Βάλτε τέχνη στο weekend σας: 5 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε

Βάλτε τέχνη στο weekend σας: 5 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε

Έργα σε χαρτί, καμβά, γλυπτική, κατασκευές και φωτογραφίες είναι λίγα μόνο από αυτά που μπορείτε να δείτε στις παρακάτω πέντε εκθέσεις.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συχνότητες», Radio Athènes και γκαλερί Melas/Martinos

«Είμαι μόνο ζωγράφος και ψάχνω να βρω πράγματα μέσα στη ζωγραφική», δήλωνε η Μπία Ντάβου, το έργο της οποίας γράφτηκε συχνά ότι παραπέμπει σε μαθηματικά δεδομένα ή μουσικές παρτιτούρες. Αυτή η διασταύρωση καλλιτεχνικής πράξης και επιστήμης είναι στον πυρήνα της έκθεσης «Συχνότητες», που επιμελούνται η  Έλενα Παπαδοπούλου και ο Ανδρέας Μελάς και η οποία ερευνά τις συνδέσεις που παρουσιάζει το έργο της Ελληνίδας πρωτοπόρου εικαστικού με εκείνο άλλων ομοτέχνων της – μεταξύ αυτών και του συζύγου της, Παντελή Ξαγοράρη. Η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο χώρους, το Radio Athènes και την γκαλερί Melas/Martinos.

Έως 22/05, melasmartinos.com, radioathenes.org

Βάλτε τέχνη στο weekend σας: 5 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε-1

«Ο αφρός των ημερών», Gallery 7

H έκθεση «O αφρός των ημερών», σε επιμέλεια της Χλόης Ακριθάκη, δανείζεται τον τίτλο της από το υπερρεαλιστικό μυθιστόρημα του Μπόρις Βιάν και την κεντρική ηρωίδα του, Κλόε, στα πνευμόνια της οποίας φυτρώνει ένα νούφαρο. Ο γιατρός συστήνει στην ασθενή να περιβάλλεται με άνθη. Άνθη του κήπου ή του αγρού, ταπεινά ή αριστοκρατικά, μικρά ή μεγάλα, τόσο διαφορετικά όσο και οι δημιουργίες –έργα σε χαρτί, καμβά, κολάζ, χειροτεχνίες, κεραμικά, κατασκευές και φωτογραφίες– των 40 σύγχρονων καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτό το αφιέρωμα.

Έως 14/05, Gallery 7, Σόλωνος 20, gallery7.gr

Βάλτε τέχνη στο weekend σας: 5 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε-2

«Όταν ο κόραξ λευκανθεί», Crux Galerie

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου εμπνεύστηκε τον τίτλο της νέας της έκθεσης «Όταν ο κόραξ λευκανθεί» από ένα παλιό σμυρναίικο τραγούδι. Στη νέα αυτή σειρά έργων μιλάει για τη σιωπή, τις στοιχειωμένες προσδοκίες, γι’ αυτά που δεν χωράει ο νους και για τα ίχνη που αφήνει πίσω της η απώλεια. Δώδεκα σκαλισμένες μήτρες λινόλεουμ σε διαφορετικά χρώματα πάνω σε ξύλινα αναλόγια και μια μεγάλη ενότητα ξηρών εξώγλυφων εκτυπώσεων σε λευκά χαρτιά Fabriano μας επιτρέπουν να διακρίνουμε πώς «χαράσσεται» το βίωμα του πόνου.

Έως 14/05, Crux Galerie, Σέκερη 4, cruxgalerie.com

Βάλτε τέχνη στο weekend σας: 5 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε-3

Νάνα Σαχίνη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το φύλο, η θηλυκότητα, η σεξουαλικότητα και το σώμα κυριαρχούν στο έργο της Νανάς Σαχίνη, η οποία κινείται ανάμεσα στη φωτογραφία, την εγκατάσταση, την περφόρμανς και τη γλυπτική, χωρίς να νοιάζεται να ορίσει κάθε φορά με σαφή τρόπο το μέσο της. Για τα έργα που παρουσιάζει στο πλαίσιο του νέου Café Art Project του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, χρησιμοποίησε έναν επίπεδο σαρωτή. Το σκανάρισμα, σαν μια «κοντινή ανάσα», όπως αναφέρει η επιμελήτρια Αφροδίτη Γκόνου, παγιδεύει τα αντικείμενα της σύνθεσής της, αναδεικνύοντας λεπτομέρειες αλλά και παραμορφώνοντας την αρχική εικόνα.

Έως 30/05, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, cycladic.gr

Βάλτε τέχνη στο weekend σας: 5 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείτε-4
© Christophe Raynaud de Lage. Φωτογραφία του Nicholas Moore ©John Craxton Estate and courtesy of DACS

«John Craxton: Μια ελληνική ψυχή», Μουσείο Μπενάκη

«Όλα τα έργα του έχουν τα χρώματα μιας ακατάλυτης χαράς», αναφέρει ο Ian Collins για τον John Craxton, την αναδρομική έκθεση του οποίου επιμελήθηκε για λογαριασμό του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση «John Craxton: Μια ελληνική ψυχή» πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του φιλέλληνα ζωγράφου και περιλαμβάνει 90 έργα –χαρακτικά, πίνακες και σχέδια– από το Craxton Estate, τα οποία, οργανωμένα σε τέσσερις ενότητες, αποτυπώνουν την αγάπη του για το τοπίο και το φως της Ελλάδας. H έκθεση συνοδεύεται από μια εξαιρετική έκδοση που ιχνηλατεί τη ζωή του Βρετανού ζωγράφου και φέρει επίσης την υπογραφή του Ian Collins (Εκδόσεις Πατάκη).

Έως 11/09, Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, benaki.org

*Για να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας επισκεφθείτε τα sites των εκθέσεων. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT