Κεραμικά και γυναικεία ενδυνάμωση
→ ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΠΕΖΑΝΟΥ
«Τα κεραμικά γλυπτά που δημιουργώ είναι θα λέγαμε συμπληρωματικά των ζωγραφικών μου έργων», μας λέει η βραβευμένη εικαστικός Στέλλα Καπεζάνου, που σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Chelsea College of Arts του Λονδίνου. «Οι παραστάσεις που ζωγραφίζω πάνω σε ένα γλυπτό συνήθως αντλούν έμπνευση από τις παραστάσεις που θα ζωγραφίσω σε έναν πίνακά μου. Γι’ αυτό και στις πρόσφατες εκθέσεις μου, δίπλα σε κάθε πίνακα υπάρχει πάντα ένα γλυπτό, και μοιάζουν να βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο, να μοιράζονται την ίδια εικαστική γλώσσα». Η καινούργια δουλειά της έχει μια εσωστρεφή διάθεση, ούσα βαθιά επηρεασμένη από την εμπειρία της πανδημίας. «Θα έλεγα ότι τελευταία άρχισα να εξερευνώ βαθύτερα τον πολύπλοκο κόσμο της γυναικείας ψυχολογίας και να τον αποτυπώνω μέσα από δυναμικές εικόνες στα έργα μου», λέει. «Θέματα όπως η γυναικεία ενδυνάμωση ή ο τρόπος με τον οποίο μια θηλυκότητα μπορεί να εκφράσει απελευθερωμένα τη σεξουαλικότητά της, να αποδέχεται και να απολαμβάνει το σώμα της, γυμνό και εκτεθειμένο, με απασχολούν ιδιαίτερα. Είναι οι σκέψεις που προσπαθώ να μετατρέψω σε εικόνες σε ό,τι δημιουργώ καθημερινά στο εργαστήριό μου».
☛ stellakapezanou.com
Σαν γιορτινό τραπέζι
→ LOCUL
«Φτιάχνουμε ιστορίες πριν φτιάξουμε αντικείμενα», λένε με μια φωνή η Γαία Δεληγιάννη και ο Σπύρος Κίζης, οι άνθρωποι πίσω από το Locul, το ελληνικό μπραντ που εδώ και τρία χρόνια προωθεί τη φιλοσοφία του ηθικού ντιζάιν, δίνοντας έμφαση στην τοπική κουλτούρα, στα εγχώρια υλικά, στη λειτουργικότητα, στη σύγχρονη αισθητική και στις χειροποίητες τεχνικές (παραδοσιακές ή μη), για να δημιουργήσει ευφάνταστα οικιακά προϊόντα, από μαρμάρινα τραπέζια και ξύλινες καρέκλες τραπεζαρίας μέχρι κεραμικά βάζα, κηροπήγια, γλαστράκια φυτών, βιβλιοστάτες, κούπες, χειροπετσέτες και τραπεζομάντιλα, σαν αυτό της φωτογραφίας, που συνδυάζει περίτεχνα κεντήματα και απλικέ μοτίβα. «Στο συγκεκριμένο κομμάτι συνεργαστήκαμε με την illustrator Τατιάνα Μέι Καλλέργη, η οποία μετέφρασε σε σχέδια την ιδέα μας να έχουμε πάνω στο ύφασμα κεντήματα που για μας αποτυπώνουν την αίσθηση του ανοιξιάτικου τραπεζιού. Φανταστήκαμε ένα γιορτινό τραπέζι μέσα σε έναν αγρό και προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε αυτή την ατμόσφαιρα μέσα στην τραπεζαρία ενός σπιτιού», λένε οι δημιουργοί του μπραντ, τονίζοντας ότι αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας τους είναι η βιωσιμότητα και η χρήση ιδιαίτερων υλικών και μεθόδων παραγωγής, οι οποίες προκύπτουν μέσα από συνεργασίες με τοπικά εργαστήρια, κατασκευαστές και βιοτεχνίες.
☛ loculdesign.com
Προσιτή πολυτέλεια με χιούμορ
→ ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ
Καθένα από τα χειροποίητα αντικείμενα που δημιουργεί ο Σπύρος Κοντάκης, σαν αυτό το πορσελάνινο πιάτο με τη λεπτομέρεια από χρυσό 24 καρατίων, ακολουθεί τους κανόνες του ηθικού ντιζάιν και αποπνέει την αίσθηση μιας προσιτής πολυτέλειας. «Το χιούμορ, ο αυθορμητισμός, η ζωηράδα και η αίσθηση του παιχνιδιού είναι πράγματα που καθορίζουν τη σχεδιαστική μου ματιά και τον τρόπο που δημιουργώ», εξηγεί ο κ. Κοντάκης, ο άνθρωπος πίσω από το Kontaki design, την εταιρεία που μετρά σημαντικές συνεργασίες και ξεχωρίζει για την αισθητική της προσέγγιση. «Στο μυαλό μου δεν χρειάζεται κάτι να είναι ακριβό για να θεωρείται πολυτελές ή να φέρει μια αισθητική», τονίζει για τα αντικείμενα και τα έπιπλα που δημιουργεί, τα οποία ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, αντλούν έμπνευση σχεδιαστικά από τις προσωπικές του μνήμες και έχουν ως απώτερο στόχο να μπορούν να διεγείρουν όλες μας τις αισθήσεις.
☛ kontakidesign.com
Οικειότητα και απλότητα
→ ZEUS+ΔIONE
«Συνδυάζοντας φυσικά υλικά και χειροποίητες κατασκευές από όλη την Ελλάδα, θέλησα να αποδώσω μια αίσθηση οικειότητας και απλότητας, με κώδικες που έχουν τις ρίζες τους στις καθημερινές φιλικές μας συγκεντρώσεις», λέει στο «Κ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Zeus+Δione, Μάριος Σουάμπ, για τη νέα homeware ’23 συλλογή του δημοφιλούς ελληνικού μπραντ που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια δημιουργίας. Αντλώντας έμπνευση από την αρχαία ελληνική κεραμική, τα χρώματα του κυκλαδίτικου τοπίου, το βαθύ μπλε της θάλασσας και το φως του καλοκαιρινού ήλιου, η συλλογή με τίτλο Philoxenia χρωματίζεται με ιβουάρ και ανθρακί μεταλλικές αποχρώσεις, μαζί με νότες από μπλε του κοβαλτίου, περιλαμβάνοντας ματ κεραμικά σκεύη και σερβίτσια κουζίνας, μπολ και κανάτες με υάλωμα στο εσωτερικό, καθώς επίσης και διακοσμητικά σαν γλυπτά αντικείμενα, όπως κηροπήγια και ανθοδοχεία, κατασκευασμένα από κράματα μπρούντζου, πορσελάνη και πηλό. Λευκά είδη από φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι, μετάξι και λινό, διακοσμούνται με μοτίβα χειροποίητης ύφανσης, ενώ το ανάγλυφο signature Z+Δ σπαθωτό μοτίβο χαράσσεται περιμετρικά γύρω από το κάθε αντικείμενο.
☛ zeusndione.com
Ομορφιά και πολυχρηστικότητα
→ ΦΑΙΗ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗ
H απλότητα, η καθαρότητα, η γραμμικότητα, ο μινιμαλισμός και η ηρεμία χαρακτηρίζουν καθένα από τα κομμάτια του μπραντ Marble Rituals, σχεδιασμένα από την ντιζάινερ και αρχιτέκτονα Φαίη Τσακαλίδη, με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα. Με αναφορές στη σκανδιναβική αισθητική και στον ιαπωνικό μινιμαλισμό, ολόκληρη η σειρά των προϊόντων παράγεται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από εκλεκτά μάρμαρα που έρχονται από τα λατομεία της Τήνου και της ηπειρωτικής Ελλάδας, με στόχο «να μετατρέψουμε τις απλές καθημερινές στιγμές μέσα στο σπίτι σε στιγμές πολυτέλειας που αποπνέουν μια αίσθηση τελετουργίας, ποιότητας και ευεξίας», λέει στο «Κ» η κ. Τσακαλίδη. «Κάθε προϊόν μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις», τονίζει. «Οι πιατέλες, λόγου χάρη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην τραπεζαρία ως μια εκλεπτυσμένη βάση για αρωματικά κεριά ή φυτά, στην κουζίνα ως πιάτα σερβιρίσματος φαγητού, ακόμη και στο μπάνιο ως ένα κομψό αντικείμενο πάνω στο οποίο μπορείς να τοποθετήσεις αρώματα, κρέμες και σαπούνια ή στην κρεβατοκάμαρα για να ακουμπήσεις πάνω τα κοσμήματά σου. Κάθε αντικείμενο έχει μια γλυπτική ευαισθησία και αποτελεί έναν αρμονικό συνδυασμό αισθητικής ομορφιάς και πολυχρηστικότητας».
☛ marblerituals.com, fayetsakalides.co.uk