Τι γίνεται με την ελληνική κουζίνα στις ΗΠΑ και ανεβαίνει συνεχώς;

Τι γίνεται με την ελληνική κουζίνα στις ΗΠΑ και ανεβαίνει συνεχώς;

Η στροφή προς τη βιωσιμότητα και η μόδα των μενού με βάση τα λαχανικά οδηγούν ολοένα και περισσότερους Αμερικανούς προς την ελληνική γαστρονομία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι Έλληνες έκαναν δυναμική είσοδο στην εστιατορική σκηνή των ΗΠΑ το 1900. Τα μαγαζιά τους τότε ήταν απλά και οικονομικά και το φαγητό που σέρβιραν ήταν κυρίως αμερικανικό. Ο αριθμός των Ελλήνων εστιατόρων ήταν βέβαια πολύ μεγάλος – μόνο το Σικάγο αριθμούσε 400 μαγαζιά ελληνικής ιδιοκτησίας την εποχή εκείνη. Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και η αναβάθμιση των ελληνικών εστιατορίων στα μάτια των Αμερικανών προέκυψαν πολύ αργότερα, με εμβληματικές αφίξεις αυτές των εστιατορίων Molyvos και Milos στη Νέα Υόρκη το 1997. Η εμφάνιση καλών ελληνικών εστιατορίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών κρασιών, βοήθησαν ώστε να ενισχυθεί πολύ το brand της Ελλάδας σε διατροφικό επίπεδο.

Κατά την τελευταία δεκαετία δε, το ελληνικό φαγητό στην Αμερική, από φτηνή, έθνικ επιλογή εξελίχθηκε σε αυθεντική εμπειρία, βασισμένη σε ποιοτικές πρώτες ύλες. Δεκάδες high-end εστιατόρια με ελληνική κουζίνα ανοίγουν στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με πιο πρόσφατη άφιξη το Zaytinia στο Ritz-Carlton του «Μεγάλου Μήλου». Διάσημοι σεφ, όπως ο José Andrés και η Ana Sortun, την προβάλλουν μέσα από τα μενού τους, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο PBS ετοιμάζει μια σχετική τηλεοπτική σειρά με παρουσιάστρια τη Μαρία Λόη.

Υγιεινά, νόστιμα, μεσογειακά

Άλλος ένας παράγοντας που έχει δώσει ώθηση στο ελληνικό φαγητό είναι η ευρύτερη στροφή των Αμερικανών προς την υγιεινή διατροφή. Η μεσογειακή δίαιτα ψηφίζεται επί έξι χρόνια ως η κορυφαία υγιεινή επιλογή από το πάνελ επιστημόνων του περιοδικού US News & World Report και αυτό δημιουργεί σαφές πλεονέκτημα για την ελληνική κουζίνα, η οποία στα μάτια και στους ουρανίσκους των Αμερικανών συνδυάζει το υγιεινό με το νόστιμο. Σύμφωνα με τον Greg Drescher, επικεφαλής Στρατηγικών Πρωτοβουλιών του Ινστιτούτου Μαγειρικής της Αμερικής (Culinary Institute of America), «η Ελλάδα αποτελεί την πηγή της μεσογειακής δίαιτας. Οι περισσότεροι Αμερικανοί συσχετίζουν τη χώρα με τη θάλασσα και τις διακοπές, αλλά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να ανακαλύψουν σε βάθος την ντόπια κουλτούρα γύρω από το φαγητό».

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT