Πως να προτείνετε εστιατόρια στον αρχισυντάκτη του Γαστρονόμου

Πως να προτείνετε εστιατόρια στον αρχισυντάκτη του Γαστρονόμου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίζω να σας πετυχαίνω σε μια ανάπαυλα από χαρούμενες ετοιμασίες και μαγειρέματα. Σε μια στάση από βόλτα σε καλντερίμι νησιωτικό ή σε ρούγες σε κάποιο ορεινό χωριό. Ή σε μια ωραία φύση ελληνική, χλωρή και πολλά υποσχόμενη. Με τεντωμένα πόδια σε μια σκιά ή κουλουριασμένους σε αναπαυτικούς καναπέδες. Ελπίζω να σας πετυχαίνω υγιείς και σε διαδικασία αποφόρτισης από τον σκληρό χειμώνα. Τα σημάδια της πανδημίας, του πολέμου, της κρίσης στον καθ’ ημέραν βίο είναι έντονα, ας χαρούμε όσα μπορούμε να χαρούμε. 

Αυτή την εβδομάδα, ετούτη η σελίδα δεν βγαίνει. Απλώνει και αυτή τα πόδια της και στοχάζεται. Στοχάζομαι και έχω μια ιδέα: να ανοίξουμε έναν διάλογο. Τόσο καιρό σάς λέω, σας λέω, τώρα ήρθε η ώρα να μου πείτε εσείς. Το ζητούμενο είναι το εξής: να φτιάξουμε μια λίστα με εστιατόρια καλά. Μπορεί να είναι γκουρμέ, fine dining τσαρδιά, με αστέρια, σκούφους και τα τοιαύτα. Μπορεί να είναι ξεσκούφωτες ταβέρνες, καφενέδες, ουζερί και καντίνες. 

Πρέπει όμως: 
→  Να μαγειρεύουν ωραία, ευφάνταστα ή παραδοσιακά. Με φροντίδα αληθινή, με γενναιοδωρία, με γούστο. Πρωτίστως όμως, με σεβασμό στην τροφή και στο περιβάλλον. Άρα στη λίστα να βάλουμε εστιατόρια που αγαπάνε τα εποχικά προϊόντα. Τα τοπικά προϊόντα. Τους ντόπιους παραγωγούς, κοντινούς και πιο μακρινούς. 
→ Ας φτιάξουμε, λοιπόν, μια λίστα με εστιατόρια που έχουν χωνέψει την έννοια της βιωσιμότητας, που την υπερασπίζονται, είτε επειδή «έτσι τα έμαθαν και έτσι τα βρήκαν» είτε γιατί τους οδήγησαν η σκέψη τους και η δουλειά τους εκεί. 
→ Ας αναδείξουμε αυτές τις προσπάθειες των ανθρώπων που με τα μαγαζιά τους λειτουργούν ως φάροι τοπικότητας, που είναι σε διαρκή ζύμωση με τον τόπο και την εποχή, που κάνουν συνέργειες με ντόπιους παραγωγούς, υπερπηδούν τα όποια εμπόδια και φέρνουν τη γη, τον τόπο στο πιάτο τους, που ξεβολεύονται και βγαίνουν οι ίδιοι σε καθημερινό σαφάρι αναζήτησης της καλής πρώτης ύλης. Στη λαϊκή και στα μανάβικα, στο χωράφι, στην άγρια φύση. Θα τη δείτε αυτή την έγνοια στα μενού τους: στα πιάτα που προτείνουν, στους παραγωγούς που κάποιοι φροντίζουν να αναγράφουν. Όμως και εκεί που δεν γράφουν και έχετε καλό προαίσθημα, ρωτήστε, ζητήστε να μάθετε για τα λάδια, τα τυριά, τα ζαρζαβατικά τους, μη διστάσετε, μην ντραπείτε. Δώστε τους να καταλάβουν πως σας ενδιαφέρει αυτό, πως είστε μερακλήδες. Διαχρονικά η ζήτηση είναι αυτή που διαμορφώνει την προσφορά. 
→ Ας πάμε κόντρα στην ευκολία που έχουμε τα μέσα ενημέρωσης να γεμίζουμε σελίδες με προτάσεις του συρμού. Ας ξεκινήσουμε και, ποιος ξέρει, μπορεί κάτι να γίνει με όλο αυτό. Λίμνη μόνο να μη γίνουμε, όπου δεν συμβαίνει τίποτα.

☛ Τι λέτε; Θα το προσπαθήσουμε; 
Ανυπομονώ για τις σκέψεις και τις προτάσεις σας στο email μου: [email protected] 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT