Βασίλης Μαγουλιώτης: «Το ταλέντο είναι μια μίζα για να κάνεις την αρχή»

Βασίλης Μαγουλιώτης: «Το ταλέντο είναι μια μίζα για να κάνεις την αρχή»

Λίγο πριν ανέβει ξανά στη σκηνή με τους δημοφιλείς Παίχτες, ο ταλαντούχος ηθοποιός μάς μιλάει για το χιούμορ της εποχής και το καινούργιο προφίλ του καλλιτέχνη που βλέπει να αναδύεται.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που έλεγε ο Τσέχοφ, ότι ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά, του ταιριάζει. Είναι, αν όχι στην καλύτερη, τουλάχιστον στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του. Ξεχώρισε στο queer road movie του Στέλιου Καμμίτση Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις, ενώ οι θεατρόφιλοι μιλούν ακόμα για το σκηνικό του εκτόπισμα, έτσι όπως το είδαν να αναδύεται μέσα από τις viral θεατρικές παραστάσεις του Γιώργου Κουτλή. Ο λόγος για το ανατρεπτικό Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι, που το καλοκαίρι ξεσήκωσε το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών, και φυσικά για τους Παίχτες. «Δεν έχω καταφέρει ακόμα να αποκωδικοποιήσω την επιτυχία αυτής της δουλειάς», λέει για τη σπαρταριστή κωμωδία του Γκόγκολ, την παράσταση-φαινόμενο, που μετά από μια αποθεωτική χρονιά με αλλεπάλληλα sold out επιστρέφει στη θεατρική Αθήνα. «Πατήσαμε πάνω σε μια κοινή αίσθηση του χιούμορ που μας έφερε κοντά και οι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Όλα αυτά εξηγούν γιατί η παράσταση ήταν καλή. Από κει και πέρα, αυτό το υπερβατικό που βιώσαμε, αυτή η ασύλληπτη αγάπη του κόσμου ήταν κάτι που μας εξέπληξε όλους. Νομίζω ότι, μετά την εμπειρία της πανδημίας, η εποχή μας έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ την εξωστρέφεια. Είναι μια παράσταση που σου προσφέρει μια συνθήκη μέσα στην οποία μπορείς να αφεθείς και να διασκεδάσεις ελεύθερα, να γελάσεις αβίαστα, μέσα από την ψυχή σου. Ένα από τα στοιχήματα που καταφέραμε να κερδίσουμε ήταν ότι αγαπήθηκε σφόδρα από ένα νεανικό κοινό που δεν συνηθίζει να πηγαίνει θέατρο, έχοντας μυηθεί στο Netflix». 

Βασίλης Μαγουλιώτης: «Το ταλέντο είναι μια μίζα για να κάνεις την αρχή»-1

Τον ρωτάω αν η πολιτική ορθότητα της εποχής απειλεί τον κόσμο του χιούμορ και της κωμωδίας, με την οποία μου εξομολογείται ότι θα ήθελε να ασχοληθεί –σχεδόν ερευνητικά– μέσα στα επόμενα χρόνια. «Ζούμε μια σπουδαία περίοδο όπου κινούνται ιστορικές “πλάκες”. Όταν όλα αλλάζουν, είναι λογικό να αλλάζει και το χιούμορ. Η αντίληψη ότι τώρα όλα είναι σοβαρά και δεν μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα για τίποτα, είναι απλώς μια αυταπάτη. Δεν πιστεύω ότι ζούμε σε μια πουριτανική εποχή. Απλώς γελάμε με άλλα πράγματα, γιατί μας στενοχωρούν άλλα πράγματα. Όσο προχωράει η ανθρώπινη συνείδηση, τόσο περισσότερο πενθούμε τον αυθορμητισμό των προηγούμενων χρόνων, πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι κάθε εποχή γεννά το δικό της χιούμορ, τον δικό της αυθορμητισμό». 

Με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Γιώργο Κουτλή, τον οποίο βοήθησε δραματουργικά στη νέα παράσταση που σκηνοθετεί στο Εθνικό Θέατρο (Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ), μοιράζεται τα ίδια κλειδιά που ξεκλειδώνουν αυτόν τον νέο αυθορμητισμό. «Με τον Γιώργο μάς συνδέει μια βαθιά φιλία κι ένα πλήθος παρόμοιων αναγκών και φαντασιώσεων για το θέατρο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν διαφωνούμε», λέει. Γύρω από την πραγματικότητα του θεάτρου κινείται και το νέο έργο που έχει στα σκαριά, μετά την περσινή επιτυχία του Talk Show που υπέγραψε ως Suyako. «Νιώθω εξίσου δημιουργικός και ως ηθοποιός, και ως συγγραφέας», ξεκαθαρίζει. «Ξέρεις, είναι μια ενδιαφέρουσα εποχή για το ελληνικό θέατρο. Από τη μία υπάρχει ένας πληθωρισμός, μια παντελής έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και λίγα ιδιωτικά ιδρύματα που με συγκεκριμένες πολιτικές προσπαθούν να αφομοιώσουν καθετί αβανγκάρντ, ακινητοποιώντας το ταυτόχρονα. Από την άλλη, γεννιέται ένα νέο προφίλ καλλιτέχνη με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, μακριά από αυτό του “ιδιοσυγκρασιακού” και του “τρελάκια” που άφησε να νομιμοποιηθούν τόσες νοσηρές συμπεριφορές στο παρελθόν. Τα νέα παιδιά στον χώρο μας ξέρουν ότι το ταλέντο είναι απλώς μια μίζα για να κάνεις την αρχή και στην πορεία μπορεί να μαραζώσει αν δεν το δουλεύεις, δεν το επαναπροσδιορίζεις και δεν το εξελίσσεις. Νιώθω να μεταβαίνουμε σε μια εποχή πιο ισότιμων σχέσεων, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό».

INFO
Οι Παίχτες του Ν. Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, επιστρέφουν από 12 Οκτωβρίου στο θέατρο Κιβωτός (Πειραιώς 115).
Προπώληση: viva.gr, 210-3427426.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT