Ματιές στην ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης

Ματιές στην ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης

Το «Κ» προτείνει ιστορικά βιβλία με γεγονότα από άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και μια βιβλιοφιλική περιήγηση στις μάχες της Ευρώπης.

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

→Τα ορφανά Ελληνόπουλα του 1821 (εκδ. Παπαδόπουλος) του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη – Για δεκαπέντε χρόνια, ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ ερευνούσε μια άγνωστη πτυχή της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία αφορούσε τα ορφανά παιδιά που διέφυγαν από τα μαρτύρια των Οθωμανών και βρέθηκαν στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ χάρη σε Φιλέλληνες. Γραφή παρόμοια με μυθιστόρημα που έχει αίσιο τέλος.

→Ο σοσιαλισμός στη νοτιοανατολική Ευρώπη, από τις απαρχές έως το 1918: Η περίπτωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (εκδ. Επίκεντρο) του Αλέξανδρου Δάγκα – Ο πολυγραφότατος ακαδημαϊκός του ΑΠΘ ανοίγει τον φάκελο της Φεντερασιόν, η ίδρυση της οποίας συσπείρωσε το προτελαριάτο της οθωμανικής Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας τις βάσεις του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Παρά τις ιδεολογικές της επιθέσεις από Βούλγαρους και Σέρβους, μέσα από την έρευνα του Δάγκα διακρίνεται η οξυδέρκεια των αποφάσεων της Φεντερασιόν σε ένα πολεμικά τεταμένο κλίμα.

→Στη σκιά του Στάλιν: Μια παγκόσμια ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού (εκδ. Αλεξάνδρεια) του Νίκου Μαραντζίδη – Ο καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑ. ΜΑΚ. ξεδιπλώνει την ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού μέσα από την ιστορία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (ΣΕΚΕ) που μετασχηματίστηκε στο ΚΚΕ. Για να καταγράψει την πολύπλοκη πλευρά του κινήματος στη χώρα μας, καταφεύγει σε μια χρήσιμη και εύληπτη επεξήγηση των παγκόσμιων μηχανισμών αποφάσεων ανάμεσα στη Μόσχα, τις Λαϊκές Δημοκρατίες και την Ελλάδα.

→Εν πλω: Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από το ημερολόγιο ενός δόκιμου σημαιοφόρου (εκδ. Κυψέλη), σε ιστορική επιμέλεια του Κώστα Κατσάπη – Ο Αθανάσιος Παπαβασιλείου ήταν μόλις 22 χρονών, όταν ως μέλος του πληρώματος στο καταδρομικό «Έλλη» αντίκρισε τη «νεκρική λαμπάς» της Σμύρνης. Εκτός από την ιστορική του αξία, η οποία επιβεβαιώνει υπάρχουσες και ανοίγει νέες πτυχές της καταστροφής της Σμύρνης, η μακρά επιστολή του Παπαβασιλείου ξεχωρίζει για την απρόβλεπτη λογοτεχνικότητά της. 

→ Η ζωή και ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη της Εύης Γκοτζαρίδη (εκδ. ΚΨΜ) – Πότε σαν ιστορικό μυθιστόρημα, πότε σαν δημοσιογραφικό άρθρο, πότε σαν ιστορική τεκμηρίωση, η επίκουρη καθηγήτρια βρετανικής Ιστορίας και Πολιτικής στο Universite Polytechnique Hauts-de-France φωτίζει τη ζωή και τον αγώνα του βουλευτή της ΕΔΑ και αγωνιστή, καθώς και τον ρόλο που διαδραμάτισε η ειρηνιστική φιγούρα του στην ελληνική κοινωνία.

→Τα τζόκεϊ καπέλα: Η «εξαφάνιση» του Άλεξ (εκδ. Επίκεντρο) του Μάριου Μαρκοβίτη – Το 2006, η εξαφάνιση του εντεκάχρονου Άλεξ Μεσχισβίλι δημιούργησε μια συλλογική πληγή στη βεροιώτικη αλλά και στην ελληνική κοινωνία, η οποία «ξαφνικά» ανακάλυψε την έννοια του bullying. Ο ψυχίατρος Μάριος Μαρκοβίτης, ο οποίος ορίστηκε ως πραγματογνώμων της υπόθεσης, εξετάζει την δράση της –πρώτης στα χρονικά– εγκληματικής συμμορίας των πέντε ανηλίκων που έπαιξαν ρόλο στην υπόθεσή του από υλικό που συλλέχθηκε, βυθιζόμενος στην προσωπική πορεία του ως έφηβος στη Βέροια.

ΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η βιβλιοφιλική περιήγηση στα πεδία των μαχών της ευρωπαϊκής ηπείρου ξεκινάει με το κατασκοπικό κόμικ Sin Ilusion (εκδ. Jemma Press): 1938, Ιβηρική χερσόνησος. Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και στις δυνάμεις του δικτάτορα Φράνκο δεν έχουν σταματήσει. Ο Μαξ Φρίντμαν, κεντρικός ήρωας του τρίτου και τελευταίου μέρους της τριλογίας No Pasaran του Ιταλού μαέστρο Βιτόριο Τζιαρντίνο, βρίσκει επιτέλους τον φίλο του, ο οποίος εξαφανίστηκε στο μέτωπο του ποταμού Έβρου, αλλά δεν είναι σίγουρος σε ποιο στρατόπεδο ανήκει. Το καλοκαίρι του 1941, ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται στη φάση που ο Χίτλερ έχει κατακτήσει την Ευρώπη, θεωρεί πως έχει το πάνω χέρι και γι’ αυτό ξεκινάει την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, με σκοπό να εξουδετερώσει τους Σοβιετικούς. Στο ομώνυμο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ο ιστορικός Τζόναθαν Ντίμπλμπι αναλύει με ρέουσα γραφή και ιστορική πληρότητα έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του 20ού αιώνα. 

Λίγο προτού η τελευταία πράξη του Πολέμου γραφτεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο με την απόβαση στη Νορμανδία, η ΜΙ5 είναι στα ίχνη ενός διπλού κατασκόπου και επαγγελματία δολοφόνου με το κωδικό όνομα Βελόνα, ο οποίος απειλεί να τινάξει την D-Day στον αέρα. Σαράντα πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του στο εξωτερικό, το πρώτο μυθιστόρημα του Κεν Φόλετ, Το μάτι της βελόνας (εκδ. Bell), παραμένει καθηλωτικό. Όσον αφορά την Ελλάδα, γνωρίζατε πως τον Νοέμβριο του 1944, Η τελευταία μάχη της Κατοχής έγινε στο Κιλκίς; Σε ένα έργο ζωής που εκδίδουν οι εκδόσεις Επίκεντρο, χωρίς ιστορικές εμπάθειες, ο εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος Ανδρέας Αγτζίδης (1926-2018) δίνει φως σε μια μάχη-ταμπού ανάμεσα σε δυνάμεις του ΕΛΑΣ και ταγματασφαλίτες της Μακεδονίας και καταγράφει τον προπολεμικά προοδευτικό χαρακτήρα του Κιλκίς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT