Δρομολόγια: Choose life στη Σκωτία

Fish ’n’ chips, Doctor Who, «τέχνη της ουράς», Trainspotting και ζεστασιά στους ανθρώπους, παρά τα σύννεφα. Καλωσορίσατε στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Choose life. Το «Διάλεξε ζωή» ήταν το σύνθημα μιας καμπάνιας κατά των ναρκωτικών το 1980. Και ο Μαρκ Ρέντον, ο Σπαντ και ο Σικ Μπόι, μυθιστορηματικοί πρωταγωνιστές του Ίρβιν Γουέλς, πρόσθεταν μερικά πράγματα. Π.χ.: Διάλεξε μια δουλειά. Διάλεξε μια καριέρα. Διάλεξε τη ματαιοδοξία και το κόμπλεξ. Διάλεξε να κλέψεις την αρχική ιδέα ενός Σκωτσέζου συγγραφέα και να την κάνεις μανιφέστο σου. Διάλεξε να ακούς BBC να στηλιτεύει πρώην και νυν πρωθυπουργό από τα ακουστικά σου και μετά βάλ’ τα στην τσέπη του μπουφάν σου που φτιάχτηκε σε κάποια τρύπα στο Μπανγκλαντές. 

Διάλεξε να μάθεις την «τέχνη της ουράς», περιμένοντας υπομονετικά στη στάση, πίσω από άλλους ανθρώπους που χαιρετούν τον οδηγό μπαίνοντας στο δίπατο λεωφορείο και τον ευχαριστούν βγαίνοντας. Ύστερα, σύγκρινέ το με τους οδηγούς του Χ95 στην Αθήνα του Νότου, οι οποίοι «σου τη λένε» που δεν σήκωσες καλά το χέρι σου στη στάση και σε μεταφέρουν στο αεροδρόμιο με επικίνδυνα λεωφορεία. 

Διάλεξε να βάλεις ξίδι και αλάτι πάνω στις πατάτες που συνοδεύουν τον κουρκουτιασμένο σολομό και δες πως είναι έξτρα νόστιμες κι έτσι. Διάλεξε να περπατήσεις με ψιλόβροχο στον δρόμο του Λιθ, που είναι για το Εδιμβούργο ό,τι και ο Πειραιάς για την Αθήνα. Χάζεψε τους φρέσκους τίτλους των τοπικών εκδόσεων 404ink σε ένα βιβλιοπωλείο μέσα σε έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Διάλεξε να αράξεις σε κάποιον φαντεζί φούρνο που άνοιξε εκεί και πληρώνει ενοίκιο όσο κοστίζει ένα νεφρό, γιατί πίσω από τα καράβια, τους πυργίσκους, τα εργοστάσια και τα ομοιόμορφα, πλίνθινα σπίτια προβάλλουν υπέρκομψα λοφτ, αποτέλεσμα ενός gentrification που είναι ορατό ακόμη και σε κάποιον περαστικό της πόλης που σταμάτησε εδώ για μπίζνες και κινείται μόνο με εφαρμογές ταξί. 

Διάλεξε να κόψεις βόλτα από το campus, να κριντζάρεις με όσα ανέφικτα και ουτοπικά τάζουν οι υποψήφιοι των φοιτητικών εκλογών και σκέψου πως «αυτοί μπορεί και να καταφέρουν να αλλάξουν κάτι σε ένα μέρος που μοιάζει τέλειο». Διάλεξε να ανακαλύψεις την επιστήμη μέσα από τον Doctor Who. Διάλεξε να σκαρφαλώσεις σε έναν ανενεργό κρατήρα ηφαιστείου από το απόκρημνο μονοπάτι και παραπλανήσου πως από δω και πέρα θα αλλάξεις τη ζωή σου και θα βάλεις τη γυμναστική στο πρόγραμμά σου. Διάλεξε να μάθεις το improv, τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό που ξεσηκώνει το κοινό του θεάτρου – εκκλησία, ζήτησε από την άγνωστη παρέα δίπλα σου ένα ποτήρι κρασί που αγόρασαν από το Tesco απέναντι και ξεκαρδιστείτε μαζί. 

Διάλεξε να νικήσεις τον φόβο σου και να πάρεις το τρένο μέχρι τη Γλασκώβη, γιατί εκεί οι ζωές των ανθρώπων προφανώς μετράνε. Διάλεξε να κάνεις ηλιοθεραπεία στο ποτάμι, στους πέντε βαθμούς Κελσίου. Διάλεξε να κάνεις άθλια αστεία και να προσβάλεις κόσμο. Διάλεξε να ανεβάσεις story και έλπιζε πως κάποιος, κάπου, θα ενδιαφερθεί. Ή διάλεξε να αποσυνδεθείς από τους πάντες και τα πάντα, μήπως και τα βρεις με τον εαυτό σου. Ίσως τότε να αλλάξεις ζωή και μέλλον. Διάλεξε το μέλλον. Choose life.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT