Βιβλίο: Το ρέκβιεμ της Δύσης

Λίγα λόγια για το νέο έπος του Κόρμακ Μακάρθι.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μακάρθι έγραψε κάποτε το ομορφότερο/αγριότερο γουέστερν όλων των εποχών (Ματωμένος μεσημβρινός, εκδ. Καστανιώτη), αλλά έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο κυρίως μέσα από τις μεταφορές δύο μυθιστορημάτων του στο σινεμά τη δεκαετία του 2000 (Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους και Ο δρόμος). Σήμερα είναι 89 ετών. Είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή του. Το φθινόπωρο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του Ο επιβάτης (συνοδεύεται από ένα δεύτερο, μικρότερο μυθιστόρημα με τίτλο Stella Maris). Ήταν το τελευταίο βιβλίο που διάβασα την περασμένη χρονιά – εν θερμώ θα πω και το καλύτερο. Αν ανοίξουμε με ένα μαχαίρι την «ψυχή» του Επιβάτη, θα ξεπηδήσει η κληρονομιά του Θερβάντες και του Μέλβιλ, του Φόκνερ αλλά και μεταμοντέρνων τεχνητών, οι μπεκετικοί διάλογοι που ντύνουν το νουάρ, το μεταφυσικό στοιχείο που μπλέκεται με ένα κατάμαυρο χιούμορ, κι όλα μαζί συνθέτουν μια κραυγή απελπισίας. Πρωταγωνιστής είναι ο Μπόμπι Γουέστερν – ο άνθρωπος της Δύσης, ο μάρτυρας των ρημαγμένων οραμάτων της. Πρώην λαμπρός φυσικός, που κυνηγημένος από την οικογενειακή του ιστορία (και ίσως τον πολιτισμό μας) παρατάει την καριέρα του για να γίνει δύτης διάσωσης. Στην πρώτη σκηνή, ερευνώντας ένα αεροπλάνο που βούτηξε στα νερά, διαπιστώνει ότι λείπει ένας επιβάτης. Τα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Η ιστορία τρέχει – ενίοτε αλλόκοτα, αλλά πάντα τρέχει, με μια γλώσσα χάδι. Σανίδα σωτηρίας για τις μεγάλες αφηγήσεις (τη χρειάζονταν;) και ένας πανηγυρισμός των ατελείωτων δυνατοτήτων του μυθιστορήματος στον 21ο αιώνα.

Βιβλίο: Το ρέκβιεμ της Δύσης-1Ο Επιβάτης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση Γιώργου Κυριαζή. 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Βιβλίο: Το ρέκβιεμ της Δύσης-2ΚΟΣΜΟΣ
Κάπου στην Πασαντίνα άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο με το όνομα της Οκτάβια Μπάτλερ, η οποία καταγόταν από εκεί. Ελάχιστα μας αφορά η είδηση. Μόνο για να θυμηθούμε ότι πέρυσι κυκλοφόρησε στα ελληνικά το ωραιότατο Εξ αίματος (εκδ. Αίολος). Υπάρχει στη χώρα μας βιβλιοπωλείο με το όνομα κάποιου δικού μας συγγραφέα;

Βιβλίο: Το ρέκβιεμ της Δύσης-3ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού φρμκ (#17) ενώνουν τις δυνάμεις τους λογοτέχνες, ερευνητές και εικαστικοί, παρουσιάζοντας ένα μπουκέτο γύρω από την έννοια της Ανθρωπόκαινου. Συγκλονιστική δουλειά, χορταστική έκδοση. Πολλά συγχαρητήρια. Θα το βρείτε σε βιβλιοπωλεία και στο frmk.gr.

Βιβλίο: Το ρέκβιεμ της Δύσης-4ΕΠΕΤΕΙΟΣ
Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γέννησή της, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τη νέα χρονιά «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη», κάτι που θα μεταφραστεί σε μια σειρά εκδόσεων και επανεκδόσεων (το έργο της βρίσκεται στις εκδ. Μεταίχμιο), εκθέσεων, αναγνώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT