Ευτυχία Στεφανίδη: «Είναι η στιγμή της Αθήνας να κάνει τη διαφορά»

Ευτυχία Στεφανίδη: «Είναι η στιγμή της Αθήνας να κάνει τη διαφορά»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και συνδημιουργός δύο νέων boutique hotels σε Ψυρρή και Κολωνάκι μιλάει για την αξία του καλού γούστου και τις εμπειρίες από το εξωτερικό που φέρνει και εφαρμόζει στην ελληνική πρωτεύουσα.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι, σίγουρα, ένα από τα πρόσωπα της δημιουργικής «έκρηξης» που βιώνει η Αθήνα. Πολυταξιδεμένη, ευγενής, ανοιχτόμυαλη και οπαδός του καλού γούστου, έκανε θεατρικές σπουδές στην Ελλάδα και κινηματογραφικές στην Πράγα και στην Οξφόρδη. «Είχα από μικρή καλλιτεχνικές ανησυχίες», λέει η Ευτυχία Στεφανίδη. «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με γονείς που είχαν αγάπη για κάθε μορφή τέχνης και αισθητικής, συλλέκτες, και ήρθα σε επαφή με ανθρώπους σημαντικούς, όπως η Κική Δημουλά, η Μαλβίνα Κάραλη, ο Διονύσης Χαριτόπουλος, ο Νίκος και ο Γιώργος Χουλιαράς. Όλα αυτά με διαμόρφωσαν».

Μετά τις σπουδές έζησε αρκετά χρόνια στο Λονδίνο, εργαζόμενη στον τομέα του film festival programming, έκανε ένα workshop στις Κάννες, έγραψε κριτικές για σινεμά στο Dazed & Confused, στο Quietus και σε άλλα περιοδικά, παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, μετακόμισε ένα διάστημα στο Κέιπ Τάουν και επέστρεψε στο Λονδίνο αναλαμβάνοντας βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή στο πρωτοποριακό Secret Cinema, για τις ανάγκες του οποίου βρέθηκε να αναζητά χώρους στο Μανχάταν και στο Μπρούκλιν. «Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού μου στη Νέα Υόρκη ήθελε να επενδύσει στην Αθήνα, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ξενοδοχεία με άποψη. Με γοήτευσε η πρόκληση, συνεργαστήκαμε, βρήκαμε δύο υπέροχα κτίρια –ένα νεοκλασικό του 1920 και ένα βιομηχανικό του 1950– βάζοντας μέσα όλες τις προσωπικές μας αναφορές».

Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα Shila Athens (Κολωνάκι) και Mona Athens (Ψυρρή) και η Ευτυχία, ως συνδημιουργός και creative director, δίνει νέα πνοή και υπόσταση στην ιδέα των boutique hotels. «Στόχος μας, εξαρχής, ήταν να δημιουργήσουμε χώρους φιλοξενίας ζεστούς, που δεν θα λειτουργούν μόνο ως ξενοδοχεία, αλλά παράλληλα θα μπορούν να αποτελούν έναν προορισμό τέχνης, ντιζάιν, γαστρονομίας και έμπνευσης», λέει. «Θέλαμε η ατμόσφαιρα των χώρων να μπορεί να αγκαλιάζει αυθόρμητα τον επισκέπτη και να του γεννά ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα ομορφιάς και αρμονίας». Τα ίδια συναισθήματα σου γεννά και η ίδια όταν τη γνωρίζεις, κυρίως με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την αισθητική των πραγμάτων. «H περιέργεια είναι ο τρόπος μου για να προσεγγίζω τον κόσμο. Με ενδιαφέρουν η ποίηση, το μυστήριο, ο αισθησιασμός της καθημερινότητας και η ανατροπή της πραγματικότητας». 

Η τέχνη, ως αναπόσπαστο κομμάτι των αναφορών της, φωλιάζει στις σουίτες και στους κοινόχρηστους χώρους των δύο ιστορικών κτιρίων που αποπνέουν άρωμα παλιάς Αθήνας. «Φιλοξενούμε μια ιδιαίτερη συλλογή, που ανανεώνεται συχνά, από έργα ταλαντούχων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, από πίνακες ζωγραφικής μέχρι κεραμικά και φωτογραφικά έργα, τα οποία δένουν οργανικά με τον χώρο και διατίθενται προς πώληση, όπως φυσικά και η σπάνια συλλογή των επίπλων, των χειροποίητων αντικειμένων εσωτερικής διακόσμησης και οι επιλεγμένες σειρές προϊόντων, αποκλειστικά παρασκευασμένων για εμάς από ψαγμένους ντόπιους παραγωγούς. Η ιδέα ήταν ό,τι σε γοητεύει, από ένα φωτιστικό μέχρι το κρεβάτι που θα κοιμηθείς, να μπορείς να το αγοράσεις για τον προσωπικό σου χώρο ή να το παραγγείλεις, γιατί πολλά είναι κομμάτια μοναδικά. Αυτή η ιδέα θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο μελλοντικά με το online shop που ετοιμάζουμε. Παράλληλα, οι χώροι είναι ανοιχτοί για μουσικές συνεργασίες, performances, εκθέσεις τέχνης και private events. Ουσιαστικά θέλουμε να αποτελούν ένα δημιουργικό καταφύγιο για όσους μοιράζονται την ίδια με εμάς αισθητική στην πολυπολιτισμική Αθήνα. Ξέρεις, νιώθω ότι τώρα είναι η στιγμή της Αθήνας να κάνει τη διαφορά. Δεν υπάρχει δημιουργικός άνθρωπος που να μη θέλει να ζήσει στην Αθήνα σήμερα. Διατηρεί ακόμα κάτι το αθώο ως πόλη, που σε καλεί να το ανακαλύψεις, παράλληλα με μια ποιότητα ζωής που δύσκολα βρίσκεις αλλού».

INFO
mona-athens.com / shila-athens.com / eftihiastefanidi.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT