Αλεξάνδρα Σταμούλη: «Παρότι υπάρχουν εξαιρέσεις, η βία προέρχεται από τους άντρες»

Αλεξάνδρα Σταμούλη: «Παρότι υπάρχουν εξαιρέσεις, η βία προέρχεται από τους άντρες»

Η ηθοποιός που τολμά να κλοτσά μπάλες στα πρόσωπα των θεατών εξηγεί πώς το ποδόσφαιρο συνδέεται με την αιματοβαμμένη ιστορία της ανθρωπότητας.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα προετοιμαστεί για μια παράσταση όπου η πρωταγωνίστρια κλοτσούσε μπάλες με όλη τη δύναμη των απρόσμενα δυνατών ποδιών της στα μούτρα των θεατών. Όταν άκουσα το επιφώνημα έκπληξης και πόνου της διπλανής μου, ανακουφίστηκα που δεν ήμουν εγώ. «Όταν το πρωτοσκεφτήκαμε με τη σκηνοθέτιδα Δέσπω Πύρτσιου, ήμασταν διστακτικές, σκεφτόμασταν ότι θα διαμαρτύρεται το κοινό, ότι θα έχουμε νομικά θέματα, αλλά το κοινό διασκεδάζει. Από το 2021 έως σήμερα, που αυτή η παράσταση έχει ανέβει σε διαφορετικές πόλεις και χώρους, πρέπει να έχουν φύγει από την αίθουσα δύο ή τρία άτομα, και το ένα για λόγους υγείας». 

Το Football – No Time for Losers πρωτοανέβηκε στο τούνελ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Ιούλιο του 2021. Ήταν η πτυχιακή της τελειόφοιτης τότε από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Αλεξάνδρας Σταμούλη. Ήταν το πρώτο έργο του Θανάση Τριαρίδη που είχε διαβάσει και το διάλεξε ανάμεσα σε άλλα βιβλία λόγω του τίτλου του, γιατί της άρεσε να παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους της, να πηγαίνει στο γήπεδο. 

Της άρεσε το ποδόσφαιρο από μικρή, καθώς μεγάλωνε στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Τότε ήθελε να γίνει δημοσιογράφος ή τραγουδίστρια ή ποδοσφαιρίστρια, λέει. Όλοι οι άλλοι όμως της έλεγαν να γίνει ηθοποιός, οι γονείς της, ο οικογενειακός και φιλικός περίγυρος. Δεν είναι σίγουρη γιατί, πιθανολογεί επειδή ήταν ένα παιδί εξωστρεφές, που έκανε πλάκες, φάρσες, μιμήσεις και ρόλους. «Τότε όμως δεν καταλάβαινα πως όλα αυτά ήταν ρόλοι, η πλάκα, το πώς υποδυόμουν έναν ρόλο για να ξεγελάσω κάποιον, ότι έμπαινα κάτω από έναν μανδύα». Στις Πανελλήνιες δεν πέρασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας για 200 μόρια. «Ήταν η καλύτερη αποτυχία της ζωής μου», λέει. Τότε ο πατέρας της της πρότεινε να ενημερωθεί για το Τμήμα Θεάτρου. (Αν απορείτε κι εσείς για το γεγονός ότι οι γονείς της την ώθησαν να γίνει ηθοποιός, η απάντηση της Αλεξάνδρας Σταμούλη είναι ότι η μητέρα της είναι μουσικός, ο πατέρας της είναι επίσης μουσικός, στιχουργός και συνθέτης –και ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ– και πρόκειται για δύο ανθρώπους με παιδεία και ανοιχτό μυαλό.) «Το θέατρο ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά», θυμάται. «Όπως και το Football ήταν έρωτας με την πρώτη ανάγνωση». 

Εκείνο το πρώτο ανέβασμα ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης το παρακολούθησε σε βίντεο και ενθάρρυνε τις δύο γυναίκες να παρουσιάσουν την παράσταση σε κάποιο θέατρο. Για την ερμηνεία της η Αλεξάνδρα Σταμούλη τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2022. «Είναι ένας διαδραστικός μονόλογος, ένα τρομερό κείμενο που παρουσιάζει την ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από την ιστορία του ποδοσφαίρου. Είναι ένα έργο που δεν χαϊδεύει τα αυτιά του κοινού, γιατί σε αυτό το κείμενο ο Τριαρίδης ρίχνει την ευθύνη της πορείας του σύγχρονου κόσμου στους θεατές, δηλαδή στον Δυτικό άνθρωπο». Το έργο παρουσιάζεται σε έμφυλη ανάγνωση, παρότι γράφτηκε για άνδρα πρωταγωνιστή. «Και εγώ και η Δέσπω Πύρτσιου καταλάβαμε από την αρχή πως, όταν μια γυναίκα παίζει ποδόσφαιρο πάνω στη σκηνή, δυστυχώς για την Ελλάδα του 2023, δεν είναι συνηθισμένο, προκαλεί εντύπωση. Να φανταστείς πως ο Τριαρίδης έγραψε αυτό το έργο για έναν άνδρα ηθοποιό. Αυτό, λοιπόν, βλέπουμε ότι ενέχει ένα στοιχείο προκατάληψης. Αποφασίσαμε να κάνουμε την ανάγνωση του κειμένου έμφυλα. Το ότι παίζω εγώ, μια γυναίκα ηθοποιός, αυτόν τον ρόλο είναι μια γροθιά στις αντιλήψεις που υπάρχουν, και από εκεί και πέρα αλλάξαμε κάποια σημεία του κειμένου, για να δείξουμε ότι, παρότι υπάρχουν εξαιρέσεις και οι γυναίκες δεν είναι αναμάρτητες, η βία προέρχεται κυρίως από τους άνδρες».

INFO
Το Football – No Time for Losers παρουσιάζεται στο Faust, Αθηναΐδος 12, κάθε Πέμπτη στις 20.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT