The Peripheral: Μια ματιά σε ένα δυστοπικό και (μαλλόν αχρείαστα) πολύπλοκο μέλλον

The Peripheral: Μια ματιά σε ένα δυστοπικό και (μαλλόν αχρείαστα) πολύπλοκο μέλλον

Βασισμένο σε μυθιστόρημα του θρυλικού Γουίλιαμ Γκίμπσον, το sci fi αυτό «ξαδελφάκι» του Westworld επενδύει σε κινούμενα τατού και πειθήνια ρομπότ.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια χρονική περίοδο που το streaming ενδιαφέρον μονοπωλεί εμφατικά το The Crown, που δεν το λες και ακριβώς επιτομή της καινοτομίας, το The Peripheral του Amazon Prime έρχεται για να προσφέρει εκείνη τη διαφορετική, «πώς μπορεί να καταλήξει να είναι ο κόσμος μας», προοπτική. Διατηρώντας συγγένεια A΄ βαθμού με το φρεσκοκομμένο Westworld, οι δημιουργοί του οποίου εκτελούν εδώ χρέη executive producer, και τη σφραγίδα cyberpunk αυθεντικότητας του Γκίμπσον, μας εισάγει σε ένα κοντινό μέλλον, όπου η τεχνολογία έχει αλλάξει την κοινωνία (βλέπε 3d print shops, «αόρατα» αυτοκίνητα και αυστηρός κυβερνητικός έλεγχος). Στο επίκεντρο της δράσης είναι μια νεαρή πρωταγωνίστρια, η οποία ανακαλύπτει μια μυστική σύνδεση με μια εναλλακτική πραγματικότητα, αλλά και το δικό της, μαύρο και άραχνο, μέλλον.

Αυτό που βλέπεις στην οθόνη είναι ακατανόητο και σύνθετο, κυρίως το σουρεάλ Λονδίνο του μέλλοντος, που είναι γεμάτο τεράστια «αρχαιοελληνικά» αγάλματα και άδειο από κόσμο. Εκεί μεταφέρεται η Κλοέ Γκρέις Μόριτζ (η οποία συνεχίζει, προσωπικά, να μη με πείθει ως πρώτο όνομα στη μαρκίζα) κάθε φορά που φοράει το ειδικό «αραχνοειδές» VR head set, προκειμένου να εκπληρώσει τις αποστολές που της βάζουν. Για να επιστρέψει, στη συνέχεια, στο σαραβαλιασμένο τροχόσπιτό της, στην επαρχιακή και μίζερη αμερικανική κωμόπολη, που αποτελεί την «άγκυρα» της σειράς, αφού μας επιτρέπει να έχουμε κάτι απτό ως θεατές με το οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε. Το The Peripheral, στην ουσία του, είναι μια πιο απλουστευμένη εκδοχή της σύνθετης μυθολογίας του Westworld, με σαφή αύρα από Ready Player One και στόχο τον οπτικό −σε πρώτη φάση− εντυπωσιασμό. Το τελευταίο, ως Amazon παραγωγή με γενναίο μπάτζετ, σαφώς και το καταφέρνει, γιατί και πολλή τεχνολογία βλέπουμε (από τατού που κινούνται μέχρι τύπου crash test dummy πειθήνια ρομπότ) και η πλοκή ζαλίζει με τα μπρος-πίσω στον χρόνο και στον χώρο. Είναι, ωστόσο, αυτό «καινοτομία» ή απλώς μια ψευδαίσθησή της;

ΙΝFO
Δημιουργός: Σκοτ Σμιθ. 
Βαθμολογία στο Rotten Tomatoes: 75%.
Η σειρά προβάλλεται από το Amazon Prime Video.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT