Foofoo: Μια καντίνα με sold out φαγητό στα Γιάννενα

Foofoo: Μια καντίνα με sold out φαγητό στα Γιάννενα

Τα smashed burger και οι γκουρμε σούπες του Foofoo σχέδον κάθε βράδυ γίνονται sold out, τόσο από ντόπιους όσο και από επισκέπτες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτάνω στις εννιά το βράδυ στην καντίνα Foofoo, στο δημοτικό πάρκινγκ στα Γιάννενα. Έχει αρκετό κόσμο απέξω, άλλοι τρώνε και άλλοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Ήρθα μετά από προτροπή φίλων – «πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις, τα φτιάχνουν όλα οι ίδιοι», με ενημέρωσαν. Η Άννα Παπαδοπούλου και ο Δημήτρης Τσιάνος, μετά τις σπουδές τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επέστρεψαν στα Γιάννενα και άνοιξαν μια καντίνα ιδιαίτερη τόσο σε στιλ όσο και σε γεύσεις. Παρήγγειλαν ένα airstream (αμερικανικό βαν με χαρακτηριστικό σχήμα και μεταλλικό περίβλημα) και το τοποθέτησαν στο δημοτικό πάρκινγκ. Ξεκίνησαν να φτιάχνουν δύο πιάτα όλα κι όλα: smashed μπέργκερ και χορτοφαγικές σούπες. Η ιδέα τους αγκαλιάστηκε τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες, που σχεδόν κάθε βράδυ κάνουν sold out.

Αποφάσισαν να εγκατασταθούν στα Γιάννενα, γιατί ήταν ο τόπος όπου μεγάλωσαν και εκεί ζούσαν οι οικογένειές τους. «Ήταν λίγο δύσκολο να βρούμε τον χώρο, γιατί δεν υπάρχει η street food κουλτούρα εδω», λέει ο Δημήτρης. «Ήμασταν τυχεροί, γιατί στον δήμο βρήκαμε νέους ανθρώπους που μας πίστεψαν και μας βοήθησαν να ολοκληρώσουμε το πρότζεκτ», συμπληρώνει.

Από την αρχή ήθελαν να προσφέρουν κάτι ποιοτικό και σωστά δομημένο. Το έψαξαν πολύ με τα υλικά. Το ψωμί το φτιάχνουν σε συνεργασία με έναν ντόπιο αρτοποιό, μια συνταγή ειδικά γι’ αυτούς, και το ψήνουν φρέσκο κάθε μέρα. Χρησιμοποιούν μοσχαρίσιο κρέας που προέρχεται από βιολογικές φάρμες στη Γαλλία. Είναι κομμένο σωστά και το μόνο που κάνουν είναι να το πρεσάρουν ελαφρώς πριν το ψήσουν. Προσθέτουν μόνο λίγο αλάτι στο ψήσιμο. Το ψήνουν σε πλάκα «μέτριο», έτσι βγαίνει ζουμερό και γεμάτο γεύση. Φτιάχνουν τη δική τους μαγιονέζα, που είναι πολύ νόστιμη, φρέσκια και αφράτη, με ελαφριά γεύση. Η λιβανέζικη σάλτσα χαρίσα που προσθέτουν στην καυτερή εκδοχή του μπέργκερ, είναι επίσης δικής τους παρασκευής. Φτιάχνουν ακόμη και τις πίκλες κρεμμυδιού και τα καραμελωμένα κρεμμύδια (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), που ταιριάζουν ιδανικά με το μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Εκτός από μπέργκερ, φτιάχνουν και γκουρμέ σούπες με λαχανικά εποχής από ντόπιους παραγωγούς και μανάβηδες: από καροτόσουπα μαροκινή με τζίντζερ και καυτερή πιπεριά μέχρι κολοκυθόσουπα και μανιταρόσουπα με μανιτάρια από τα βουνά της Ηπείρου και δικό τους τραχανά.

Η Foofoo ανοίγει στις 7.30 το απόγευμα και στις 11.30 κλείνει. Πολλές μέρες ξεπουλάνε πιο νωρίς. «Δεν είμαστε καντίνα για ξενύχτηδες, θέλουμε να έχουμε ποιότητα ζωής», λέει η Άννα. «Το πρωί θα σηκωθούμε, θα στείλουμε το παιδί στο σχολείο και μετά θα ξεκινήσουμε τις ετοιμασίες», συμπληρώνει ο Δημήτρης. «Έρχονται μικρά παιδιά με τις οικογένειές τους, φοιτητές, όλοι ευχαριστιούνται. Είναι τρομερή ικανοποίηση όταν βλέπουμε πρόσωπα χαρούμενα να τρώνε τα πιάτα μας. Μας είπε κάποιος τις προάλλες ότι το μπέργκερ μας είναι πιο νόστιμο και από διάσημα αθηναϊκά. Δεν το βλέπουμε ανταγωνιστικά, το φαγητό είναι υποκειμενικό και πλέον ο κόσμος καταλαβαίνει τι τρώει και το ψάχνει πιο πολύ. Οι νεότεροι έχουν αναφορές και μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει ότι σε μια καντίνα φουρνίζουν κάθε μέρα το ψωμί τους».

Foofoo Street Food, δημοτικό πάρκινγκ (δίπλα στα παλιά σφαγεία), τηλ. 6980-562890

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT