Nelly’s: Το σπουδαίο έργο της Ελληνίδας φωτογράφου στο Μουσείο Μπενάκη

Nelly’s: Το σπουδαίο έργο της Ελληνίδας φωτογράφου στο Μουσείο Μπενάκη

Το φωτογραφικό έργο της Nelly's φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από τον θάνατό της.

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννημένη στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη ή Nelly’s, όπως έμεινε γνωστή στην ιστορία της φωτογραφικής τέχνης, αντικρίζει για πρώτη φορά τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στα τέλη του 1924. Ανοίγει το πρώτο της ατελιέ στην οδό Ερμού και φωτογραφίζει την αστική τάξη και συνοικίες της Αθήνας. Τον Οκτώβριο του 1925 επισκέπτεται την Ελλάδα η πρίμα μπαλαρίνα της Opera Comique, Μόνα Πάιβα. Η Νelly’s τη φωτογραφίζει στο στούντιο και έπειτα την απαθανατίζει γυμνή στην Ακρόπολη. Η συντηρητική κοινωνία της εποχής του Μεσοπολέμου εξοργίζεται, μιλάει για βεβήλωση του μνημείου. Όταν ο θόρυβος καταλαγιάζει, η Nelly’s επιμένει στην ιδέα της. Άλλωστε, η χορευτική φωτογραφία σε φυσικό χώρο ήταν κάτι που την είχε απασχολήσει και την περίοδο των σπουδών της στη Δρέσδη. «Η ελευθερία και η κίνηση ήταν χαρακτηριστικά του έργου της», σημειώνει η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και επιμελήτρια της έκθεσης Νelly’s, που πραγματοποιείται με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατό της και αποδίδει το μεγάλο εύρος των θεμάτων με το οποίο καταπιάστηκε στην πολύχρονη διαδρομή της. Πλαισιώνεται από περιοδικά, αφίσες και δείγματα του φωτογραφικού της εξοπλισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT