Νέοι ήχοι: Μαρίνα Σάττι, The Steams και Billie Kark ενώνουν το χθες με το σήμερα

Νέοι ήχοι: Μαρίνα Σάττι, The Steams και Billie Kark ενώνουν το χθες με το σήμερα

Εγχώριοι καλλιτέχνες και σχήματα φτιάχνουν κάτι μοντέρνο με παλιά υλικά, παίρνοντας ρίσκα και ενώνοντας ετερόκλητους κόσμους.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είτε ως ασφαλής, δοκιμασμένη συνταγή που υπηρετεί πιστά το παρελθόν, είτε σε γόνιμο διάλογο με το σήμερα, ο δρόμος της παραδοσιακής μουσικής είναι πάντα ανοιχτός και πολυπληθής. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, βέβαια, έχει η δεύτερη κατηγορία. Άκουσες το άλμπουμ της Μαρίνας Σάττι με τίτλο YENNA; Μπορεί να σου αρέσει. Μοιρολόγια, αμανέδες αλλά και ίχνη από τσιφτετέλια συναντούν το μοντέρνο σκοτάδι καλλιτεχνών όπως η FKA Twigs. Ψάχνω μια φράση που να περιγράφει το μελαγχολικό mood του δίσκου. «Λικνίσματα στο κλαμπ του χωριού, μία μέρα πριν από τον γάμο του πρώην σου»; Θα μπορούσε… Τραγούδια όπως τα Άδειοι δρόμοι και Σπίρτο και βενζίνη ακούγονται στη διαπασών από παράθυρα αυτοκινήτων μέσα στη νύχτα. Μιλάνε στο τώρα. Στο δε εξώφυλλο, ο αισθησιασμός του υλικού ενώνεται τολμηρά (και παραδόξως ταιριαστά) με την αισθητική της αγιογραφίας. Παραδοσιακά στοιχεία έχει και το νέο άλμπουμ των Steams με τίτλο Mild Conquest: Το λαούτο και η τσαμπούνα του Νίκου Τσαντάνη σφραγίζουν τον ψυχεδελικό ροκ ήχο του γκρουπ, ενώ στην εισαγωγή του The Lament, ο Γιώργος Μαζωνάκης απαγγέλλει τον ορισμό της τραγωδίας κατά Αριστοτέλη (!). Όλα αυτά ίσως ξενίσουν κάποιους, αλλά οι Steams κάνουν ακριβώς αυτό που θέλουν. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς φόβο, με πολύ πάθος. Τέλος, σε πιο χαλαρό κλίμα, η νεαρή και πολλά υποσχόμενη Ελληνίδα μουσικός Billie Kark βουτάει στην παράδοση τις ποπ αναζητήσεις της. Όσοι κολλήσουν με το πρόσφατο σινγκλ της Παραγωγικότητα ίσως αναζητήσουν το ελαφρώς παλιότερο Νερό, όπου η ίδια παίζει κανονάκι, αλλά και το Θαλασσάκι, παραδοσιακό τραγούδι της Σκύρου με μπιτ που σε κάνει να χορεύεις!

Νέοι ήχοι: Μαρίνα Σάττι, The Steams και Billie Kark ενώνουν το χθες με το σήμερα-1ΣΤΟ ΠΙΚΑΠ
LLOYD MILLER – ORIENTATIONS

Παίζει πάνω από 100 όργανα. Ανακατεύει την τζαζ με τους ρυθμούς της Αφρικής και τους ήχους της Μέσης Ανατολής. Στα 84 του χρόνια, ο Αμερικανός Λόιντ Μίλερ είναι ένας ζωντανός θρύλος και αυτή η νέα συλλογή μάς βυθίζει στον πλούσιο, σκοτεινό κόσμο του. Ηχογραφήσεις διαφόρων εποχών από το προσωπικό του αρχείο, πρόχειρες όσο πρέπει, ατμοσφαιρικές και σε σημεία μαγικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT