Οι ρετσίνες της 25ης Μαρτίου

Το εθνικό μας κρασί περνάει σε μια νέα εποχή με διαφορετικές προσεγγίσεις, για να συνοδεύσει ιδανικά τον μπακαλιάρο με κουρκούτι.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρελάσεις, δοξολογίες, πανηγυρικοί στο κατώφλι της άνοιξης, που αναστατώνει τους εφήβους και τους κάνει να χάνουν τον βηματισμό τους καθώς στρέφουν την κεφαλή δεξιά, μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Σταθερή και πεντανόστιμη η γαστρονομική κληρονομιά της 25ης Μαρτίου, ο περίφημος μπακαλιάρος της Παλιγγενεσίας. Ο καλός, παλιός, παστός μπακαλιάρος του μπακάλη και όχι του ιχθυοπώλη, που μεταμορφώνεται σε εκλεκτό έδεσμα στα χέρια των ικανών κάθε περιοχής. Τηγανητός με κουρκούτι και σκορδαλιά, στον φούρνο με σπανάκι και αρωματικά, με κρεμμύδια, ντομάτα και σταφίδες, σαβόρε, με τα φυλλαράκια της δάφνης να βρίσκουν επιτέλους τον προορισμό τους. Όπως και να μαγειρέψετε τον μπακαλιάρο σας, είναι σίγουρα ένα πιάτο που «σηκώνει» κρασί.

Αν θέλετε να επιμείνετε εθνικά, βάλτε στο τραπέζι σας ρετσίνες. Όχι ό,τι κι ό,τι ρετσίνες όμως. Ρετσίνες νέας εποχής και νέας αντίληψης περί του εθνικού μας οίνου! Ρητινίτης Nobilis: Και μόνο το όνομα σε προετοιμάζει για το διαφορετικό, το εκλεπτυσμένο. Ο πρωτοπόρος και προκλητικός Γιάννης Παρασκευόπουλος του Κτήματος Γαία επιχείρησε, πολλά χρόνια πριν, μια διαφορετική προσέγγιση στη ρετσίνα, ανοίγοντας τον δρόμο της νέας εποχής για το εθνικό μας κρασί. Ιστορικό θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και το Δάκρυ του Πεύκου της οινοποιίας Κεχρή, από Ασύρτικο που μένει έξι μήνες σε δρύινο βαρέλι και ξεδιπλώνει τα ωραία του αρώματα. Από το ίδιο οινοποιείο η προκλητική Ρόζα, μια ροζέ ρετσίνα από Ξινόμαυρο, που μοσχοβολάει δεντρολίβανο και φασκόμηλο, θα ήταν τέλεια για τον μπακαλιάρο με σταφίδες και τον σαβόρε. Για τον τηγανητό σε κουρκούτι, all time classic μπακαλιάρο μια προχωρημένη πρόταση, η Pitys Ritinitis της οινοποιίας Τρουπή, Ασύρτικο, υψηλή οξύτητα, αρώματα μαγιάς. Με ό,τι καταπιαστεί ο Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος στον Τετράμυθο, το αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, θα προκαλέσει συζητήσεις. Όπως και οι ρετσίνες του! Η Retsina απλή αλλά και η Amphora Nature από Ροδίτη βάζουν γαστρονομικές προδιαγραφές και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Φυσικά, η ρετσίνα γεννήθηκε στα Μεσόγεια και η Αναστασία Φράγκου φροντίζει να βγάζει στην αγορά ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της κατηγορίας. Old vines Σαββατιανό, αρώματα βοτανικά, με τον μάραθο σε πρώτο πλάνο και τη δροσιστική οξύτητα να την κάνουν ιδανική για τον μαγειρεμένο με σπανάκι και αρωματικά μπακαλιάρο.

Παραμένοντας στα Μεσόγεια, οι Αμπελώνες Μάρκου σερβίρουν Σχινόπευκο στα ποτήρια μας, μια ευκολόπιοτη λουλουδάτη και φρουτώδη ρετσίνα που θα την πίναμε ακόμα και ως απεριτίφ.

Όποια και να διαλέξουμε, στολίζουμε το τραπέζι μας με φρέσκα λουλούδια ανοιξιάτικα, βγάζουμε κολονάτα ποτήρια και πίνουμε στον εθνικό μας οίνο που βαδίζει στην Παλιγγενεσία του, αλλά και στις καλύτερες μέρες ενός έθνους που επιμένει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT