Τα νεότερα από το δυτικό μέτωπο

Για τη χρονιά που τελειώνει και την είδηση που τη σημάδεψε.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2022, λοιπόν. Η χρονιά της επετείου του Οδυσσέα και της Έρημης χώρας. Η χρονιά που το Νόμπελ κατέληξε στην Ανί Ερνό χωρίς κανείς να ξέρει πώς να το διαχειριστεί, η χρονιά που έφυγαν ο Μαρίας, η Μάντελ και ο Γεοσούα, η χρονιά που ο Σαλμάν Ρουσντί δέχτηκε την επίθεση που φοβόταν για δεκαετίες. Οι πωλήσεις βιβλίων κάπως υποχώρησαν, μετά την απίθανη άνοδο που ακολούθησε την πανδημία, αλλά αυτό που δεν υποχώρησε, και πιθανόν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η πιο σημαντική είδηση της χρονιάς, ήταν το κυνηγητό των εκδόσεων στις αμερικανικές σχολικές βιβλιοθήκες. Θα μπορούσαμε να γυρίσουμε το κεφάλι μας με αδιαφορία, τι μας νοιάζει τι γίνεται στα σχολεία των ΗΠΑ, αλλά το μέγεθος της παράνοιας είναι ανησυχητικό. Το 2022, λοιπόν, οι συντηρητικές φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες πέτυχαν την απομάκρυνση συνολικά 1.648 βιβλίων που η θεματολογία τους κρίθηκε επικίνδυνη ή αποπροσανατολιστική, αφού θίγονταν ζητήματα σχετικά με τον ρατσισμό, το φύλο ή τη σεξουαλική ταυτότητα. Ή οτιδήποτε, αν δούμε προσεκτικά τους τίτλους. Όπως π.χ. το βραβευμένο με Πούλιτζερ κόμικ Maus του Αρτ Σπίγκελμαν (φωτό), το οποίο αφορά την ιστορία του πατέρα του δημιουργού, ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Τα καλά νέα είναι ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε γύρω από τους απαγορευμένους τίτλους οδήγησε ένα σωρό κόσμο να αγοράσει τα βιβλία – ο Σπίγκελμαν παραδέχτηκε στο Time ότι το Maus (εκδ. Zoobus) πουλάει αυτόν τον καιρό υπερβολικά. Το 2022.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Τα νεότερα από το δυτικό μέτωπο-1ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στις 14 Δεκεμβρίου στο Πατάρι του ο Gutenberg θα τιμήσει τους «αφανείς συντελεστές» των εκδόσεων: επιμελητές, διορθωτές, στοιχειοθέτες, σελιδοποιούς, τυπογράφους, βιβλιοδέτες. Θαυμάσια ιδέα. Ένα βιβλίο γράφεται από έναν, αλλά δημιουργείται από πολλούς. Θα μιλήσει η Ζωή Μπέλλα-Αρμάου και ο Γιάννης Μαμάης. 

Τα νεότερα από το δυτικό μέτωπο-2ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«Προβολές, συζητήσεις, έκθεση-μπαζάρ βιβλίου & μπαρ». Με αυτά τα λίγα και ξεκάθαρα λόγια τo red n’ noir διοργανώνει το docs, books n’ spirits, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μοσχάτου, το τριήμερο 16, 17, 18/12 από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ. Με τη συμμετοχή αρκετών και καλών εκδοτικών. rednnoir.gr/

Τα νεότερα από το δυτικό μέτωπο-3ΚΟΥΙΖ
Το πιο διασκεδαστικό πράγμα που διάβασα τις τελευταίες ημέρες: ένα κουίζ με φράσεις απόρριψης έργων διάσημων συγγραφέων. Στον κύριο της φωτογραφίας είπαν ότι το έργο του θα πρέπει να θαφτεί κάτω από έναν βράχο για χίλια χρόνια. Το βρήκα στην εξαιρετικού περιεχομένου και ακόμα εξαιρετικότερου ονόματος σελίδα dorothyparkersashes.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT