περισσότερο ένα αντικείμενο τέχνης και διακόσμησης από μόνο του παρά ένα περιοδικό. Παρουσιάζει από παλάτια μέχρι μικρά διαμερίσματα με στιλ, εναλλάσσει υφές, εστιάζει σε μικρές λεπτομέρειες που ξυπνούν μνήμες, σε παρασύρει να φανταστείς, να ονειρευτείς, να συλλέξεις. Εξώφυλλα από σκληρό χαρτί γραφής, εικόνες πλαισιωμένες από ύφασμα, τρίπτυχα από illustration χαρτί… Ένα άλλο λεύκωμα, ένα καλοδουλεμένο moodboard, ένας κόσμος ολόκληρος. Πάντα, ξεφυλλίζοντας το Cabana, αναλογίζομαι ότι αυτός ο κόσμος δημιουργήθηκε από μια «ανέμελη» κληρονόμο, που θα μπορούσε να πίνει τσάι στο σαλόνι της. Η Martina Mondadori όμως δημιούργησε αυτό. Ακούγεται σαν θυσία από πλευράς της με τον τρόπο που το γράφω ή σαν υπερβολική κολακεία. Στην πραγματικότητα αναφέρομαι στην ανάγκη για δημιουργία και στο πάθος για κάτι -στην προκειμένη για το interior- και πώς αυτός ο συνδυασμός γεννά μια όμορφη ιδέα και ένα καλοδουλεμένο αποτέλεσμα. Τελευταίο σχόλιο: δεν φανταζόμουν ότι η Martina Mondadori θα απαντούσε άμεσα και προσωπικά στις ερωτήσεις του μέιλ μου. Αυτή η πρόθυμη και καθόλου σνομπ απόκριση, στα μάτια μου, προσυπογράφει το class, την καλή καταγωγή και το πάθος της γι’ αυτό που δημιουργεί.

Cabana: Η νέα ιταλική «βίβλος» του interior design-1
Η Martina Mondadori με limited edition καφτάνι, σχεδιασμένο από τον Stephan Janson, αποκλειστικά για το Cabana.

Πώς καλλιεργήθηκε το πάθος σας για τη διακόσμηση;
Μάλλον η σωστή ερώτηση είναι «πότε» και όχι «πώς». Γιατί πάντα εκεί ήταν το πάθος, στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Μόλις έγινα μητέρα, λίγο πριν από τα τριάντα, άρχισα να ασχολούμαι περισσότερο με τη διακόσμηση, καταβροχθίζοντας σχετικά περιοδικά και βιβλία. 

Ποιες είναι οι κυριότερες επιρροές και μνήμες σας;
Ο αρχιτέκτονας Renzo Mongiardino -που ήταν και φίλος της μητέρας μου-, ο Yves Saint Laurent και τα ταξίδια. Γενικότερα όμως δεν υπάρχει κάτι πιο βοηθητικό στο να αναπτύξεις τη δική σου αισθητική στη διακόσμηση από το να βλέπεις όμορφους χώρους και να παρατηρείς τις λεπτομέρειες. 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του περιοδικού Cabana;
Δεν υπήρξε μια καθοριστική στιγμή σύλληψης της ιδέας. Μάλλον αναπτύχθηκε μέσα στον χρόνο. Το 2012 μετακόμισα από το Μιλάνο στο Λονδίνο με δύο μικρά παιδιά. Ξαφνικά άρχισα να νοσταλγώ τη χώρα μου και ταυτόχρονα να ανακαλύπτω την Αγγλία μέσα από τα υπέροχα σπίτια της – επισκεπτόμουν σπίτια και μουσεία σε εβδομαδιαία βάση. Τότε άρχισα να φτιάχνω moodboards, συνδυάζοντας interior εικόνες ιταλικού και αγγλικού στιλ, τέχνη, παραδοσιακά χειροποίητα στοιχεία, κ.λπ. Στο πέμπτο moodboard είπα ότι εδώ κάτι έχουμε, ίσως την ιδέα για ένα βιβλίο; Ήταν περισσότερο μια διαίσθηση παρά μια δομημένη ιδέα. 

Το Cabana ήδη θεωρείται κάτι σαν Βίβλος για τους φανατικούς του interior design. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζουν σε αυτή την έκδοση;
Είναι πολύ κολακευτικό αυτό που λέτε. Με γεμίζει χαρά και ευγνωμοσύνη. Υποθέτω ότι η ιδιαιτερότητα αυτού του εντύπου είναι ότι έχει ένα πολύ ξεκάθαρο DNA, στο οποίο μένουμε συνεπείς. Αναζητάμε χώρους και αντικείμενα που έχουν να πουν μια ιστορία και που έχουν ψυχή. Δεν είναι πάντα εύκολος ο εντοπισμός τους, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι ένα συνεπές και αυθεντικό έντυπο με πολύ συγκεκριμένη φωνή. Η πρόκληση είναι να το διατηρήσουμε όλο αυτό. 

Cabana: Η νέα ιταλική «βίβλος» του interior design-2
Εικόνα από τη φωτογράφιση για τη φετινή ανοιξιάτικη συλλογή από τραπεζομάντιλα του Cabana, Fresco Collection, με έμπνευση από την Αναγέννηση. 

Τι σημαίνει ο τίτλος Cabana;
Δεν σημαίνει κάτι. Παραπέμπει σε κάτι άνετο, απλό, διαχρονικό.

Επίσης, το Cabana εξελίσσεται σε brand, με την έννοια ότι υπάρχει και ένα e-shop και δεν ξέρω και τι άλλο σχεδιάζετε για το μέλλον.
Για μένα το Cabana είναι ένας κόσμος, ένα μέρος όπου ανακαλύπτεις όμορφους χώρους, υπέροχα αντικείμενα. Σου δείχνει τον τρόπο να στρώσεις ένα όμορφο τραπέζι και να απολαύσεις με τους φίλους σου. Πολλές φορές πηγαίνουμε κόντρα στην τάση της εποχής, αλλά όχι από επιτήδευση, περισσότερο πιστεύοντας σε μια διαχρονική προσέγγιση. Όσο για τα μελλοντικά μας σχέδια, περιλαμβάνουν μια σειρά βιβλίων και μια μπουτίκ.

Δεν μπορεί κανείς, ακούγοντας τα οικογενειακά σας ονόματα, να μην κάνει συνειρμούς. Mondadori είναι ο εκδοτικός οίκος που όλοι γνωρίζουμε και Zanussi είναι ένα από τα μεγαλύτερα brands οικιακού εξοπλισμού. Πώς η οικογένειά σας καθόρισε τις επιλογές και την αισθητική σας;
Η μητέρα μου και ο πατέρας μου διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και την αισθητική μου, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Ο μπαμπάς μου είχε ασίγαστο πάθος για ταξίδια και αχόρταγη περιέργεια για νέους τόπους – ένα πάθος που κληρονόμησα κι εγώ. Το γούστο του στη διακόσμηση ήταν εκλεκτικό και απρόβλεπτο, μια μείξη παλιού και καινούργιου. Η μητέρα μου ήταν η καλύτερη οικοδέσποινα που έχω γνωρίσει. Μου έμαθε να δίνω προσοχή στη λεπτομέρεια και να χαίρομαι να στρώνω το τραπέζι. Επίσης, η φιλία της με τον αρχιτέκτονα Renzo Mongiardino ήταν καθοριστική για τη δημιουργία του Cabana. 

Πιστεύετε ότι οι εκδόσεις δεν θα χάσουν ποτέ την αίγλη τους; Ή, για να το πω αλλιώς, ποια η διαφορά ανάμεσα στο να σκρολάρεις σε ένα site και στο να ξεφυλλίζεις ένα περιοδικό σαν το Cabana; 
Θεωρώ ότι πλέον επιβιώνουν μόνο οι εκδόσεις καλής ποιότητας. Ποιότητα μπορεί να σημαίνει είτε συνεργασίες με σημαντικούς αρθρογράφους, που υπογράφουν κείμενα και έρευνες που προσφέρουν ουσιαστική γνώση, είτε η πολύ καλή αισθητική. Με αυτόν τον τρόπο, η εμπειρία του αναγνώστη γίνεται τόσο διαφορετική απ’ ό,τι μέσα από μια οθόνη, που το έντυπο θεωρείται ανεκτίμητο. Στις περιπτώσεις που το print προσπαθεί να αντιγράψει το digital, μιλάμε για βέβαιο game over.

Cabana: Η νέα ιταλική «βίβλος» του interior design-3

Περιγράψτε μου το σπίτι των ονείρων σας.
Ιδανικό σπίτι φαντάζει αυτό που ονειρεύεσαι τη στιγμή που μόλις έχεις ολοκληρώσει τη διακόσμηση του σπιτιού όπου ζεις σήμερα. Τη στιγμή δηλαδή που σκέφτεσαι τις δυνατότητες που δεν αξιοποίησες αυτή τη φορά, τις επιλογές που άφησες εκτός.

Ποια χώρα έχει την καλύτερη αισθητική στη διακόσμηση; Οι Ιταλοί λέμε ότι είναι κάπως εκκεντρικοί στο interior, οι Βρετανοί εκλεκτικοί κ.ο.κ. 
Ένας συνδυασμός είναι το καλύτερο, πιστεύω. Όταν κάποιος έχει προσωπικό στιλ, είτε επηρεάζεται από μια χώρα είτε από τα ταξίδια είτε από τη λογοτεχνία, είναι πάντα καλό το αποτέλεσμα. 

Ποιοι είναι οι χρυσοί κανόνες για τη διακόσμηση του σπιτιού;
Αναλογίες, συμμετρία και καλός φωτισμός. Όταν διακοσμώ ένα σπίτι, αρχίζω πάντα παρατηρώντας την κατεύθυνση του φυσικού φωτός μέσα στους χώρους. Μετά έρχονται τα χρώματα. Ξεκινάς να διαμορφώνεις, να χτίζεις, γύρω από μια παλέτα ή με αφετηρία ένα αντικείμενο με χαρακτήρα, ένα ιδιαίτερο έπιπλο. 

Έχετε λίστα με αγαπημένα interior brands;
Robert Kime, Soane, Bonacina, Decors Barbares.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας δωμάτιο στο σπίτι σας;
Το δωμάτιο που έχει διακοσμήσει ο συνεργάτης μου Ashley Hicks, στο οποίο έχει ζωγραφίσει στους τοίχους σκηνές από τα ερείπια του Paestum, και το TV room, στο οποίο περνάω ώρες βλέποντας ταινίες με τα παιδιά μου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT