PeopleCert: H περίπτωση του ελληνικού «μονόκερου»

PeopleCert: H περίπτωση του ελληνικού «μονόκερου»

Πώς η PeopleCert ξεπέρασε σε αξία το 1 δισ. ευρώ, κερδίζοντας μια ηγετική θέση παγκοσμίως στον χώρο των πιστοποιήσεων επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα PeopleCert δύσκολα θα μπορούσε να μην είναι ευρέως αναγνωρίσιμο. Ο λόγος; Η εταιρεία, με ιδρυτή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Βύρωνα Νικολαΐδη, έχει χορηγήσει, κατά την τελευταία εικοσαετία, πιστοποιήσεις επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων σε εκατομμύρια επαγγελματίες παγκοσμίως. Εκτός όμως από το μεγάλο αποτύπωμα στον τομέα των πιστοποιήσεων και κατά μια ευρύτερη έννοια στη διά βίου μάθηση, η PeopleCert αποτελεί και τον πρώτο ελληνικό «μονόκερο» (Unicorn). Η αξία της δηλαδή είναι πολλαπλάσια του 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί το ελάχιστο όριο για να «κερδίσει» μια εταιρεία αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Η εταιρεία, την οποία ίδρυσε το 2000 ο κ. Νικολαΐδης, εμφανίζει ετησίως, κατά την τελευταία δεκαετία, σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε ποσοστό περίπου 40%, αλλά και κερδοφορίας. Η εξαγορά της βρετανικής εταιρείας Axelos από την PeopleCert τον Ιούνιο του 2021 έναντι 450 εκατ. ευρώ υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη τέτοιου είδους συναλλαγή που έλαβε χώρα στο ελληνικό επιχειρείν. 

Έχοντας πιστοποιήσει πάνω από επτά εκατομμύρια επαγγελματίες μέχρι σήμερα σε 200 χώρες, η PeopleCert κατέχει παγκοσμίως ηγετική θέση στον κλάδο της. Η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο πιστοποιήσεων στους τομείς της πληροφορικής και του ψηφιακού μετασχηματισμού, της διαχείρισης έργου (project management) business και γλωσσομάθειας, περιλαμβάνοντας τα ITIL και PRINCE2, που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια χρονική περίοδο 30 ετών. Το πορτφόλιο της εταιρείας περιλαμβάνει και τις πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας LanguageCert, οι οποίες αναγνωρίζονται από 1.500 διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια. 

Τα προϊόντα της PeopleCert είναι διαθέσιμα σε 200 χώρες, 50.000 εταιρείες (μεταξύ των οποίων το 87% των εταιρειών του Fortune 500) και σε 800 κυβερνητικούς οργανισμούς μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου 2.500 διαπιστευμένων οργανισμών εκπαίδευσης και 30.000 εξεταστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο. Όπως και μέσω της τεχνολογίας Online Proctoring, η οποία επιτρέπει να γίνονται online εξετάσεις με εξ αποστάσεως επιτήρηση. 

PeopleCert: H περίπτωση του ελληνικού «μονόκερου»-1
© C.J. Burton/ Getty Images/ Ideal Image

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Ωστόσο, πώς μια εταιρεία που ξεκίνησε από το μηδέν κατάφερε να μετατραπεί σε «unicorn»; Η απάντηση ίσως βρίσκεται σε όσα ανέφερε τον περασμένο Μάιο από το βήμα της Βουλής ο κ. Νικολαΐδης. «Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης –με ετήσιο ρυθμό περίπου 40% την τελευταία δεκαετία–, στοιχείο που λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για την υψηλή αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των βρετανικών θεσμών και τραπεζών που συνέβαλαν δραστικά στη στρατηγική επέκταση της εταιρείας, είναι οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας», όπως είπε ο ιδρυτής της PeopleCert ενώπιον της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. «Είμαστε οι αρχές μας, στηρίζουμε το όραμά μας και δεν μένουμε στάσιμοι. Ανατρέπουμε τους εαυτούς μας, γινόμαστε καλύτεροι και ανταγωνιστικότεροι για τους πελάτες μας, τα στελέχη μας και τους επενδυτές», αναφέρει στο «Κ» ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας: «Επιθυμούμε η PeopleCert να συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και στη φήμη της χώρας ως κεντρικού επενδυτικού προορισμού και παγκόσμιου hub βέλτιστων πρακτικών».

Η PeopleCert επιδιώκει να διαδραματίσει καίριο ρόλο ώστε τα κράτη και οι επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, αλλά και να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους, επιτυγχάνοντας παράλληλα μείωση κόστους και ρίσκου. Η εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, όπως αναφέρουν από την εταιρεία, αποτελεί την άμυνα κρατών και επιχειρήσεων στην ιλιγγιώδη ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων που δημιουργεί την ανάγκη για εξειδικευμένους και πιστοποιημένους επαγγελματίες στον τομέα της τεχνολογίας. 

«Για μας, οι περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοί μας από 40 εθνικότητες είναι η πιο σημαντική μας επένδυση και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή ανάπτυξή τους σε ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για όλους», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. Η PeopleCert έχει λάβει 50 βραβεία σε θέματα Επιχειρηματικότητας, Τεχνολογίας και Αειφορίας, ενώ ο κ. Νικολαΐδης έχει αναγορευτεί το 2019 από την ΕΥ Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας της χρονιάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT