Τα μαγικά ποτήρια της Riedel

Κάθε ποικιλία κρασιού ταιριάζει με ένα συγκεκριμένο ποτήρι και η Riedel σχεδιάζει τα κατάλληλα, για να αναδείξουν τη γεύση και τα αρώματα των κρασιών.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα ποτήρια Riedel ίσως έχετε ακούσει. Όπως ίσως έχετε ακούσει και για τη διαφορά τού να πίνεις το κρασί σου σε ένα τέτοιο ποτήρι. Και ίσως σηκώσατε ψιλοαδιάφορα τους ώμους και το αριστερό φρύδι, όπως κάνετε πάντα όταν ακούτε υπερβολές και κόλπα του σύγχρονου μάρκετινγκ. Να όμως που εδώ, στην περίπτωση Riedel, τα πράγματα έχουν αλλιώς.

Θα σας πω με λίγα λόγια την ιστορία: Η κρυσταλλοποιία Riedel είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα και λειτουργεί σήμερα στο Κουφστέιν στην Αυστρία. Μεγάλη φυσιογνωμία της ο Κλάους Ρίντελ, αναμορφωτής και επαναστάτης στη σύγχρονη ιστορία του ποτηριού, που ήταν ο πρώτος που σχεδίασε το κλασικό σήμερα ποτήρι γευσιγνωσίας με το ωοειδές σχήμα και ο πρώτος που συσχέτισε το σχήμα του ποτηριού με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Σήμερα υπάρχουν ποτήρια Riedel για όλες σχεδόν τις ποικιλίες, που δεν σχεδιάζονται επί χάρτου. «Δοκιμάζονται» με την υποστήριξη σπουδαίων γευσιγνωστών από όλο τον κόσμο και έχει αποδειχθεί στη διάρκεια των χρόνων με επιστημονικό τρόπο ότι το μέγεθος και το σχήμα του ποτηριού επηρεάζουν το μπουκέ και τη γεύση των αλκοολούχων ποτών. Τα ποτήρια σχεδιάζονται για να αναδείξουν την αρμονία και τα προτερήματα της γεύσης και των αρωμάτων των κρασιών. 

Με απλά λόγια να εξηγήσω πως η διαφορά δημιουργείται γιατί το σχήμα και το μέγεθος των ποτηριών, εκτός από τη σωστή ανάπτυξη των αρωμάτων, λαμβάνουν υπόψη τη θέση των αισθητηρίων του γλυκού, του ξινού, του πικρού και του αλμυρού πάνω στη γλώσσα και φροντίζουν έτσι ώστε να ερεθίζονται τα σωστά αισθητήρια ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε κρασιού. Σας φαίνονται απίστευτα όλα αυτά; Έχετε δίκιο! Και θα σας φαίνονται έτσι μέχρι να κάνετε εσείς οι ίδιοι μια δοκιμή. Η ιδιαιτερότητα αυτής της δοκιμής είναι ότι δεν αξιολογείς το κρασί, αλλά το κρασί σε σχέση με το κάθε ποτήρι. Το ίδιο κρασί δηλαδή δοκιμάζεται σε διαφορετικά ποτήρια και σε κάθε ποτήρι γίνεται ένα διαφορετικό κρασί! Πριν από λίγες εβδομάδες είχα την τύχη να βρεθώ για τρίτη φορά σε μια δοκιμή ποτηριών της Riedel, οργανωμένη από την εταιρεία Deals και καθοδηγούμενη από τον Μαξιμίλιαν Ρίντελ, 11η γενιά της οικογένειας και επικεφαλής της εταιρείας τώρα. Με την παρουσίαση δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα ποτήρια της σειράς Veloce, μιας μηχανοποίητης σειράς, πάντα κρυστάλλινων ποτηριών, εξαιρετικού σχεδιασμού και φινέτσας, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα χειροποίητα.

Τώρα θα μου πείτε, και εύλογα, πρέπει να έχουμε ένα ποτήρι για κάθε ποικιλία κρασιού; Είναι αδύνατον! Θα συμφωνήσω μαζί σας, όπως συμφωνούν και οι άνθρωποι της εταιρείας και προτείνουν: Για λευκά αρωματικά κρασιά με ανθώδη και φρουτώδη αρώματα, ποτήρι Riesling Grand Cru. Για πιο ώριμα λευκά κρασιά παλαιωμένα σε βαρέλι, ποτήρι Montrachet/Chardonnay και για κόκκινα βαρελάτα κρασιά το ποτήρι του Cabernet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT