Food Guide: Αθηναϊκά στέκια για αποτοξίνωση

Food Guide: Αθηναϊκά στέκια για αποτοξίνωση

Μετά τις «υπερβολές» των γιορτών, ας ακολουθήσουμε ένα χωρίς κρέας μοτίβο στην έξοδο για φαγητό, προτιμώντας λαχανικά, όσπρια, ψάρι και θαλασσινά.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Food Guide: Αθηναϊκά στέκια για αποτοξίνωση-1

Mια χρωματιστή μανιταράδα  

Με τα πιάτα του μενού να σερβίρονται από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, τα λευκά τραπέζια του μe στο πεζοδρόμιο της Καψάλη, με τις σόμπες δίπλα για τις ώρες που πιάνει κρύο, γεμίζουν και αδειάζουν ασταμάτητα. Ο Ηλίας Σταυρόπουλος έχει πολλά να προτείνει σε αυτό το μοντέρνο, βολικό και νόστιμο καφέ-εστιατόριο, όπου μπορείς να καθίσεις οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώσεις πως χρειάζεσαι μια μικρή επαναφόρτιση. Εμείς έχουμε αγαπήσει ιδιαίτερα τη μανιταράδα του με τα ψηλόλιγνα μανιτάρια shimeji, που έρχονται μπλεγμένα με τραγανές φουντίτσες από λευκό ή μοβ κουνουπίδι και καταπράσινο μπρόκολο, μαύρες σταφίδες, καβουρδισμένο κουκουνάρι, ξύσμα λεμονιού και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Γήινη, ξηροκαρπάτη, παίζει ωραία μεταξύ μαλακού και τραγανού. Αν πεινάς κομμάτι παραπάνω, βάζεις στο πλάι της και μια vegan Caesar με κέιλ, baby gem και διάφορα microgreens, χειροποίητη μαγιονέζα από κάσιους και κριτσανιστά ρεβίθια στη θέση των κρουτόν.

Food Guide: Αθηναϊκά στέκια για αποτοξίνωση-2
Το Cookoovaya προτείνει μια «ολιστική» ψαροφαγία, βασισμένη στην ψαριά της ημέρας. 

Ψάρι στα μέτρα σου

Το κρέας δεν λείπει από το μενού της Cookoovaya, αλλά η head to tail ψαρομαγειρική του Περικλή Κοσκινά, από τα δυνατά χαρτιά του εστιατορίου, σε τραβάει εύκολα προς τη μεριά της θάλασσας. Στην ανοικτή κουζίνα, που μοιάζει με σκηνή, τα μεγάλα ψάρια που βρίσκουν στην αγορά τα κάνουν πολλά, ανάλογα με το τι θα τους ζητήσεις. Ένα μέρος μπορεί να σερβιριστεί ωμό με τα διάφορα «αξεσουάρ» του, το κεφάλι να ψηθεί στον φούρνο με πατάτες και ντοματίνια (εκείνα δε τα μάγουλα, τρυφερά τρυφερά, είναι απολαυστικά), το υπόλοιπο να γίνει κερκυραϊκό μπιάνκο ή καυτερούτσικο μπουρδέτο, γιουβέτσι, ψητό – όλα κομμάτια ενός θαλασσινού παζλ που συνδυάζει αρμονικά σύγχρονες ιδέες και ρουστίκ ομορφιά.

Food Guide: Αθηναϊκά στέκια για αποτοξίνωση-3
Η πλούσια Indian coconut soup στο εστιατόριο Γη. © Άσπα Κουλύρα

Σούπα εξωτική και καθησυχαστική

Στο Γη όλα φτιάχνονται με λαχανικά και φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς και βότανα: σαλάτες, noodles, wraps, τάρτες, πίτσες, μπέργκερ – ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Στο άνετο plant-based εστιατόριο της Γλυφάδας, που έχει μπόλικο χρώμα και στη σάλα και στα πιάτα του θα βρεις και μεσογειακές και πιο εξωτικές επιλογές. Αν θέλεις κάτι να σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει, προτείνουμε την ωραία Indian coconut soup της Άννας Χοχλάκη, που συνδυάζει σπιτικό γάλα καρύδας, ψιλοκομμένο σπανάκι και φρέσκο κρεμμυδάκι, μανιτάρια που τα έχουν βάλει νωρίτερα στον αφυγραντή, μείγμα μπαχαρικών garam masala και έξτρα κουρκουμά. Μερικές μαστιχωτές λωρίδες καρύδας, ανακατεμένες με όλα τα υπόλοιπα, της δίνουν έξτρα δάγκωμα. Γλυκοπικάντικη, πλούσια, μυρωδάτη, δεν χρειάζεται να είσαι vegan για να την εκτιμήσεις. 

Food Guide: Αθηναϊκά στέκια για αποτοξίνωση-4
Η παλαμίδα tataki είναι από τα πιο ωραία πιάτα του Kinjo. 

Παλαμίδα αλά ιαπωνικά

Το sando, το γιαπωνέζικο σάντουιτς του Κinjo, με ψωμάκι βουτύρου, black angus παναρισμένο με πάνκο, μαρμελάδα κρεμμυδιού και σκορδάτη μαγιονέζα, το… «υπέρτατο βρώμικο», όπως το λέει χαριτολογώντας ο σεφ Νίκος Πολιτάκος, αφήστε το για άλλη φορά. Ο σεφ, παίζοντας στο τερέν της fusion ιαπωνικής κουζίνας, στο μικρό εστιατόριο που «κρύβεται» στο ισόγειο ενός κτίσματος με μαγαζιά και γραφεία στα Βριλήσσια, έχει να προτείνει καλοτυλιγμένα ρολάκια και λεπτοφτιαγμένα νιγκίρι και σασίμι με ό,τι ψάρια βρίσκουν κάθε μέρα στην αγορά. Και βγάζει κι εκείνη τη θαυμάσια παλαμίδα tataki, που την καπνίζουν σε άχυρο καθώς την ψήνουν –ψήνεται περιμετρικά και μέσα μένει ελαφρώς ωμή– στη robata (ιαπωνική ψησταριά), που τη χαίρεσαι στ’ αλήθεια. Αν την πετύχετε, μην την προσπεράσετε. 

Food Guide: Αθηναϊκά στέκια για αποτοξίνωση-5
Πέρα από τα φακάφελ, φτιάχνουν και τρεις σαλάτες: μία φατούς, μία με κόκκινο λάχανο και μία με τρίχρωμη κινόα και iceberg.

Τα κεφτεδάκια της φακής

Στο Φakafel, που άνοιξε πριν από κάποιους μήνες στη Νέα Σμύρνη, είχαν την ιδέα να φτιάξουν φαλάφελ με μαύρες φακές beluga αντί για ρεβίθι. Λίγη κόκκινη φακή, μαζί με λαχανικά, βοηθάνε να δέσουν. Απαλοκαρυκευμένα, νόστιμα, τα οσπριοκεφτεδάκια τους μπαίνουν σε αραβική πίτα, με ντομάτα, φρέσκια και σε σάλτσα, μαρούλι, αγγούρι, κομματάκια από μανιτάρι πορτομπέλο και μια δροσερή μους αβοκάντο, αλλά μου αρέσει που μπορείς να προσθέσεις όσα τεμάχια θέλεις σε κάποια από τις φρέσκες σαλάτες που προτείνουν. Και οι τρεις είναι ωραίες, αλλά ξεχωρίζω αυτήν που συνδυάζει τρίχρωμη κινόα, iceberg, φιλεταρισμένο αμύγδαλο, κράνμπερις και μια πολύ φρέσκια βινεγκρέτ με πορτοκάλι και τζίντζερ. Είναι ωραία ιδέα για μεσημεριανό. Και με μια online παραγγελία έρχεται στην πόρτα του σπιτιού ή του γραφείου σου. 

Info

→ μe Καψάλη 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.42.588
→ Cookoovaya Xατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια, Τ/210-72.35.005
→ Κinjo Κονίτσης 29, Πλατεία Αναλήψεως, Βριλήσσια, Τ/210-68.25.208  
→ Γη Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, Τ/210-96.48.512 
→ Φakafel Aδραμυτίου 33, Νέα Σμύρνη, T/216-00.36.052 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT