Η φωτογράφος και ο κροίσος που θα βρεθούν μαζί στη Σελήνη 

Η φωτογράφος και ο κροίσος που θα βρεθούν μαζί στη Σελήνη 

Ο εκκεντρικός Ιάπωνας κροίσος Γιουσάκου Μαεζάουα ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στη Σελήνη με τη SpaceX. Μαζί του, θα ταξιδέψει η Ιρλανδή φωτογράφος Ριάνον Άνταμ, που, όπως είπε στο «Κ», όλο αυτό το βλέπει ως μια «επική περιπέτεια».

14' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2018 ήταν μια καλή χρονιά για τον Γιουσάκου Μαεζάουα. Λίγους μήνες πριν, είχε προσθέσει στη συλλογή του (η οποία περιλαμβάνει επίσης έργα των Πικάσο, Τζεφ Κουνς κ.ά.) ένα πανάκριβο έργο με την υπογραφή του διάσημου νεο-εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη Ζαν Μισέλ Μπασκιά, προς 110,5 εκατ. δολάρια. Ο πίνακας –αναπαριστά ένα ανθρώπινο κρανίο– ήταν το ακριβότερο έργο Αμερικανού καλλιτέχνη που είχε πωληθεί σε δημόσια δημοπρασία μέχρι τότε και το όνομα του Μαεζάουα, γνωστού και ως MZ, φιγούραρε στα media όλου του κόσμου. Λογικά θα ένιωθε υπερήφανος. Πρώην ντράμερ σε πανκ συγκρότημα, γιος ενός λογιστή και μιας νοικοκυράς, ο ΜΖ συνήθιζε να βλέπει το σκυθρωπό ύφος των κοστουμαρισμένων υπαλλήλων στις δημόσιες συγκοινωνίες του Τόκιο όταν ήταν μαθητής και να αποθαρρύνεται από τη σκέψη ότι αυτό το γκρίζο μέλλον περίμενε και τον ίδιο.
 
Το 2018, όμως, είχε ήδη αφήσει πολύ πίσω αυτή την εικόνα. Έχοντας χτίσει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ηλεκτρονικού εμπορίου ρούχων στην Ιαπωνία, ο Μαεζάουα ήταν πλέον δισεκατομμυριούχος, ενώ η συλλογή του από έργα τέχνης τού χάριζε, με κάθε καινούργιο απόκτημα, κύρος και αναγνώριση εκτός των συνόρων της χώρας του. Το παιχνίδι της αναγνωρισιμότητας του ταιριάζει πολύ – είναι άλλωστε ο δημιουργός του πιο «μοιρασμένου» tweet στην ιστορία του Twitter. Σε αυτό υποσχόταν να χαρίσει 1 εκατ. γεν σε 100 από τα άτομα που θα ακολουθούσαν το προφίλ του και θα έκαναν retweet. Φιλανθρωπία ή giveaway; Πάντως, έκτοτε, το να μοιράζει χρήματα μέσω Twitter έγινε μια συνηθισμένη πρακτική για τον ΜΖ, που ξεκίνησε πριν από χρόνια να τραβάει το ενδιαφέρον του κοινού σε μια δημόσια εκδήλωση στην οποία πήγε ντυμένος μανιτάρι – και αυτό το ενδιαφέρον το συντηρεί μοιράζοντας χρήματα και ποστάροντας πανάκριβα αυτοκίνητα και διάσημους πίνακες που αγοράζει.

Την ίδια περίοδο, πολύ μακριά από το Τόκιο, η φωτογράφος Ριάνον Άνταμ δεν είχε ιδέα για το πώς τα παραπάνω θα έφταναν, κάποια στιγμή, να επηρεάσουν τη δική της ζωή. Γεννημένη στο Κορκ της Ιρλανδίας, μια παραθαλάσσια νοτιοδυτική πόλη περίπου 200.000 κατοίκων, ζει από τα επτά της χρόνια μια νομαδική ζωή, αφού οι γονείς της πούλησαν όλα τους τα υπάρχοντα, αγόρασαν ένα πλοιάριο και μαζί με την κόρη τους ξεκίνησαν να ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη, κυρίως στη Νότια Αμερική και στην Καραϊβική. Κάποιες φορές περνούσαν εβδομάδες χωρίς να έχει έρθει σε επαφή με ανθρώπινη παρουσία – αυτός ο τρόπος ζωής διαμόρφωσε την Ριάνον. Προτιμά να δουλεύει με απομονωμένες κοινότητες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2018 είχε περάσει τρεις μήνες σε ένα νησί 44 κατοίκων, μια μικρή ηφαιστειακή πινέζα στον χάρτη, στον Νότιο Ειρηνικό. Όπως παραδέχεται, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή της, μέχρι τώρα, ήταν η ανωνυμία της.

Όλα αυτά όμως θα αλλάξουν σύντομα. Και η αιτία βρίσκεται στα τρία πράγματα για τα οποία δεν κρύβει την αγάπη του ο Ιάπωνας επιχειρηματίας: την τέχνη, την πολυτέλεια και τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν ίσως ένας συνδυασμός αυτών που τον οδήγησε πριν από λίγα χρόνια να αναζητήσει ακόμα έναν τρόπο να προκαλέσει αίσθηση, αυτή τη φορά με κάτι πραγματικά μεγάλο. Το 2018, λοιπόν, η SpaceX του Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι ο Μαεζάουα θα ήταν ο πρώτος επιβάτης του Starship (που τότε το έλεγαν ακόμη BFR ή, όπως χαϊδευτικά το αποκαλούσε ο Μασκ, Big F***g Rocket), του διαστημόπλοιου που προορίζεται από την εταιρεία για τον μελλοντικό αποικισμό του Άρη, αλλά προς το παρόν σκοπεύει να πραγματοποιήσει ένα πρωτότυπο ταξίδι: μια τουριστική αποστολή σε σεληνιακή τροχιά. Ο όρος, όταν χρησιμοποιείται για διαστημικά προγράμματα, δεν αναφέρεται στην τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη, αλλά στις τροχιές των διαστημόπλοιων γύρω από τη Σελήνη. Η αποστολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2023, σε ένα ταξίδι επτά ημερών.

Ο ΜΖ δεν θα είναι, όμως, μόνος. Με τον χαρακτηριστικό μεγαλειώδη του τρόπο, δεν αρκέστηκε σε ένα προσωπικό ταξίδι στη Σελήνη, αλλά αγόρασε όλες τις διαθέσιμες θέσεις και σκοπεύει να πάρει μαζί του οκτώ καλλιτέχνες σε μια αποστολή-καλλιτεχνικό έργο, με το εμπορικό όνομα #dearmoon. Ανάμεσά τους είναι και η Ριάνον Άνταμ, η οποία δεν πίστευε την τύχη της: «Όταν ανακάλυψα ότι με διάλεξαν, έκλαψα», λέει στο «Κ». «Και συνήθως δεν είμαι ο τύπος που κλαίει. Ήταν συγκλονιστικό. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι είναι αλήθεια. Με έκανε να σκεφτώ ότι ίσως θα έπρεπε να αγόραζα λαχείο πιο συχνά!»

Η φωτογράφος και ο κροίσος που θα βρεθούν μαζί στη Σελήνη -1
Πρώην ντράμερ σε πανκ συγκρότημα, γιος ενός λογιστή και μιας νοικοκυράς, ο ΜΖ πλέον αρέσκεται στο να μοιράζει χρήματα μέσω Twitter. © Pavel Pavlov/ Getty Images/ Ideal Image

Η διπλή όψη της δημοσιότητας 

Στο μεταξύ, η κίνηση του ΜΖ είχε βάλει ξανά το όνομά του σε δημοσιεύματα σε όλα τα mainstream media. Έτσι κι αλλιώς, το κοινό του στα social media τον λατρεύει: η συνεχής επικοινωνία μαζί τους, το μοίρασμα χρημάτων, οι παροτρύνσεις του στιλ «πείτε μου 100 πράγματα να κάνω στο διάστημα» του έχουν εξασφαλίσει μια στρατιά θαυμαστών που, όταν δεν τουιτάρει πόσο θα ήθελε να γίνει αποδέκτης των χρηματικών μπόνους που μοιράζει ο επιχειρηματίας, θεοποιεί κάθε του κίνηση. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί συμπατριώτες του που τον αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά, κρίνοντας ότι η τόσο απροκάλυπτη επίδειξη πλούτου αντιβαίνει στις παραδοσιακές ιαπωνικές αρχές. Το Bloomberg αποφάνθηκε ότι είναι «άλλος ένας εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος που πάει στο φεγγάρι», χαρακτηρίζοντας την αποστολή ως ακόμα μία κίνηση για προσέλκυση δημοσιότητας, ώστε να εξυπηρετηθούν οι εμπορικές του δραστηριότητες. 

Αντίθετα, η δημοσιότητα είναι αυτό ακριβώς που τρομάζει τη Ριάνον, η οποία δηλώνει «ελαφρώς φοβισμένη». Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς της βασίζεται στις σχέσεις που καταφέρνει να χτίζει με τους ανθρώπους που συναντά στις απομακρυσμένες κοινότητες, οι οποίοι δεν τη γνωρίζουν από πριν και έτσι μπορεί να τους προσεγγίσει πιο ήπια. «Ανησυχώ για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για μένα εάν σταματήσουν οι άνθρωποι να με αντιμετωπίζουν ως μια λευκή σελίδα που τώρα τη γνωρίζουν», λέει στο «Κ». Η ίδια αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στην αποστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μια περίοδο που, κλεισμένη στο σπίτι και μακριά από τη δουλειά της, ένιωθε ότι είχε χάσει τον σκοπό της. Μια τέτοια μέρα απογοήτευσης, σκρολάροντας στο Twitter, έπεσε πάνω στο #dearmoon. «Μου φάνηκε μια επική περιπέτεια, που θα μου αλλάξει τη ζωή. Μια διαδικασία που αγγίζει τόσο πολλά από αυτά που με εμπνέουν στη δουλειά μου και που θα μου επέτρεπε να σκεφτώ διαφορετικά».

Η φωτογράφος και ο κροίσος που θα βρεθούν μαζί στη Σελήνη -2
Η Ριάνον Άνταμ είναι ανάμεσα στους οκτώ καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν για το ταξίδι στη Σελήνη.

Ένα εκατομμύριο για οκτώ θέσεις

Δεν ήταν η μόνη. Στο κάλεσμα που έκανε ο MZ τον Μάρτιο του 2021, ψάχνοντας τους οκτώ επιβάτες της αποστολής του, η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Σύμφωνα με την εταιρεία του, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν αίτηση για να ταξιδέψουν δωρεάν στο φεγγάρι. Έπειτα από μια μακριά και λεπτομερή διαδικασία επιλογής, που περιλάμβανε, εκτός από το αρχικό ξεκαθάρισμα, ιατρικές εξετάσεις και συνέντευξη με τον Μαεζάουα σχετικά με τα παιδικά τους χρόνια και τους λόγους για τους οποίους θέλουν να βρεθούν στο διάστημα, ανακοινώθηκαν τα οκτώ άτομα που επιλέχθηκαν και δύο αναπληρωματικοί.

Το πλήρωμα απαρτίζεται, εκτός από τη Ριάνον, από άλλους επτά καλλιτέχνες: έναν σκηνοθέτη, έναν dj και μουσικό παραγωγό που έχει προταθεί δύο φορές για Grammy, έναν διάσημο YouTuber, έναν γνωστό ράπερ, έναν χορογράφο, έναν δημοφιλή Ινδό ηθοποιό και influencer και, ακόμα, έναν φωτογράφο. «Ήθελα να δείξω στους ανθρώπους της Γης πόσο όμορφος είναι ο πλανήτης μας, πηγαίνοντας καλλιτέχνες εκεί πάνω, ώστε να μπορούν να μεταδώσουν αυτή την ομορφιά στον κόσμο. Αναρωτιέμαι τι τραγούδια θα είχε γράψει ο Τζον Λένον αν βρισκόταν εκεί ψηλά», σχολίασε. 

Η γνωριμία της Ριάνον με τον MZ ήταν διαφορετική από αυτό που φανταζόταν: «Είναι μικρόσωμος, σαν εμένα, και πολύ χαμογελαστός – χαμογελάει με ολόκληρο το σώμα του και έχει έναν μεταδοτικό ενθουσιασμό και περιέργεια. Όταν γνωριστήκαμε, μου έκανε ερωτήσεις που δεν μου είχε κάνει κανένας άλλος πριν, όπως π.χ. εάν μας έκαναν επίθεση ποτέ πειρατές στο πλοιάριο όπου μεγάλωσα». Ο MZ έχει μια παράδοση στο να κάνει κάπως παράξενες ερωτήσεις. Το 2019, ο σκηνοθέτης Ντάμιεν Σαζέλ και ο ηθοποιός Ράιαν Γκόσλινγκ βρέθηκαν στην Ιαπωνία για τις ανάγκες προώθησης της ταινίας Ο πρώτος άνθρωπος, που αφηγείται τη ζωή του Νιλ Άρμστρονγκ. Οι δυο τους συναντήθηκαν με τον MZ, συμμετέχοντας έτσι στην καμπάνια δημοσιότητας του #dearmoon, και το αποτέλεσμα ήταν ένα μάλλον άβολο βίντεο. Σε μία από τις αμήχανες στιγμές (μία ακόμα θα συναντήσουμε παρακάτω), ο MZ τους ρώτησε: «Είναι, πράγματι, τόσο ήσυχα στη Σελήνη;» Οι δύο άντρες κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με απορία για κάποια δευτερόλεπτα πριν απαντήσουν: «Ξέρεις ότι δεν πήγαμε στα αλήθεια, έτσι; Απλώς υποκρινόμασταν». 

Η φωτογράφος και ο κροίσος που θα βρεθούν μαζί στη Σελήνη -3
O Ίλον Μασκ, ιδρυτής της SpaceX, δεν φάνηκε πρόθυμος να συμμετάσχει στο ταξίδι, παρά τον ενθουσιασμό του ΜΖ.  

«Θέλω να εμπνεύσω τα queer παιδιά»

Όπως έχει γίνει σαφές, μια τέτοια αποστολή δεν στερείται ρίσκου. Τα δυστυχήματα που έχουν προκύψει ιστορικά, είτε μετά την απογείωση είτε κατά την περίοδο εκπαίδευσης και τεσταρίσματος της τεχνολογίας, μπορεί να είναι εξαιρετικά λίγα σε σχέση με τις επιτυχημένες διαστημικές αποστολές, ωστόσο ο κίνδυνος ατυχήματος παραμένει. «Είναι ένα επικίνδυνο ταξίδι», λέει ο Μασκ. Όσο για τη Ριάνον, προς το παρόν προσπαθεί να φανταστεί τις συνθήκες του ταξιδιού παρακολουθώντας βίντεο από τις εκπαιδεύσεις αστροναυτών με τα οποία την προμήθευσε η SpaceX, ενώ είναι πολύ ευχαριστημένη που τα αποτελέσματα των λεπτομερέστατων ιατρικών εξετάσεων που έκανε ως στάδιο της προετοιμασίας βγήκαν καθαρά. «Αυτό που κυρίως φοβόμουν ήταν ότι όχι μόνο δεν θα ήμουν σε θέση να πάω στη Σελήνη, αλλά ότι θα μου έβρισκαν και καμιά ανίατη ασθένεια. Όταν βγήκε η έγκριση της συμμετοχής μου, το είδα ως δώρο». 

Για τη Ριάνον, το ταξίδι αυτό έχει ακόμα έναν συμβολισμό. Ούσα queer και η μόνη γυναίκα στο πλήρωμα, ελπίζει ότι η συμμετοχή της θα λειτουργήσει ως πρότυπο: «Με την παρουσία μου, ελπίζω ότι θα μπορέσω να εμπνεύσω τα queer παιδιά που νιώθουν αόρατα ή μη αποδεκτά ή τα ενοχλούν στο σχολείο. Πως θα δουν ότι μια μέρα κάποιος θα τα αποδεχτεί γι’ αυτό που είναι. Ότι έχουν αξία. Υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή μου που με απέρριψαν γι’ αυτό που είμαι, όμως μετέτρεψα την περιφρόνησή τους σε χοντρό δέρμα, το οποίο μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω αίτηση γι’ αυτή την αποστολή, να ρισκάρω, χωρίς να φοβάμαι ότι θα με απορρίψουν. Θέλω η παρουσία μου να εμπνέει τους άλλους με τη γνώση ότι και αυτοί μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα». 

Η τύχη που χαμογέλασε στη Ριάνον και στους υπόλοιπους επτά καλλιτέχνες πιθανόν να οφείλεται εν μέρει και στην άρνηση άλλων υποψηφίων. Αρχικά, ο MZ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσκαλέσει ο ίδιος καλλιτέχνες που θαυμάζει. «Αν σας έρθει μια πρόσκληση από μένα… μην πείτε όχι!» έλεγε. Είναι άγνωστο εάν αποστάλθηκαν και απορρίφθηκαν τέτοιες προτάσεις. Πάντως, το 2019, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γκόσλινγκ και τον Σαζέλ, ο MZ, σε μια κάπως απρόβλεπτη κίνηση, είχε ρωτήσει τον τελευταίο, μπροστά στις κάμερες, εάν θέλει να γίνει μέρος της αποστολής. Ίσως να είχε εντυπωσιαστεί από τη σκηνοθετική δουλειά του στον Πρώτο άνθρωπο, ίσως και να μην ήθελε να χάσει την ευκαιρία που του δόθηκε, να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με έναν άνθρωπο του Χόλιγουντ και μια κάμερα να γράφει. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση έφερε σε εμφανή αμηχανία τον σκηνοθέτη, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι πρέπει να ρωτήσει τη γυναίκα του. Ένας χρήστης του YouTube σχολίασε:

«Είναι ιδέα μου ή ο Ράιαν Γκόσλινκ (ο οποίος ήταν επίσης παρών) είχε ένα τρομαγμένο βλέμμα ελπίζοντας να μην τον καλέσει κι αυτόν;». 

Ακόμα και ο εκκεντρικός, απρόβλεπτος και ασταθής Ίλον Μασκ εμφανίζεται διστακτικός. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της συμμετοχής του MZ στο πρόγραμμα, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν σκέφτεται να συμμετάσχει στην αποστολή. Πριν προλάβει να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο ΜΖ πετάχτηκε: «Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, έλα!». Για να πάρει, όμως, κι εκεί μια απάντηση με μισόλογα. Στη συνέχεια, ο MZ αποφάσισε να συνδυάσει το ταξίδι με την εύρεση… συντρόφου. Ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε ένα ριάλιτι όπου θα αναζητά μια γυναίκα (είναι χωρισμένος), η οποία θα γίνει το ταίρι του και θα τον συνοδεύσει στο διάστημα. Λίγο καιρό αργότερα, όμως, ο ίδιος αποχώρησε από το πρότζεκτ για προσωπικούς λόγους, ζητώντας συγγνώμη στις περισσότερες από 27.000 γυναίκες που, σύμφωνα με τα όσα είπε, είχαν δηλώσει συμμετοχή. 

Η φωτογράφος και ο κροίσος που θα βρεθούν μαζί στη Σελήνη -4
H NASA πλέον ελπίζει να δημιουργήσει μια αγορά εκτός οργανισμού για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις, ώστε να καταστεί δυνατός ο επιμερισμός του κόστους σε μελλοντικούς εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς. 

«Διαλέγω να πάω στη Σελήνη!»

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν ο Μαεζάουα και οι οκτώ καλλιτέχνες γύρω από το φεγγάρι αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτήν που ακολούθησαν οι αστροναύτες του Apollo 8 τον Δεκέμβριο του 1968. Ο MZ εμφανίζεται επηρεασμένος από εκείνη την εποχή – στην επίσημη ανακοίνωση του ταξιδιού του, το 2018, εμφανίστηκε δίπλα στον Ίλον Μασκ αναφωνώντας «Διαλέγω να πάω στη Σελήνη!», δανειζόμενος την ατάκα του Τζον Κένεντι από την περίφημη ομιλία του το 1962. Ήταν η εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες διαγωνίζονταν με τη Σοβιετική Ένωση για το ποια θα κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στις διαστημικές πτήσεις, και ο JFK ηγείτο της προσπάθειας να καταφέρει η Αμερική να προσεδαφίσει έναν άνθρωπο με ασφάλεια στη Σελήνη πριν από το τέλος της δεκαετίας. 

Ωστόσο, έχοντας μεσολαβήσει το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αλλά και σημαντική τεχνολογική πρόοδος, η σημερινή εικόνα είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη του 1960, ακόμα και από εκείνη της αρχής της χιλιετίας. Τότε ήταν που ο πρώτος «διαστημικός τουρίστας με πληρωμένο εισιτήριο», Ντένις Τίτο, αγόρασε ένα ταξίδι με κατεύθυνση τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το 2001. Η αποστολή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από αξιωματούχους που εναντιώνονταν στην ιδέα του διαστημικού τουρισμού: «Το διάστημα είναι επικίνδυνο. Δεν είναι παιχνιδάκι. Το διάστημα δεν είναι για εγωισμούς», είχε σχολιάσει ενοχλημένος ο τότε επικεφαλής της NASA, Ντάνιελ Γκόλντιν. Από τότε και για τα επόμενα δέκα χρόνια, όμως, τουριστικές διαστημικές αποστολές πραγματοποιήθηκαν ξανά και ξανά, ενώ η NASA πλέον ελπίζει να δημιουργήσει μια αγορά εκτός οργανισμού για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις, ώστε να καταστεί δυνατός ο επιμερισμός του κόστους σε μελλοντικούς εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς. Σήμερα, μετά από μια δεκαετία ύφεσης, ο τουρισμός στη Σελήνη βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Εκτός από τη Space X, άλλες δύο εταιρείες, η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον, έχουν επίσης επενδύσει πολύ στη διαδικασία κατασκευής σκαφών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά, προκαλώντας κόντρες μεταξύ των τριών ισχυρών ηγετών τους. 

Ο ίδιος ο MZ έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο διάστημα τον Δεκέμβριο του 2021. Πετώντας με ένα θρυλικό ρωσικό σκάφος Soyuz, ήταν ο πρώτος τουρίστας που επισκέφθηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από μια δεκαετία, έχοντας αγοράσει αυτό το ταξίδι από την εταιρεία Space Adventures. Ο MZ έμεινε για 12 ημέρες στον ISS, κατά τη διάρκεια των οποίων κατέγραφε την καθημερινότητά του για να τη μεταδώσει στους ακόλουθούς του στο YouTube σε 21 βίντεο. Περιέγραφε, μεταξύ άλλων, πώς πήγαινε στην τουαλέτα και πώς βούρτσιζε τα δόντια του. Φημολογείται ότι το ταξίδι αυτό του κόστισε από 20 έως 35 εκατ. δολάρια, τα οποία πλήρωσε επί δύο, αφού είχε μαζί και τον βοηθό του (ο οποίος κρατούσε την κάμερα). Εάν η αποστολή του #dearmoon ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα κατέχει άλλη μια πρωτιά: θα είναι ο μόνος τουρίστας που θα έχει επισκεφθεί το διάστημα δύο φορές. 

Διαστημικός τουρισμός και κλιματική απειλή 

Το τουριστικό ταξίδι στο διάστημα δεν κοστίζει μόνο στους ευκατάστατους ταξιδιώτες – ή σπόνσορες. Κοστίζει και στο περιβάλλον. Μπορεί μέχρι τώρα η συχνότητα εκτόξευσης πυραύλων να ήταν τέτοια, που καθιστούσε τη ρύπανση που συνδέεται με τις διαστημικές αποστολές μη σημαντική σε σύγκριση με άλλες ρυπογόνες πηγές, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς θα αυξάνεται η «κίνηση» στο διάστημα, το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Εταιρείες όπως η Virgin Galactic δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις τουριστικές πτήσεις σε εκατοντάδες ετησίως, ενώ σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τους ρύπους των αεροπλάνων, οι οποίοι απελευθερώνονται εντός της τροπόσφαιρας και της κατώτερης στρατόσφαιρας, οι ρύποι των πυραύλων απελευθερώνονται και στα ανώτερα στρώματα, όπου παραμένουν περισσότερο καιρό.
Η βιομηχανία του διαστήματος, σύμφωνα με την εταιρεία Morgan Stanley, θα αποφέρει το 2040 παγκόσμια έσοδα 1 τρισ. δολάρια, σε σύγκριση με 350 δισ. το 2019.

Επιστήμονες του University College London, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2022, βρήκαν ότι οι εκπομπές άνθρακα θα υπερδιπλασιαστούν μετά από τρία μόλις χρόνια εκτοξεύσεων «διαστημικού τουρισμού» και ότι «τα σωματίδια που εκπέμπονται από τους πυραύλους είναι σχεδόν 500 φορές πιο αποτελεσματικά στο να συγκρατούν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα από ό,τι όλες οι άλλες πηγές αιθάλης μαζί», ενισχύοντας την υπερθέρμανση του κλίματος. Οι ειδικοί κάνουν τις εκτιμήσεις τους με βάση τον τύπο καυσίμων που χρησιμοποιούν οι πύραυλοι και το τι συμβαίνει όταν καίγεται αυτό το καύσιμο. Τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τη SpaceX, με την οποία θα πετάξει ο Μαεζάουα, έχουν βάση τον άνθρακα και θεωρούνται από τα πλέον ρυπογόνα. 

Ακόμα και αν ο διαστημικός τουρισμός φαίνεται ότι τις επόμενες δεκαετίες θα αναπτυχθεί σε ασύλληπτο βαθμό, για τους περισσότερους κατοίκους της Γης αυτή τη στιγμή η βόλτα στο φεγγάρι θα παραμείνει μια, κυριολεκτικά, μακρινή ιδέα. Για τη Ριάνον, που όταν ήταν μικρή κοιτούσε τον ουρανό και ονειρευόταν μια βόλτα στα αστέρια, αυτό το όνειρο θα πραγματοποιηθεί το 2023, αν όλα πάνε καλά. Όταν έλαβε την κλήση από τον ΜΖ, που της ανακοίνωσε ότι επελέγη, βρισκόταν στο Ισραήλ για δουλειά. Το σοκ της είδησης γρήγορα έδωσε τη θέση του σε πυρετώδεις ετοιμασίες για την καλλιτεχνική δουλειά που θα κάνει σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες: «Μιλάω με επιστήμονες και κάνω έρευνα – πρέπει να καταλάβω τι είναι εφικτό να επιτευχθεί εντός του χρονικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τους φυσικούς περιορισμούς. Είναι σπάνιο να σου δίνεται η ευκαιρία να επανεξετάσεις ακόμα και τις πιο βασικές πραγματικότητες που πάντα θεωρούσες δεδομένες, όπως η βαρύτητα, και το πώς επηρεάζουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα». Ο ΜΖ δεν τους έχει ζητήσει κάτι συγκεκριμένο από άποψη καλλιτεχνικής παραγωγής, ελπίζει όμως, όπως λέει, να αντιληφθούν «την ευθύνη που έρχεται με το να αφήνεις τη Γη και να ταξιδεύεις στη Σελήνη. Ελπίζω να χρησιμοποιήσουν αυτή την εμπειρία για να προσφέρουν στην ανθρωπότητα και στον πλανήτη μας». Όσο για τα επόμενα σχέδιά του; «Φυσικά, δεν είμαι αρκετά ισχυρός για να το κάνω, αλλά φανταστείτε να μαζεύονταν όλοι οι ηγέτες της Γης στη Σελήνη», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT