Η Madame Ginger μιλά στο «Κ» για τη χορτοφαγική ζωή της

Η Madame Ginger μιλά στο «Κ» για τη χορτοφαγική ζωή της

Για τη Μαριλού Παντάκη η χορτοφαγία δεν είναι τάση, αλλά τρόπος ζωής, και όχι μόνο μας μίλησε γι’ αυτήν, αλλά και μας μαγείρεψε ρεβίθια με χόρτα τσιγαριαστά σε σκορδάτο λαδάκι!

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ραντεβού έγινε στην κουζίνα της. Ένα ηλιόλουστο πρωινό, η δημοφιλής Food Creator, ιδρύτρια του madameginger.com και καθηγήτρια plant-based μαγειρικής ετοίμασε –ειδικά για το «Κ»– μια χορτοφαγική συνταγή ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας και μας μίλησε για τη χορτοφαγική διατροφή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και για τις νέες τάσεις στη γαστρονομία που βλέπει να έρχονται.

Πώς κυλά η ζωή μιας χορτοφάγου;
Ακριβώς όπως κι ενός παμφάγου. Τρώω τα χιλιάδες υλικά που μένουν αν αφαιρέσεις τα ζωικά. Πλέον, βρίσκω παντού να φάω έξω και επιπλέον νιώθω πιο υγιής από ποτέ, γεμάτη ενέργεια.

Κάποια διατροφικά tips για όσους επιλέξουν να αποφύγουν το κρέας τις μέρες που έρχονται;
Να ανατρέξουν στην παραδοσιακή μας κουζίνα, που είναι στη βάση της χορτοφαγική. Εκεί θα βρουν υπέροχα λαδερά, comfort ρυζάκια, πιάτα με όσπρια, ορφανές πίτες, ψευτοκεφτέδες και πολλά άλλα νόστιμα και θρεπτικά.

Πες μου απλούς τρόπους για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.
Να μαγειρεύουμε εποχικά, με προϊόντα του τόπου μας, και να χειριζόμαστε καλά την πρώτη ύλη και το μαγειρεμένο φαγητό που περισσεύει, ώστε να μη σπαταλάμε τρόφιμα. Να ακολουθούμε μια χορτοφαγική διατροφή, μερικά ή ολικά, να ψωνίζουμε προϊόντα σε συσκευασίες που μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε ή, όταν αγοράζουμε πλαστικό, τουλάχιστον να το ανακυκλώνουμε.

Ποια είναι τα καλύτερα σποτ της Αθήνας για φαγητό που ανακάλυψες πρόσφατα;
Έφαγα συγκλονιστικά στο Pharaoh στα Εξάρχεια, το οποίο έχει πάρα πολλές επιλογές βετζετέριαν και βίγκαν πιάτων. Έπαθα εμμονή με τα ψητά μανιτάρια και τη ρεβιθάδα στο Άλσος Μεζεδοπωλείο, στα Ιλίσια. Λάτρεψα τις μελιτζάνες με μίσο και ήπια ένα υπέροχο Ροζέ Ξινόμαυρο του Θυμιόπουλου στο Oinoscent, στο κέντρο, και έφαγα το πιο νόστιμο τηγανόψωμο στο ανανεωμένο Morning Bar στο Κουκάκι.

Τα καλύτερα food podcasts;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ακούω. Διαβάζω όμως newsletters. Έχω φτιάξει μάλιστα και ένα προσωπικό δικό μου, που το λέω Νιουζλέττερ και μπορεί να το βρει κανείς στο Substack.com. Αγαπώ τη Θεία Γεύση του Δημήτρη Κοπαράνη, το ομώνυμο του David Lebovitz και το My Vegan Reach.

Οι γαστρονομικές τάσεις που βλέπεις να έρχονται;
Δεν συμπαθώ πολύ τα food trends. Μου αρέσουν οι τάσεις που έρχονται για να μείνουν, όπως η plant-based διατροφή ως μέρος της ζωής μας, τα φυσικά κρασιά, το προζύμι και γενικότερα οι ζυμώσεις. Κάτι που θα ήθελα να δούμε στην Ελλάδα είναι η φιλιππινέζικη κουζίνα και κυρίως το street food τους. Βλέπω ότι στο εξωτερικό θριαμβεύει. Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κοινότητα και, αν τους δοθούν ευκαιρίες, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε τις γεύσεις τους.

Πώς θα φτιάξουμε τα ρεβίθια με χόρτα τσιγαριαστά σε σκορδάτο λάδι;
Μουλιάζουμε και βράζουμε 250 γρ. ρεβίθια. Ζεματίζουμε μισό κιλό χόρτα για 3 λεπτά, τα κρυώνουμε αμέσως σε παγωμένο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν εντελώς. Βάζουμε σε ένα μπολ 4 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο, 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό, καπνιστό ή γλυκό), 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, 1 κουτ. σούπας σουσάμι, 1 κουτ. γλυκού ξερό κόλιανδρο σε σκόνη, ξύσμα από 1 λεμόνι και 1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα περιχύνουμε με 50 ml καυτό σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε 1 κρεμμύδι σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να γλυκάνει, ρίχνουμε και σοτάρουμε τα ρεβίθια για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τα χόρτα και το chili oil και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε με προζυμένιο ψωμί.

INFO
Τα βίντεο μαγειρικής και eco living της Madame Ginger προβάλλονται στο Instagram @madamegingercom. Τα βιβλία της, Δε Κούκμπουκ και Green Κούκμπουκ, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μίνωας. madameginger.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT