Μαρίζα Γαλάνη, πώς μπορεί το φως να αλλάξει την ψυχολογία μας;

Μαρίζα Γαλάνη, πώς μπορεί το φως να αλλάξει την ψυχολογία μας;

Η lighting designer ενδιαφέρεται για την τοποθέτηση του φωτός στον εσωτερικό χώρο μέσα από χειροποίητες δημιουργίες που συνδυάζουν γεωμετρία και μυστικισμό.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Όταν ήμουν μικρή, δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν το φως αυτό που με γοήτευε ή ο ουρανός. Ατελείωτες ώρες ξαπλωμένη στο γρασίδι, να παρατηρώ τα σύννεφα να αλλάζουν σχήματα, να γεμίζει ο ουρανός μοβ χρώμα τα απογεύματα και κάπου κάπου εκείνες τις έντονες ακτίνες φωτός μέσα από τα σύννεφα», μου λέει η lighting designer Μαρίζα Γαλάνη, η οποία πλέον αναγνωρίζει πως αυτό που έχει τελικά ανάγκη είναι η πνευματικότητα του φωτός. Από τότε που σπούδαζε αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, αυτό που κέντριζε το ενδιαφέρον της ήταν η τοποθέτηση του φωτός και οι σκιές που θα δημιουργηθούν στον χώρο. «Το ντιζάιν είναι ομορφιά, δηλαδή ύψιστη αρμονία και ισορροπία των αντιθέτων. Αυτό που αγαπώ στη δουλειά μου είναι ότι, μέσα από τη δημιουργία, νιώθω τη ζωή». 

Τα χειροποίητα φωτιστικά της συνδυάζουν γεωμετρία και μυστικισμό και, μπορεί σήμερα αυτά να ακούγονται ετερόκλητα, στην αρχαιότητα όμως όλα ήταν ένα, όπως λέει η ίδια. «Προσπαθώ να κατανοήσω την αρχιτεκτονική που έφερνε τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης μέσα στα κτίρια, κυνηγάω τα μυστικά της ώστε να αποκτήσουν ζωή οι εσωτερικοί χώροι. Το τεχνητό φως θα πρέπει να δίνει την ίδια ενέργεια με αυτήν του ήλιου». 

Ένα έργο που για τη Μαρίζα αντιπροσωπεύει τη χειροποίητη τέχνη είναι η τοιχογραφία στην Καπέλα Σιστίνα, όπου η σπίθα της ζωής μεταφέρεται από τα χέρια. «Με απασχολούσε ότι φωτιστικά γνωστών οίκων, με άψογα φινιρίσματα, φαίνονται κενά. Δημιουργώντας η ίδια, διαπίστωσα ότι ο τρόπος να δώσεις ψυχή σε ένα φωτιστικό είναι μέσω των χεριών», σχολιάζει για τη διαδικασία της δημιουργίας. Συμπληρώνει επίσης ότι για όλα τα έργα της χρησιμοποιεί υλικά φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ενώ αγαπά και τις προκλήσεις για custom παραγγελίες. 

Δεν είναι όμως μόνο το ίδιο το φως που επηρεάζει την ψυχολογία μας, αλλά και τα σχήματα, όπως μου εξηγεί μιλώντας για το ορειχάλκινο φωτιστικό Hierarchy, που σχεδίασε για ένα δωμάτιο διαλογισμού και γιόγκα, το οποίο διαχέει το φως δημιουργώντας μια τριγωνική σκιά. «Παρατηρούμε ένα σχήμα και έχουμε την τάση να γινόμαστε ένα με αυτό – ζούμε σε τετράγωνα σπίτια, με φλατ οροφές και μπορεί να καλλιεργούμε τετράγωνη λογική. Αν υπάρχουν οι σωστές γεωμετρίες στον χώρο, τότε το ντιζάιν, εκτός από χρηστικό, μπορεί να λάβει και μια “θεραπευτική” διάσταση». 

Τα συναισθήματα που μπορείς να δημιουργήσεις σε έναν χώρο με το φως και τις σκιές είναι πολύ έντονα, οπότε τη ρωτάω μια γενική συμβουλή που θα έδινε για τον φωτισμό στον χώρο μας. «Έχουμε την αίσθηση ότι οι μικρές επεμβάσεις στον χώρο δεν είναι διακριτές, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν στο ασυνείδητο. Το σπίτι ονομάζεται αλλιώς εστία, από την αρχαία θεά της οικογενειακής ζωής που είχε σύμβολο τη φωτιά. Έτσι, στην καρδιά του σπιτιού, όπως είναι το σαλόνι, μπορούμε να προσομοιώσουμε τη φωτιά χρησιμοποιώντας αρκετά θερμό φως. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν οι καρδιές και επικοινωνούμε μεταξύ μας, ενώ το ίδιο ισχύει και στον χώρο της εστίασης».

INFO
Περισσότερες πληροφορίες για την τέχνη και τις δημιουργίες της Μαρίζας Γαλάνη μπορείτε να βρείτε: marizagalani.com, @marizagalani

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT