Φολκλόρ και εγκλήματα στη Νότια Πολωνία

Φολκλόρ και εγκλήματα στη Νότια Πολωνία

Οι βιβλιοφιλικές επιλογές της εβδομάδας περιλαμβάνουν το παράξενο βουκολικό θρίλερ της Πολωνής νομπελίστριας Όλγκα Τόκαρτσουκ, την είδηση της επίθεσης του Σαλμάν Ρουσντί και ένα tinder για βιβλιοφάγους.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα παλιότερο μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ, γραμμένο το 2009, δηλαδή πριν από τη μεγάλη διεθνή αναγνώριση (Μπούκερ, Νόμπελ), το οποίο είναι όσο παράξενο όσο αφήνει να εννοηθεί από τον τίτλο του: Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών. Βουκολικό θρίλερ, περιβαλλοντική αλληγορία ή υπαρξιακή φάρσα. Όλα συμβαίνουν σ’ ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό στη νότια Πολωνία, όπου το καλοκαίρι έχει κάποια κίνηση, τον χειμώνα όμως οι κάτοικοι είναι μόνο τρεις. Οι οποίοι μετά τις πρώτες σελίδες γίνονται δύο, αφού ο ένας, ο λεγόμενος Μεγάλη Πατούσα, βρίσκεται νεκρός. Τον βρίσκει πνιγμένο ο δεύτερος κάτοικος, γνωστός ως Σκιάχτρο, και τρέχει να ειδοποιήσει την τρίτη κάτοικο, η οποία δεν έχει αντίστοιχο παρατσούκλι, καθότι πρόκειται για την αφηγήτρια. Είναι μια ηλικιωμένη αναχωρήτρια, χορτοφάγος, ερασιτέχνης αστρολόγος επίσης, που τις Παρασκευές μεταφράζει μαζί με έναν νεαρό φίλο της ποιήματα του Μπλέικ (από έναν στίχο του οποίου προέρχεται ο τίτλος του βιβλίου). Σταδιακά, η περιοχή γεμίζει πτώματα. Κατά την αφηγήτρια, η φύση παίρνει εκδίκηση. Στο βιβλίο εμφανίζονται διάφορες «εμμονές» της Τοκάρτσουκ (το ανθρώπινο σώμα ή το τοπίο της Κεντρικής Ευρώπης), που οι συνεπείς αναγνώστες της θα αναγνωρίσουν ως στοιχεία της συγγραφικής της ταυτότητας. Ευφυές και διασκεδαστικό μυθιστόρημα, ωστόσο μάλλον λιγότερο φιλόδοξο από τα άλλα δύο που κυκλοφορούν στα ελληνικά, το Αρχέγονο και άλλοι καιροί και κυρίως τους σπουδαίους Πλάνητες.

Φολκλόρ και εγκλήματα στη Νότια Πολωνία-1Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί σε μετάφραση της Αναστασίας Χατζηγιαννίδη από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Φολκλόρ και εγκλήματα στη Νότια Πολωνία-2ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Ανάμνηση ενός δύσκολου καλοκαιριού. Είναι ο τίτλος ενός εκ των θεματικά ελεύθερων κειμένων που δημοσίευσε στην εφημερίδα Jornal do Brasil η κορυφαία Βραζιλιάνα συγγραφέας Κλαρίσε Λισπέκτορ, από το 1967 έως το 1974, και αναδημοσιεύονται επιλεκτικά αυτόν τον Αύγουστο στη σελίδα του περιοδικού The Paris Review. 

Φολκλόρ και εγκλήματα στη Νότια Πολωνία-3ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Διαβάζω για μια καινούρια εφαρμογή που περιγράφεται ως «tinder για βιβλιοφάγους» και φέρνει κοντά ανθρώπους με κοινά αναγνωστικά γούστα. Μην ξεκινήσεις να μιλάς για την Τζέιν Όστιν στο πρώτο ραντεβού, ας πούμε, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Λέγεται Klerb και, απ’ όσο φαίνεται, είναι σε διαδικασία δοκιμής. 

Φολκλόρ και εγκλήματα στη Νότια Πολωνία-4ΕΙΔΗΣΗ
Τα βιβλία του Σαλμάν Ρουσντί ανεβαίνουν στις λίστες με τα ευπώλητα τις τελευταίες μέρες, μετά τη φρικιαστική επίθεση που δέχτηκε. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Από εδώ προτείνουμε κυρίως το αυτοβιογραφικό Τζόζεφ Άντον, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η διάσταση της τρέλας της απειλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT