Netflix: 5 ντοκιμαντέρ για binge watching το Σαββατοκύριακο

Netflix: 5 ντοκιμαντέρ για binge watching το Σαββατοκύριακο

Ψάξαμε στις πιο «κρυφές» γωνιές του Netflix και φτιάξαμε μια λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ που μπορείτε να δείτε μέσα στο φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

We don’t like Captain Sausage

Δεν έχει σημασία αν είστε ή αν δεν είστε ειδικοί πάνω στα βιντεοπαιχνίδια, ή έστω να ενδιαφέρεστε ή όχι γι’ αυτά. Η ιστορία του ντοκιμαντέρ «Δεν γουστάρουμε τον Κάπτεν Λουκάνικο» έχει κέφι, παρ’ όλο που δεν ρισκάρει πολύ αφηγηματικά. Το ισπανικό ντοκιμαντέρ διηγείται την ιστορία μιας παρέας εφήβων από την Σεβίλλη την δεκαετία του ’80, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν το πιο αυθεντικό βιντεοπαιχνίδι στην ιστορία του σύμπαντος. Αν το κατάφεραν, θα το κρίνετε εσείς. Εμείς μπορούμε να πούμε πως ανοίγει το παράθυρο σε ένα μέρος της ισπανικής ποπ κουλτούρας πέρα από τις ταινίες του Αλμοδόβαρ, το La Casa del Papel και την καλτ μορφή του προέδρου της Ατλέτικο Μαδρίτης, Χεσούς Χιλ.

Gladbeck: The Hostage Crisis

1988, Δυτική Γερμανία. Για πρώτη φορά στην ιστορία των γερμανικών ΜΜΕ, μια ομηρία καλύφθηκε τόσο διεξοδικά, εκτεταμένα και με διαρκή παραβίαση όλων των κανόνων δεοντολογίας. H ομηρία του Γκλάντμπεκ ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου στην τράπεζα της ομώνυμης πόλης. Ήδη από τα πρώτα λεπτά μετατράπηκε σε ένα «μιντιακό τσίρκο» από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ακολουθούσαν την πορεία των ομήρων με κάθε πιθανό τρόπο, ζητούσαν πόζες των ομήρων με τα όπλα τους ανά χείρας, πίνοντας μέχρι και καφέ μαζί τους. Το πιο ενδιαφέρον συστατικό στο ντοκιμαντέρ του Φόλκερ Χάιζε είναι πως αποτελείται ολόκληρο από οπτικοακουστικό αρχείο της εποχής, δίχως σχολιασμό. Δύσκολο εγχείρημα που δίνει φως σε μια ντροπιαστική σελίδα στην ιστορία της δημοσιογραφίας.

Filmed in Supermarionation

Δεν υπάρχει μετάφραση της λέξης “Supermarionation” στα ελληνικά, ούτε προέρχεται από τον Super Mario. Πίσω στα 60s, οι Άγγλοι είχαν την έμπνευση να ενώσουν τους όρους «σούπερ», «μαριονέτα» και «ανιμέισιον», προκειμένου να νοηματοδοτήσουν ένα νέο πρωτότυπο είδος κινηματογράφησης που θριάμβευσε μέσα από την σειρά επιστημονικής φαντασίας “Thunderbirds”. Το αγγλικό ντοκιμαντέρ περιγράφει την ιστορία αυτής της τεχνικής, με τρόπο που έκανε τους κριτικούς να την αγαπήσουν. «Αν ήθελα να εμπνεύσω τα παιδιά να γίνουν δημιουργικοί επιχειρηματίες, θα τους έδειχνα αυτή την ταινία», δήλωσε στο πρωτοχρονιάτικο editorial του ο συντάκτης της Sunday Express, Μάρτιν Τάουνσεντ.

The Great Communist Robbery

Οι Ρουμάνοι γνωρίζουν λίγα πράγματα για την μεγαλύτερη ληστεία στη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου. To 1959, έξι πρώην μέλη της ανώτερης τάξης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας λήστεψαν με γκανγκστερικό τρόπο ένα αμάξι της εθνικής τράπεζας της Ρουμανίας, το οποίο μετέφερε 1,6 εκατομμύρια λέι. Ένα χρόνο αργότερα, τα γεγονότα της ληστείας δραματοποιούνται (άψυχα και κακογραμμένα) στην ταινία «Αναπαράσταση (Reconstituirea)», η οποία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους με αποτρεπτικό και προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Σαράντα χρόνια μετά, το γεγονός πως η «Αναπαράσταση» αποτελεί το μοναδικό ντοκουμέντο για αυτή την ληστεία προκαλεί αίσθηση και πολλά ερωτήματα στον δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Αλεξάντρου Σολομόν. Μέσα από μια μακροσκελή ρεπορταζιακή έρευνα, ο Σολομόν σκιαγραφεί ένα πορτρέτο μιας σκοτεινής εποχής για τη Ρουμανία μέσα από μια «πολιτικά αστυνομική» ιστορία, όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Life In Colour

O Σερ Ντέιβιντ Άτονμπρα δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο 95χρονος Βρετανός παρουσιαστής και φυσιοδίφης επιστρατεύει την άσβεστη όρεξη του για την φύση και με την ανακουφιστική αφήγησή του μάς εξηγεί γιατί κάποια ζώα έχουν διαφορετικά χρώματα. Κάποια ζώα αλλάζουν χρώμα, για να μην χρησιμοποιηθούν ως θηράματα. Κάποια άλλα, για να κρυφτούν πάνω στο θήραμα. Μερικά επιστρατεύουν το χρώμα σαν προειδοποίηση για το ότι είναι δηλητηριώδη και κάποια για να προσελκύσουν κάποιο θήραμα. Ακόμα και αν τα ντοκιμαντέρ για την φύση δεν σας ελκύουν, ο Άτονμπρα θα σας κάνει να τα αγαπήσετε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT