Πώς συνοδεύουμε ένα Talisker 10

Το φημισμένο σκωτσεζίκο ουίσκι από το Skye αποτέλεσε την έμπνευση για το νέο all malt μενού του Λευτέρη Λαζάρου στο Βαρούλκο.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κι είχε μια γεύση τρικυμίας στα χείλη…» Ο στίχος αυτός από τη Μαρίνα των βράχων του Οδυσσέα Ελύτη έρχεται πάντα στον νου μου όταν απολαμβάνω ένα από τα αγαπημένα μου malt ουίσκι από τα νησιά των Εβρίδων στη Σκωτία, εκεί που η θάλασσα διαφεντεύει τα αποστακτήρια και η τύρφη που υπάρχει παντού υπογραμμίζει το ιώδιο με τον καπνιστό χαρακτήρα της.

Αυτόν τον στίχο σκέφτηκα ξανά πριν από λίγες μέρες, καθισμένη στο Βαρούλκο, να αντικρίζω την ακύμαντη θάλασσα και τα εκατοντάδες σκαριά με ένα Talisker 10 Years old στο ποτήρι μου και να αναπολώ την επίσκεψη στο νησιώτικο αποστακτήριο. Ήταν μια ιδιαίτερη βραδιά, που το φημισμένο ουίσκι από το Skye, το νησί της ομίχλης, προσγειώθηκε στο Μικρολίμανο κι έγινε έμπνευση στις μαρμίτες του πολυαγαπημένου Λευτέρη Λαζάρου για ένα μενού all malt.

Τι καλύτερη συνοδεία για ένα τέτοιο ουίσκι από μεγάλα, ζουμερά στρείδια, που συμπληρώνουν τα αρώματα καπνού, τύρφης, θαλασσινού νερού και τελειώνουν με έναν πιπεράτο αποχαιρετισμό; Δεν θα ξεχάσω ποτέ έναν χαρακτηρισμό για το Talisker 10 που είχα διαβάσει: «Είναι ένα malt εφάμιλλο του Satisfaction των Rolling Stones! Είναι συναρπαστικό όσες φορές κι αν το δοκιμάσεις. Από μια σκοπιά το λες κλασικό, από την άλλη βρίσκεται στην πιο βαριά και βραχώδη μεριά του γευστικού φάσματος, με μια οξύτητα που ισορροπεί σε ένα όχι και τόσο ασφαλές άκρο». Στο επόμενο ποτήρι το Talisker Skye αποτίνει φόρο τιμής στην πολυπλοκότητα του νησιού Skye. Σε υποδέχονται γλυκά αρώματα εσπεριδοειδών, μελιού, σοκολάτας, πριν νιώσεις τον θαλασσινό αέρα, τα φύκια και την ελαφριά αλμύρα. Ύστερα θα έρθει η μαλακιά γεύση και λίγος καπνός να σου γαργαλήσει τη γλώσσα, μαζί με ζεστά μπαχαρικά. Ευκολόπιοτο, αλλά σίγουρα Talisker! Ένα malt για να αρχίσει η μύηση στα θαλασσοδαρμένα ουίσκι των νησιών. Ήταν θαυμάσιο με κρέμα κουνουπίδι και ταρτάρ γαρίδας με αμύγδαλα, αλλά και με το ποσέ αυγό! Τα υπόλοιπα πιάτα, τραγανά φιλέτα από μπαρμπούνι, καλαμάρια, σουπιές με αφρό μετσοβόνε, αλλά και τόνος με σαλάτα από φύκια και σόγια, ακολούθησαν το Talisker 10.

Το γαστρονομικό δείπνο έκλεισε με ένα φανταστικό γλυκό κρεμώδους πικρής σοκολάτας με γκοφρέτα φουντούκι, pudding πορτοκάλι γουασάμπι και παγωτό με Talisker. Εκεί, στο ποτήρι, διηγήθηκε την ιστορία του το Talisker 18 years old. Αρώματα δαμάσκηνου, φλούδες αποξηραμένων πορτοκαλιών, κλασικά σκωτσέζικα μπισκότα βουτύρου, λίγο ρούμι και μια ιδέα καπνού πίσω πίσω. Ενός καπνού που έρχεται έντονος στο στόμα, για να ολοκληρωθεί σε ένα πολύπλοκο στόμα, όπου τα φρούτα και η τύρφη ανοίγουν άλλα πεδία εξερεύνησης, για να καταλήξουν σε μια πικάντικη τσίλι επίγευση. Με δυο λόγια, ήταν μια σπουδαία βραδιά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT