9 νέα (και παλιά) αστυνομικά μυθιστορήματα που αξίζει να διαβάσετε

9 νέα (και παλιά) αστυνομικά μυθιστορήματα που αξίζει να διαβάσετε

Το «Κ» προτείνει αστυνομικά μυθιστορήματα της εποχής μας, αλλά και διαχρονικά, που αξίζει να διαβάσετε.

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνικές περιπέτειες

«Η εξαφάνιση ενός παιδιού είναι ίσως ό,τι πιο τρομακτικό μπορεί να συμβεί σε μια μικρή πόλη. […] Γίνεται ιστορία. Γίνεται κομμάτι της πόλης. Γίνεται μέρος του φολκλόρ της μικρής κοινωνίας». Η εξαφάνιση του Ηλία Αδάμ το 1988 είναι το σύγχρονο Μυστήριο της Ελευσίνας, σύμφωνα με τον αδερφό του Θέμη, που γράφει το μυθιστόρημα Ο αδερφός μου. Ένα μυθιστόρημα που ουσιαστικά σκάρωσε ο Βαγγέλης Γιαννίσης και το τοποθέτησε μέσα στον Άλλο αδερφό (εκδ. Διόπτρα). 

Έξι μέρες πριν από την παραγραφή της υπόθεσης, ο δημοσιογράφος Θέμης Αδάμ επιστρέφει στην Ελευσίνα και ανακαλύπτει νέα στοιχεία που θα λύσουν το μυστήριο της εξαφάνισης του αδερφού του και θα τον οδηγήσουν στη συγγραφή του βιβλίου. Βέβαια, το όνομα του Νικόλα Ζηργάνου είναι πραγματικό. 

Ο Έλληνας δημοσιογράφος έχει συνδέσει το όνομά του με την έρευνα που έχει κάνει πάνω στο διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας. Στο μυθιστόρημα Επιχείρηση «Νόστος»: Ένα χρυσό στεφάνι και μια Κόρη για τον Αλέξη Καρρά (εκδ. Τόπος) χρησιμοποιεί τη δημοσιογραφική του πείρα στις εφημερίδες της χώρας και στη λειτουργία αυτών των κυκλωμάτων και γράφει ένα εθιστικό ανάγνωσμα με θέμα τη δολοφονία ενός κορυφαίου αρχαιοπώλη, η οποία αναβιώνει την καριέρα ενός αποτυχημένου δημοσιογράφου που ανακαλύπτει ένα παγκόσμιο δίκτυο αρχαιοκαπηλίας.

Γερμανικά και μεσογειακά μυστήρια

Ίσως να έχετε πετύχει στη συχνότητα της ΕΡΤ 3 τη γερμανική σειρά του Netflix Babylon Berlin, η οποία βασίζεται στα βιβλία του Γερμανού Φόλκερ Κούτσερ. Ο αστυνόμος Γκέρεον Ρατ μετατίθεται από την Κολωνία στο –διχασμένο ανάμεσα στον Κάιζερ, τον σοσιαλισμό και τον ναζισμό– Βερολίνο. Στην Επιχείρηση Άλμπεριχ (εκδ. Διόπτρα) ο Κούτσερ εκμεταλλεύεται μυθοπλαστικά την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ το 1933 και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεδιαλύνει ο Ρατ την πέμπτη υπόθεσή του, η οποία αφορά τη δολοφονία ενός αστέγου, πρώην βετεράνου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ντέμπι, Άνεκε, Σαμπίν, Μελίσα, Καρολάιν. Τα ακρωτηριασμένα αριστερά χέρια των εξαφανισμένων κοριτσιών βρίσκονται στην καρδιά ενός δάσους, μαζί με ένα άλλο που δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί. Η νεαρή πράκτορας Μίλα Βάσκες προσπαθεί να λύσει το μυστήριο με τη βοήθεια του εγκληματολόγου Γκόραν Γκαβίλα. Ο Ιταλός συγγραφέας Ντονάτο Καρρίζι επιλέγει να μην τοποθετήσει σε κάποιον τόπο την ιστορία του Υποβολέα (εκδ. Πατάκη). Ίσως επειδή το κακό δεν καταλαβαίνει από τοπικισμούς. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Αντονία Σκοτ και του Τζον, τους οποίους γνωρίσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι στην Κόκκινη βασίλισσα. Το δεύτερο μέρος της ιστορίας ξετυλίγεται στην Κόστα ντελ Σολ και στις σελίδες της Μαύρης λύκαινας (εκδ. Κλειδάριθμος), με τον Χουάν Γκόμεθ-Χουράδο να μην επανεφευρίσκει τον τροχό, αλλά να γνωρίζει πώς να κρατάει σταθερό το σασπένς.

9 νέα (και παλιά) αστυνομικά μυθιστορήματα που αξίζει να διαβάσετε-1
Η Καναδή Λουίζ Πένι, από τα μεγάλα ονόματα στον χώρο του αστυνομικού σήμερα. © Renaud Philippe / The New York Times

Στις γειτονιές της Βόρειας Αμερικής

Μετά την Αντονία Σκοτ, είναι ευκαιρία να γνωρίσετε και την ειδική πράκτορα του FBI, Άτλι Πάιν, την πρωταγωνίστρια στα μυθιστορήματα του Ντέιβιντ Μπαλντάτσι. Η Πάιν κουβαλάει το παιδικό τραύμα της απαγωγής της αδερφής της. Στο τρίτο βιβλίο της περιπέτειάς της, το Όλα στο φως (εκδ. Bell), εξακριβώνει την ταυτότητα του απαγωγέα της, αλλά θα χρειαστεί να υπερνικήσει οποιαδήποτε συγκάλυψη του εγκλήματος που της στέκεται εμπόδιο. Διαβάζεται ανεξάρτητα από τις άλλες τρεις. Παρομοίως και η ένατη υπόθεση του ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ στην Γκαλερί των νεκρών (εκδ. Bell) του Κρις Κάρτερ. Δεν θα μπούμε σε ανατριχιαστικές περιγραφές άψυχων σωμάτων, τα οποία ένας κατά συρροή δολοφόνος αντιμετωπίζει ως έργα τέχνης, αλλά θα πούμε πως ο Κάρτερ ελέγχει τον ρυθμό της ιστορίας του από τις πρώτες σελίδες. Τέλος, θα περάσουμε τα βόρεια σύνορα των ΗΠΑ, με το Νεκρή φύση της Λουίζ Πένι (εκδ. Μίνωας). Τίποτα δεν φαίνεται να διαταράσσει τη μικρή κοινωνία ενός γραφικού χωριού στον Καναδά. Εκτός από έναν φόνο μιας φαινομενικά αγαπημένης καλλιτέχνιδας, τον οποίο θα λύσει ο επιθεωρητής Αρμάν Γκαμάς. «Ήταν μια πόλη γεμάτη υπέροχους ανθρώπους. Κρίμα που ένας από αυτούς ήταν δολοφόνος». Κρίμα. 

Καινούργια παλιά Άγκαθα Κρίστι

Η πρώτη εμφάνιση της Τζέιν Μαρπλ χρονολογείται το 1927, στο διήγημα της Άγκαθα Κρίστι Η λέσχη της Τρίτης, που δημοσιεύτηκε σε αγγλικό περιοδικό. Η βασίλισσα της αστυνομικής λογοτεχνίας δημιούργησε τη θρυλική ηρωίδα με σκοπό να δώσει «φωνή στις γεροντοκόρες», όπως αναγράφεται στην εισαγωγή της συλλογής διηγημάτων μυστηρίου Μαρπλ (εκδ. Ψυχογιός). Δώδεκα σύγχρονες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας εμπνέονται από τη διασημότερη ερασιτέχνιδα ντετέκτιβ και γράφουν νέες περιπέτειες, τις οποίες προσαρμόζουν στον τόπο τους, συνεχίζοντας έτσι την κληρονομιά της Άγκαθα Κρίστι. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί μία ακόμη συλλογή ιστοριών που τιτλοφορείται Θανάσιμος έρωτας. Μέσα από τους Πουαρό, Μαρπλ, Πάρκερ Πάιν, Χάρλεϊ Κουίν και Τόμι και Τάπενς, η Κρίστι εξερευνά την ανθρώπινη φύση και τα δολοφονικά της κίνητρα που πηγάζουν από υπερβολική αγάπη και μοιραία ερωτικά τρίγωνα. Ωστόσο, το κύκνειο άσμα του Βέλγου (όχι Γάλλου) ντετέκτιβ αποτελεί αναπόδραστο γεγονός. Το αναπηρικό αμαξίδιο και τα αρθριτικά του Ηρακλή Πουαρό δεν αποτελούν εμπόδιο για να εξιχνιάσει πέντε φόνους σε μια πανσιόν. Η Αυλαία όμως δεν θα αργήσει να πέσει. Ακόμα κι αν απειλείται η έννοια της δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT